A görögök simán megverték a halvány románokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.15. 20:40
null
Szamarasz és a görögök áthámozták magukat Románián, fórral mehetnek Bukarestbe (Fotó: Reuters)
A világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának legjobb csoportmásodikja, a görög labdarúgó-válogatott a mieinket megelőző románokat fogadta vb-pótselejtezőn Pireuszban, és meggyőző teljesítménnyel, 3–1-re nyert, így jó esélye van, hogy kijusson Brazíliába.

A görögök abban a tudatban kezdték a meccset, hogy nem sok ellenfél tudott nekik gólt lőni a vb-selejtezőkön. A kezdés után a románoknál volt többet a labda, a görögök nem izgultak, nem siettek. A csendesen csordogáló mérkőzés a 14. percben pörgött fel, mert a hazaiak váratlanul megszerezték a vezetést.

Szamarasz végezhetett el a bal oldalon egy szabadrúgást, középre játszott Szalpingidisznek, aki meglátta, hogy Mitroglu bemozdult a védők mögé. A kiválóan beívelt labdára nem figyeltek a románok, Mitroglu pedig 9 méterről, ballal a hálóba lőtte a görögök vezető gólját. 1–0

A görögök talán túlságosan megnyugodtak a vezető találattól, mert nem figyeltek kellőképpen, és a 19. percben máris egyenlítettek a románok. A bal oldalról végezhetett el szabadrúgást Torje, aki egészen a túloldali, bal kapufához ívelte a labdát. A kapus lemaradt, a védők nem figyeltek, Stancu pedig 1 méterről, kisodródott helyzetből a kapuba fejelt. 1–1

A románok elsősorban a széleket játszották meg, és középre ívelésekkel próbálták megzavarni a görög védőket. A számításuk be is vált, hiszen éppen egy ilyen akció után szerezték a góljukat. Ez a gól viszont a románokra hatott nyugtató erejével, mert lényegében egy percre rá, a 20. perc végén újra a görögöknél volt az előny. Toroszidisz kapott jó labdát a jobb oldalon, középre játszott, és Szalpingidiszről elfeledkeztek a román védők, így a görög csatár 5 méterről könnyedén lőhetett a kapuba. 2–1

A félidő hátralévő részében sárga lapok színesítették a nem túl élvezetes meccset. A görögök nem mentek előre fejetlenül, a románok pedig nem tudtak helyzeteket kialakítani. A második félidőben sem sikerült a románoknak felpörögni, a görög védelem elszívta a sárga mezesek minden erejét.

A hazai csapat ment előre, hajtott, és ennek gól lett az eredménye. A 67. percben Szamarasz végezhetett el szabadrúgást a bal oldalról, a labdát megcsúsztatta Kacuranisz, így került az a jobb oldalon érkező Mitroglu elé, aki kapásból a román kapu bal oldalába lőtt. 3–1

A gól után a román csapat összeomlott, és akár egy ötöst is kaphatott volna, de Mitroglu és Szamarasz is nagy helyzetben hibázott. Maradt a 3–1, ami nagyon jó esélyeket kínál a görög válogatottnak a kijutásra. A meccset tíz emberrel befejező Románia főleg a második félidőben nyújtott gyenge teljesítményt, és óriási formajavulásra lesz szüksége, ha ki akarja verni a masszív görögöket.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

VB 2014, EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Görögország–Románia 3–1 (Mitroglu 14., 67., Szalpingidisz 20., ill. Stancu 19.)

A MÉRKŐZÉS BEHARANGOZÓJÁT ITT OLVASHATJA!

A görögök szerezték a legtöbb pontot (25) és a horvátokkal holtversenyben a legkevesebb gólt (12) a csoportmásodikak közül. A 2004-es Európa-bajnokot a bosnyákok előzték meg a G-csoportban, míg a románok – akik idegenben csak a hollandoktól szenvedtek vereséget – a magyar és a török válogatottat megelőzve végeztek a D jelű hatos második helyén.

A két válogatott tétmeccset már 1989 óta nem játszott egymással, a legutóbbi hét találkozásuk egyaránt felkészülési mérkőzés volt, amelyek közül háromszor a románok kerekedtek felül (és négyszer a görögök). Így történt ez legutóbb is, 2011 novemberében Altachban 3–1-re nyert Victor Piturca legénysége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik