Vb 2014: utcai harcok Rióban, a FIFA szerint nincs baj

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.25. 09:07
Utcai összecsapások újabb hulláma tört ki Rio de Janeiróban, miután a rendőrség állítólag megölt egy népszerű helyi táncost, aki a világbajnokság megrendezése ellen tüntetők egyik fontos alakja volt.

A július 13-i döntőnek otthont adó Rioturistanegyedében, pár percre a Copacabanától házi készítésű bombák robbantak, a tüntetők üvegekkel dobálták meg a megfékezésükre az utcára rendelt rohamrendőröket.

„Tragikus események történtek, de még mindig nem mondhatjuk azt, hogy veszélyben lenne a világbajnokság megrendezése – mondta Jerome Valcke, a FIFA főtitkára. – Többen kérdezték, polgárháború van-e Brazíliában. Kijelenthetem, hogy nincs.”

Brazíliában 2008-ban indult el a program, amelynek célja a bűnbandák kizárása a közterületekről, s amely alig 50 nappal a vb előtt sem járt még sikerrel, sőt az egyre erőszakosabb kiállás csak tovább hergeli a világbajnokság megrendezésének ellenzőit, akik szerint a túl magas költségeket elvonják a fontosabbnak tartott területekről, mint az oktatás és az egészségügy.

Egyre nagyobbak a félelmek, hogy a torna alatt is elkerülhetetlenek lesznek a tavalyi Konföderációs Kupa alatt látott összecsapásokhoz hasonló megmozdulások.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik