Egy év a vb-ig, még csak egy kijutó: hogy lehet elérni Brazíliába?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.12. 11:22
null
A brazilok mellett eddig csak a japánok vb-részvétele biztos (Fotó: Action Images)
Egy évvel a brazíliai világbajnokság kezdete előtt a házigazda Brazília mellett még csak egy kijutó kiléte ismert: Japáné, amely már révbe ért az ázsiai zónában. Érdekesség, hogy a 2010-es világbajnokságra is Japán kvalifikálta magát elsőként, akkor ugyanúgy június 6-án jutott ki, mint Ausztrália, Dél-Korea és Hollandia, sőt, 2006-ban is első volt, akkor Irán, Dél-Korea és Szaúd-Arábia mellett. Most már a holtverseny nélküli elsőség is a japánoké, ráadásul a Kék Szamurájok minden eddiginél korábban, június 4-én biztosították helyüket a vb-n. Megnéztük, hogyan juthatnak el a többiek Brazíliába – tartsanak velünk!

 

 

EURÓPA

Tizenhárom hely kiadó még mindig az európai selejtezőkön, a kilenc csoportgyőztes mellett a négy pótselejtező továbbjutója indulhat Brazíliába. Továbbjutás szempontjából tehát semmi nem dőlt el még, viszont vannak csapatok, amelyek már matematikailag sem juthatnak ki: Skócia (!), Feröer és San Marino. Szerbia, Macedónia, Wales, Kazahsztán, Andorra, Azerbajdzsán, Liechtenstein és Moldova másodiknál jobb helyen már biztosan nem végezhet csoportjában, a következő kör után alighanem ezek a csapatok is kiszállnak a versenyfutásból. Nézzük a helyzetet csoportról csoportra!

A-CSOPORT. Belgium 19, Horvátország 16 pontos, a harmadik Szerbia pedig mindössze hét, tehát itt másnak nem osztanak lapot... A belgák még Wales ellen játszanak otthon, utaznak Skóciába és Horvátországba, szomszédaink a belgák elleni meccs mellett még Skóciába és Szerbiába mennek. A belgák gólkülönbsége jelentősen jobb, így a walesiek és a skótok megverése elég lehet Európa egyik legtehetségesebb válogatottjának.

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

B-CSOPORT. A még veretlen Olaszország előnye négy pont Bulgáriával és öt a csehekkel, no meg nyolc a dánokkal szemben. Cesare Prandelli csapata ráadásul a dán túra kivételével mindegyik idegenbeli meccsét letudta, így az olaszoktól nehéz lesz elvenni az elsőséget – a bolgár, cseh, dán, örmény kvartett meg viaskodhat a második helyért. A cseheknek már csak egy hazai meccsük van, mennek még Olaszországba és Bulgáriába is, a dánoknak idegenben Málta és Örményország van hátra, de az északiak nagyon csúnyán kibabráltak saját magukkal, miután sokkoló vereséget szenvedtek otthon az örményektől. És egyébként is, otthon még nyeretlenek... A bolgároknak a csehek elleni hazai és az olaszok elleni idegenbeli meccsen múlhat a sorsuk. A sok döntetlen miatt megvan a veszélye, hogy a B-csoport másodikja lesz a legrosszabb második, ez pedig azonnali kiesést „ér”.

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

C-CSOPORT. Németország még veretlen, előnye öt pont az osztrák, ír, svéd trióval szemben. A németek még mindegyik üldözőjükkel játszanak, idegenbeli meccseiket Svédországban és Feröeren vívják. Az osztrákok már csak az írekkel játszanak otthon, de tulajdonképpen saját kezükben van a sorsuk, hisz a második helyen állnak, és minden riválissal megmérkőznek. Az írek alighanem már nem engedhetnek meg maguknak hazai botlást, miután eddig négy pontot veszni hagytak Dublinban – nehéz tippelni a befutóra, de extraklasszis játékosa csak a svédeknek van, és az északiak mellett szól a rutin is.

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

D-CSOPORT. Azaz a magyar csapaté. Hollandia a szokásos módon díszlépésben veri le a csoport mezőnyét, az oranje hatból hatot nyert, előnye hét pont a mieinkkel és nyolc Romániával szemben. Hollandia biztos kijutó, ha megnyeri szeptemberi mérkőzéseit, idegenben Észtország és Andorra ellen – ez gyakorlatilag borítékolható. Érdekesebb (pláne számunkra!) a második helyért folytatott csata kérdése, amelyben pontelőnyben, de helyzeti hátrányban vagyunk Romániával szemben. Ha a magyar válogatott nem tud győzni Bukarestben, akkor baj van – iksz esetén is már komoly helyzeti előnyben lesznek a románok. A képbe persze Törökország még „bekavarhat”, de a félholdasok további pontvesztéssel szinte biztosan elszállnak – a török válogatott inkább a mérleg nyelve lehet (a románok elleni, bukaresti meccsen), mint csoportmásodik. Ami biztos matematikailag: ha Magyarország megveri Romániát, Észtországot és Andorrát, akkor megvan a csoportmásodik hely, mivel Románia ez esetben egy ponttal biztosan lemarad, csakúgy, mint Törökország. Nem kis feladat, de legalább nem kell másban bízni… Részletesebb latolgatást a csoport-szcenáriókról itt olvashatnak!

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

E-CSOPORT. Teljes a káosz, Svájc az albán–norvég iksznek és saját, utolsó pillanatokban kicsikart győzelmének köszönhetően négy ponttal megugrott, de a második helyért folytatott bokszba még bárki beszállhat. Norvégia még háromszor játszik otthon, ez nagy előny lehet, Albánia viszont már csak egyszer léphet pályára a tiranai katlanban – ez meg nagy hátrány. Talán Norvégia a legesélyesebb a második helyre, a svájciak valószínűleg megtartják elsőségüket.

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

F-CSOPORT. Portugália, Oroszország és Izrael ellépett a kiesőnek tekinthető azeri, északír, luxemburgi triótól. Portugália vezet, de már csak három meccse van hátra, üldözői eggyel (Izrael), illetve kettővel (Oroszország) kevesebb mérkőzést játszottak. Oroszország öt hátralevő meccséből négyet a „kicsik” ellen játszik (Luxemburg oda-vissza, Észak-Írország, Azerbajdzsán), Izraelt pedig fogadja – az övék a legjobb sorsolás. A portugál, orosz, izraeli triónak egymás ellen egy meccse van csak hátra, október 11-én a portugál–izraeli.

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

G-CSOPORT. Bosznia-Hercegovina gólhengerrel és lobogó zászlókkal nyomul, aztán a végén lehet, hogy a minimalista stílusú pontgyűjtögetést végrehajtó Görögországé lesz a csoportelsőség. Azért ez nem valószínű, a bosnyákok előnye három pont, gólkülönbségük tizenhéttel jobb, ráadásul a görögökkel már nem is játszanak – Liechtensteint és Szlovákiát viszont fogadják. Úgy tűnik, ha Dzekóék nem mutatnak be egy váratlan összeomlást, kvalifikálják magukat a világbajnokságra – és azt is nehéz elképzelni, hogy a második hely ne a szlovákok előtt négy ponttal „poroló” görögöké legyen.

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

H-CSOPORT. Még mindig Montenegró vezet, de a délszlávoknak nagyon nem tett jót az ukránok elleni hazai 0–4, pláne, hogy már csak egy hazai meccsük van hátra, és mennek még Angliába és Lengyelországba... Az angolok háromszor játszanak még a Wembleyben, az ukránoknak is van három hazai meccsük, a lengyeleknek viszont már csak egy otthoni fellépésük van. Ez döntő lehet, így inkább az angol, ukrán duó tűnik befutónak (a két csapat szeptember 10-én Kijevben meccsel).

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

I-CSOPORT. Spanyol, francia papírforma-harc az elsőségért, jelenleg a vb-címvédő egypontos előnyben van, ráadásul jobb a gólkülönbsége és a franciák elleni mérlege is. Spanyolországnak még otthon a fehéroroszokat és a grúzokat, idegenben a finneket kell kipipálnia, és matematikailag is kijutó – a franciáknak egy, a finnek elleni hazai meccs, és két posztszovjet (fehérorosz, grúz) túra van hátra.

EREDMÉNYEK, SORSOLÁS, TABELLA ITT!

A MÁSODIK HELYEZETTEK: a legrosszabb ugye kiesik, ezért fontos az utolsó hely elkerülése. A csoporthatodikok elleni eredmény kiesik a hatcsapatos csoportok esetében. Jelenleg Anglia a „bukó”, a legrosszabb csoportmásodik. A sorrend most: Görögország 13 pont, Oroszország 12, Franciaország 10, Horvátország 10, Ausztria 8, Magyarország 8, Bulgária 7, Albánia 7, Anglia 6.

A belga válogatott rohamléptekkel közelít Brazíliához (Fotó: Action Images)
A belga válogatott rohamléptekkel közelít Brazíliához (Fotó: Action Images)

 

DÉL-AMERIKA

Négy plusz egy továbbjutó hely van, még semmi nem dőlt el. A 14. fordulón vannak túl a csapatok, négy forduló következik még. Paraguay négy, egymást követő kvalifikáció után korán elszállt, Bolívia szinte biztosan „megy a levesbe” – a két csapat matematikailag sem lehet már jobb a pótselejtezős ötödik helynél, és igen valószínűtlen, hogy oda eljusson. Argentína fölényesen vezet, de már csak egyszer játszik otthon – ennek ellenére az argentinok kijutása nagyon valószínű, ahogy a remek generációval menetelő kolumbiaiaké is. Ecuador ugyan kedvezően áll, de nagyon csúnya a menetrendje: otthon az urukat „szórakoztatják”, és még mennek Chilébe, Bolíviába és Kolumbiába... Négy körrel a vége előtt mindenesetre ötpontos „szakadás” van a biztosan kijutó helyen állók (Argentína, Kolumbia, Ecuador és Chile) mögött, az ötödik jelenleg Uruguay, mely létfontosságú meccsen verte és előzte meg Venezuelát.

EREDMÉNYEK, TABELLÁK, SORSOLÁS ITT!

CONCACAF-ZÓNA

Három plusz egy hely kiadó, a tradicionális hatos zónadöntő (a Hexagonál, avagy Hex) féltávnál tart. Nagyjából annyit lehetett eddig leszűrni, hogy Jamaica nem túl erős, illetve azt, hogy a mexikóiak hobbiként pontszórásba kezdtek, ezt pedig még megbánhatják... Mexikó egyedüliként veretlen, de már öt döntetlent (!) játszott, hazai pályán háromból három meccse 0–0 lett, ez pedig akár még veszélybe is sodorhatja a kvalifikációt. A Hexet vezető Amerikai Egyesült Államok és az ötödik Panama között mindössze négy pont a különbség, óriási harc várható. Az amerikaiak és a Costa Rica-iak is három meccset vívnak még hazai pályán, mindkét válogatott egyelőre százszázalékos otthon és még gólt sem kapott – ha így folytatják saját stadionjukban, akkor alighanem elcsípnek két helyet.

EREDMÉNYEK, TABELLA, SORSOLÁS ITT!

ÁZSIAI ZÓNA

Négy plusz egy hely van, a zónadöntő két csoportjának első két helyezettje kijut Brazíliába, a két harmadik előbb kontinentális, aztán interkontinentális selejtezőt vívhat. Egy hely már elkelt, a vb-selejtezőkről elsőként Japán jutott ki a világbajnokságra. A B-csoportból Ausztrália követi a japánokat, ha az utolsó fordulóban, otthon megveri a sereghajtó irakiakat.

Az A-csoportból Dél-Korea sorozatban nyolcadik kvalifikációját ünnepelheti, ha az utolsó fordulóban nem kap ki otthon Irántól, vagy Üzbegisztán közben nem veri meg (nagyon) Katart. Az már biztos, hogy Dél-Korea, Üzbegisztán és Irán is továbbjutott, a kérdés a sorrend, mely a Dél-Korea–Irán és az Üzbegisztán–Katar meccseken dől el. Az első kettő kijut, a harmadik „pótselejtez.”

EREDMÉNYEK, TABELLA, SORSOLÁS ITT!

ÓCEÁNIAI ZÓNA

Egy „feltételes” hely van, az OFC az egyetlen zóna, amelyből nincs automatikus kvalifikáció. A 2010-es vb egyetlen veretlen válogatottja, Új-Zéland hatból hatot nyerve tarolt a zónadöntőben, így november közepén a CONCACAF-zóna negyedik helyezettjével vív páros mérkőzést a világbajnoki kijutásért.

EREDMÉNYEK, TABELLA, SORSOLÁS ITT!

AFRIKAI ZÓNA

„Sehol nem tartanak” Afrikában, ahol öt hely kiadó még. A selejtezősorozat a második szakaszban tart, a tíz csoportgyőztes megy tovább a harmadik körbe, ahol páros, oda-visszavágós meccseken játszanak a világbajnoki kiküldetésért. Az A-csoportban Etiópia és Dél-Afrika harcol (Etiópia pontelőnyben van és még fogadja is a legutóbbi vb házigazdáját). A B-ben Tunézia továbbjutása szinte biztos, a C-ben Elefántcsontpart áll nagyon jól, a D-ben viszont két igen erős csapat, Zambia és Ghána viaskodik. Zambia előnye egy pont, de még hátravan a ghánai túra...

Az E-csoportban a Kongói Köztársaság négypontos, kényelmes előnnyel gazdálkodik, az F teljesen nyílt, két ponttal a kontinensbajnok Nigéria vezet. A G-csoportban Egyiptom fórja öt pont, és az 1990 óta tartó kvalifikációs átkot megtörni kívánó „fáraók” szinte biztosan továbbmennek. A H-csoportban Algéria két ponttal vezet Mali előtt. Az I- és a J-csoportban két pont a különbség a csoportelső és a csoportutolsó között, tippelni is nehéz, jelenleg Líbia és Szenegál vezet. A kijutásról döntő harmadik kör meccseit októberben és novemberben rendezik meg.

EREDMÉNYEK, TABELLA, SORSOLÁS ITT!

LÉTESÍTMÉNYEK, JEGYEK, KORRUPCIÓS BOTRÁNYOK, A SELECAO HELYZETE: A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN TERMÉSZETESEN KIEMELTEN, PANORÁMAOLDALON FOGLALKOZIK A 2014-ES VILÁGBAJNOKSÁGGAL. KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL, VAGY TÖLTSE LE DIGITÁLIS VÁLTOZATBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik