Oda a 17 meccses holland veretlenség: 17 év után sima francia siker

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.05. 20:59
null
Karim Benzema a francia válogatott legutóbbi 9 góljából 4-et vállalt magára (Fotó: Action Images)
A francia labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen magabiztos, 2–0-s győzelmet aratott Hollandia válogatottja felett Párizsban. A látványos futballt hozó első félidőben a klubjában és a válogatottban is újjászülető Karim Benzema, illetve a PSG-s Blaise Matuidi volt eredményes, az eseménytelenségbe fulladt másodikban nem láthatott gólt a Stade de France telt házas közönsége. Franciaország 17 év után győzte le a veretlenségét 17 mérkőzést követően elvesztő oranjét.

Mindkét szövetségi kapitány a világbajnokságra történő felkészülés utolsó simításainak és brazíliai keretek véglegesítésének jegyében állította össze kezdőcsapatát a szerda esti mérkőzésre.

Didier Deschamps kezdőcsapatában a Real Sociedadban tündöklő 22 éves csatárnak, Antoine Griezmannak adta meg a bemutatkozás lehetőségét, Louis van Gaal keze alatt pedig két támadó középpályás, Jean Paul Boëtius, Quincy Promes (összesen négy labdarúgó) mutatkozhatott be holland színekben. A Bayern München két sztárja, Franck Ribéry és Arjen Robben egyaránt a kispadon kezdett, de Robin van Persie és Karim Benzema ott volt a kezdő sípszónál.

A mérkőzést a hollandok kezdték frissebben és birtokolták többet a labdát, de a kezdeti megilletődést követően a franciák átvették az irányítást, és egyre több helyzetet alakítottak ki. A jobb szélen Debuchy sokat futott fel, Cabaye, Pogba és Valbuena pedig folyamatosan tömte labdákkal a kissé rozsdás védők között üresbe mozgó Benzemát és Griezmannt.

A hollandok kezdő védelme (a Van der Wiel, Vlaar, Martins Indi, Blind négyes) nem igazán állt össze erre az estére, amit először (a korábban lesről már betaláló) Karim Benzema használt ki a 32. percben: a Real Madrid csatára egy hosszú indítást vett át precízen, majd lőtte ki a hosszú sarkot. 1–0

A gól felpörgette a hazaiakat (a pályán és a lelátón is), a félidő hajrájában szinte lefocizták a pályáról a tulipánokat. Benzema nagyon élt, a 41. percben sarokkal varázsolt a középpályán, majd indította Valbuenát, akinek beadását a tőle szokatlan helyen feltűnő Blaise Matuidi váltotta gólra egy akrobatikus mozdulattal. 2–0. A középpályás 2012 szeptembere (és Cristophe Jallet) óta az első PSG-játékos, aki gólt szerzett a francia válogatottban.

A szünetre három gól is lehetett volna a különbség, de a ráadás pillanataiban Eliaquim Mangala nem tudott két méterről a kapuba fejelni.

A második játékrész már megközelítőleg sem sikerült olyan mozgalmasra, mint az első (Hollandia legutóbbi négy mérkőzésén a 47. percet követően nem szerzett gólt), folyamatos cserék és taktikai változtatások tördelték a játékot, ami ezáltal elvesztette lendületét. A legnagyobb hangzavart Franck Ribéry pályára küldése váltotta ki a telt házas Stade de France közönségének körében, de a francia válogatott legnagyobb sztárjára ezen az estén nem volt szükség ahhoz, hogy Franciország 17 év után ismét legyőzze a 2012 augusztusa és 17 mérkőzés óta veretlen holland válogatottat.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MÁRCIUS 5., SZERDA

Franciaország–Hollandia 2–0 (Benzema 32., Matuidi 41.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik