Van Gaal nagyon kimatekozta, Hollandia a négy között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.05. 21:53
null
Van Gaal köszönti Krult, a cserekapust, Robben még mindig hitetlenkedik (Fotó: Reuters)
Gól nélküli százhúsz perc után Hollandia tizenegyesekkel legyőzte Costa Ricát, elődöntős.

 

VB 2014
NEGYEDDÖNTŐ
HOLLANDIA–COSTA RICA 0–0 – TIZENEGYESEKKEL 4–3

Salvador, Arena Fonte Nova, 51 179 néző. Vezette: Irmatov (üzbég)
HOLLANDIA: Cillessen (Krul, 121.) – De Vrij, Vlaar, Martins Indi (Huntelaar, 106.) – Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind – Robben, Van Persie, Depay (Lens, 76.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
COSTA RICA: K. Navas – G. González, Umana, Acosta, Gamboa (Myrie, 79.) – J. Díaz, Borges – Tejeda (Cubero, 97.), Ruiz, Bolanos – J. Campbell (Urena, 65.). Szövetségi kapitány: Jorge Pinto

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!

Sokkal többet támadott a holland válogatott a szombat esti világbajnoki negyeddöntőben, játékosai háromszor eltalálták a kapufát, a mezőny legjobbjának az ellenfél kapusát, Keylor Navast választották meg – azaz az oranje továbbjutása nem nevezhető érdemtelennek.

A mérkőzés hosszú időszakokra feszült eseménytelenségbe süllyedt, a hosszabbítás második felének pazar végjátéka, valamint Louis van Gaal utólag mesterinek nevezhető húzása – meglepő, de döntő fontosságúnak bizonyuló kapucsere a 121. percben – mégis emlékezetessé teszi a százhúsz percnél is hosszabb párviadalt. Főleg Tim Krul számára.

ÓVATOSAN KEZD AZ ESÉLYES HOLLANDIA

Ha akadtak is, akik holland gólzáport vártak az utolsó brazíliai negyeddöntőtől, Louis van Gaal bizonyára nem volt közöttük. A holland szövetségi kapitány legalábbis nem akarta elkapkodni: az oranje hátrafelé is figyelő, pontos passzokra épülő első félidei játéka érzékeltette, hogy a tét bizony hatalmas, és Van Gaal nem akar belesétálni valami váratlan Costa Rica-i csapdába.

Irmatov a kilencedik vb-meccsét vezette – rekord! (Fotó: Reuters)
Irmatov a kilencedik vb-meccsét vezette – rekord! (Fotó: Reuters)

Mindazonáltal a toronymagas esélyesnek tekintett narancsmezesek játszottak fölényben, és a második húsz percre fordulva többször is megszerezhették volna a vezetést. A 22. percben Dirk Kuyt jobbról érkező remek passza után Robin van Persie került nagy helyzetbe, közeli lövését védte Keylor Navas, majd a kipattanóból próbálkozó Wesley Sneijder nem túl jól eltalált lövése után is a kapusé lett a labda.

KEYLOR NAVAS BIZTOS KÉZZEL VÉD

A 29. percben Bryan Ruiz labdavesztése után Memphis Depay került nagy helyzetbe, közelről lőtt, Navas azonban megint a helyén volt, ezúttal lábbal védett. A 38. percben Sneijder 28 méteres szabadrúgását ütötte szögletre a meccs addigi legjobbja.

A pálya majdnem felborult, a játék jobbára a Costa Rica-i térfélen zajlott, hatvan százalék felett volt a hollandok labdabirtoklási mutatója, gól azonban nem született az első félidőben. A közép-amerikaiak még nem találták el a kaput, igaz, a jelekből ítélve ez nem is volt elsődleges szándékuk.

A szünet után sem változott a játék képe, az első negyedórában amolyan vihar előtti csend ülte meg a korábbi mérkőzéseken sok gólt látott salvadori arénát, rendkívüli események nélkül peregtek a percek. A labda szinte mindig a hollandoknál volt, de nem tettek vele semmi különöset, így összefoglalónkba simán belefér Christian Bolanos jó 30 méteres szabadrúgása is, amelyet követően a labda méterekkel elkerülte a kaput.

Sneijder a kép alján, labdája a kapufán (Fotó: Reuters)
Sneijder a kép alján, labdája a kapufán (Fotó: Reuters)

E kísérlet kissé felbátorította a közép-amerikaiakat, többet merészkedtek előre, a 65. percben például Giancarlo González érkezett jól egy beívelésre, de fejese nyomán a labda jócskán mellé ment.

ROBBEN MEGUNJA, SNEIJDER KAPUFÁT LŐ

Hogy lép-e vihar a csend helyébe, úgy festett, a hollandok részéről főként a jobb szélen meg-megiramodó Arjen Robbenen múlik. S „természetesen” a Bayern szélsője volt az, aki kiügyeskedte azt a szabadrúgást, amely után kis híján megszületett a vezető gól a 81. percben: a tizenhatos bal sarka közelében, a kaputól 25 méterre letett labdát Wesley Sneijder jobbal a jobb kapufára bombázta.

Robben kiharcolt és elvégzett szabadrúgása teremtette meg a következő lehetőséget is (84. perc), végül Robin van Persie lőtt jobbal közelről, Navas védett, majd a védők eltakarították a labdát a veszélyzónából.

MEGINT MEGMENTI A KAPUFA (ÉS TEJEDA) A HOLTFÁRADT COSTA RICA-IAKAT

A kilenc mezőnyjátékossal védekező, holtfáradt Costa Rica-iak megúsztak még két forró pillanatot: előbb a rossz napot kifogó Van Persie lyukat rúgott az öt és felesen, három perccel később ugyanő lőtt nagyjából ugyanonnan, a labda a gólvonalon álló Yeltsin Tejedáról a lécre pattant, majd Vlaar az alapvonalon túlra ügyetlenkedte a labdát.

Jöhetett a hosszabbítás – Costa Rica számára egymás után másodszor. Az első tizenöt percet a várakozásoknak megfelelően Hollandia uralta, egy szöglet után Ron Vlaarnak volt is egy sokat ígérő fejese, de Navas vetődve védett. Robben, a legmozgékonyabb holland egy sorfalt telibe találó szabadrúgással jelentkezett, a többi meddő gyürkőzés.

COSTA RICA-I ZICCERRE SNEIJDER ÚJABB KAPUFÁVAL VÁLASZOLT

A második etap meglepetésre kiegyenlítettebb futballt hozott, és a két legnagyobb lehetőség egyike a Costa Rica-iak előtt nyílt: a 117. percben Marco Urena balról jobbra, majd jobbról balra is megkerülte emberét, kissé jobbra kisodródva tíz méterről lőtt, az egész meccsen tétlenségre kárhoztatott Jasper Cillessen lábbal óriásit védett.

...és jön Tim Krul (Fotó: Reuters)
...és jön Tim Krul (Fotó: Reuters)

A kissé fellazult amerikai védelemre azonnal ráhozták a frászt a hollandok, ám Fortuna Navas segítségére sietett: Wesley Sneijder a tizenhatos bal sarka közeléből jobbal lőtt, a labda a lécen csattant!

De akadt még egy másik, furcsább csattanó is: a holland kapitány, Louis van Gaal a 121. percben lecserélte kapusát, Cillessent, és beküldte a helyére Tim Krult. Vajon mit tudhat ez a srác??? Nagyon gyorsan kiderült!

TIZENEGYESEK

1. KÖR: Borges a bal alsóba lőtt, Van Persie ugyanoda. 1–1
2. KÖR: Ruiz a bal alsót vette célba, Krul kiütötte a labdát. Robben ballal a jobb felsőbe tüzelt. 2–1
3. KÖR: González a kapu bal oldalába lőtt, Sneijder jobbal a kapu jobb oldalát választotta. 3–2
4. KÖR: Bolanos jobbal félmagasan a kapu jobb oldalába tüzelt, Kuyt a jobb alsóba küldte a labdát. 4–3
5. KÖR: Umana lövését Krul kivédte – a cserekapus második bravúrja továbbjuttatta Hollandiát! 4–3

Hollandia először nyert meg hosszabbításba torkolló vb-ütközetet, pedig már az ötödik ilyen mérkőzésén vett részt! Louis van Gaal csapata Argentínával találkozik a szerdai elődöntőben.

A KERETEK

Hollandia
Kapusok: 1 Jasper Cillessen (Ajax), 23 Tim Krul (Newcastle United – angol), 22 Michel Vorm (Swansea City – walesi, PL)
Védők: 5 Daley Blind (Ajax), 7 Daryl Janmaat (Feyenoord), 14 Terence Kongolo (Feyenoord), 4 Bruno Martins Indi (Feyenoord), 2 Ron Vlaar (Aston Villa – angol), 13 Joël Veltman (Ajax), 12 Paul Verhaegh (Augsburg – német), 3 Stefan de Vrij (Feyenoord)
Középpályások: 16 Jordy Clasie (Feyenoord), 18 Leroy Fer (Norwich City – angol), 8 Jonathan de Guzmán (Swansea City – walesi, PL), 6 Nigel de Jong (AC Milan – olasz), 10 Wesley Sneijder (Galatasaray – török), 20 Georginio Wijnaldum (PSV)
Támadók: 21 Memphis Depay (PSV), 19 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04 – német), 15 Dirk Kuyt (Fenerbahce – török), 17 Jeremain Lens (Dinamo Kijev – ukrán), 9 Robin van Persie (Manchester United – angol), 11 Arjen Robben (Bayern München – német)
Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

Costa Rica
Kapusok: 1 Keylor Navas (Levante – spanyol), 18 Patrick Pemberton (Alajuelense), 23 Daniel Cambronero (Herediano)
Védők: 2 Johnny Acosta (Alajuelense), 3 Giancarlo González (Columbus Crew – egyesült államokbeli), 4 Michael Umana (Saprissa), 6 Óscar Duarte (FC Bruges – belga), 12 Waylon Francis (Columbus Crew – egyesült államokbeli), 15 Junior Díaz (Mainz – német), 16 Cristian Gamboa (Rosenborg – norvég), 19 Roy Miller (New York Red Bulls – egyesült államokbeli), 8 Dave Myrie (Herediano)
Középpályások: 5 Celso Borges (AIK – svéd), 7 Christian Bolanos (FC Köbenhavn – dán), 13 Esteban Granados (Herediano), 11 Michael Barrantes (Aalesund – norvég), 17 Yeltsin Tejeda (Saprissa), 20 Diego Calvo (Valerenga – norvég), 22 José Miguel Cubero (Herediano)
Támadók: 10 Bryan Ruiz (PSV – holland), 9 Joel Campbell (Olimpiakosz – görög), 14 Randall Brenes (Cartaginés), 21 Marco Urena (Kubany Krasznodar – orosz)
Szövetségi kapitány: Jorge Pinto (kolumbiai)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik