Élet-halál harc vár a románokra; „Ribérynek az Aranylabda a tét”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.15. 11:47
null
Ribéry számára nagy lesz a tét Ukrajna ellen (Fotó: Reuters)
Pénteken rendezik az európai világbajnoki pótselejtezők első felvonásait. A legizgalmasabb találkozónak Portugália és Svédország lisszaboni összecsapása ígérkezik, a magyar válogatottat megelőző Románia is nagy csatát vív Görögországgal. Horvátország Izlandra látogat, míg Franciaország Ukrajnában vendégeskedik.

 

GÖRÖGORSZÁG–ROMÁNIA

Mindent vagy semmit párharc vár a román válogatottra, ugyanis több rutinos játékosnak valószínűleg a 2014-es vb lehet az utolsó nagy világverseny, ráadásul a román sajtó szerint olyannyira inog a kispad Victor Piturca alatt, hogy ha nem jutnak ki Brazíliába, mennie kell.

„Rendkívül fontos, hogy kijussunk, a csapatnak és nekem is, mivel még sosem voltunk világbajnokságon – nyilatkozta a FIFA-nak Victor Piturca. – Ha sikerül, az nagyszerű eredmény lesz a román futballnak is. Ahányszor a válogatott edzője lettem, generációváltásokkal kellett megbirkóznom, egy új csapatot kellett építenem. Szerencsére ez most sikerült is. A görögök a párharc favoritjai, de fiatal, ígéretes csapatunk van, és bízom benne, hogy meglesz a kijutás.”

A görög válogatott a selejtezősorozatban tíz mérkőzésből nyolcszor nem kapott gólt, és mindössze rosszabb gólkülönbsége miatt lett második Bosznia-Hercegovina mögött. Szokratisz Papasztatopulosz, a Borussia Dortmund védője bízik benne, hogy a román válogatott sem tudja bevenni a kapujukat.

„Mindig a győzelemre játszunk. Fontos lenne, hogy ne kapjunk gólt hazai pályán. A román csapat technikás, tehetséges játékosokból áll, komolyan kell vennünk őket – nyilatkozta Papasztatopulosz. – Mindegy, hogy hol kezdjük a párharcot, nem ez számít. Emlékezzen vissza, négy évvel ezelőtt Ukrajnával nulla-nullát játszottunk hazai környezetben, majd idegenben győztünk, és kijutottunk a világbajnokságra. Most is ez a célunk.”

UKRAJNA–FRANCIAORSZÁG

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya tisztában van az ukránok erejével, ám nem tart az ellenféltől, és reméli, játékosai betartják az utasításait.

„Sokat beszélgetek a játékosokkal, hogy minél jobban megismerjem őket. A legfontosabb az, hogy higgyenek magukban és ki tudják hozni magukból a legtöbbet a pályán – idézi a L'Équipe a francia trénert. – Nincs bennünk félelem, inkább izgatottak vagyunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy lebecsüljük az ellenfelet, az ukránok is ki akarnak jutni a vébére, és sok problémát okozhatnak nekünk. Nincsenek negatív gondolataim, nincs rajtam nyomás. Remélem, mindenki betartja az utasításaimat.”

A montenegrói válogatott játékosa, Marko Basa – aki egyébként a Lille-ben futballozik – két ukrán játékosra hívta fel a franciák figyelmét: Andrij Jarmolenkóra és Jevhen Konopljankára. Andrij Sevcsenko, az ukrán válogatott korábbi támadója Franck Ribéryt emelte ki, mondván: ha a Bayern München középpályása eljut a vb-re a francia válogatottal, szinte biztosan megkapja a FIFA-Aranylabdát.

A Tippmixpro oddsai alapján a franciák az esélyesebbek az ukrajnai találkozón, a legvalószínűbb végeredmény a szorzók alapján egy 1–0-s vendégsiker.

IZLAND–HORVÁTORSZÁG

Az Igor Stimac lemondása után októberben kinevezett Niko Kovac gyorsan bizonyíthatja, hogy alkalmas szövetségi kapitánynak, ha kivezeti a vb-re a horvát válogatottat. Ehhez a masszív Izland megtörésére lesz szükség. Izland egyébként ha kijut, a legkisebb ország (320 ezer lakos) lesz, amely vb-n szerepel.

„Látom a tüzet a játékosok szemében, bizonyítani akarnak, hogy jobbak, mint amilyennek hiszik őket – nyilatkozta Niko Kovac. – Meg akarjuk mutatni, hogy megérdemeljük a vb-részvételt. Látni fogják a horvát válogatott igazi arcát. Sok hiányzónk lesz a pénteki mérkőzésen, de mindent meg fogunk tenni.”

Mindegyik vb-pótselejtezőről élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on.

VB 2014, EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐK
20.00: Izland–Horvátország
20.45: Portugália–Svédország
20.45
: Ukrajna–Franciaország (Tv: Sport Klub)
20.45
: Görögország–Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik