Ott les(z) a francia válogatott is a vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.19. 20:58
null
Sakho gólöröme – ez ellen legfeljebb az ukránok emelhettek kifogást... (Fotó: Reuters)
Európából a francia válogatott biztosította utolsóként a helyét a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon, miután az első mérkőzésen elszenvedett 2–0-s vereséget követően a visszavágón 3–0-ra legyőzte Ukrajnát. Mamadou Sakho és Karim Benzema góljával már az első félidőben ledolgozta hátrányát a francia csapat, a második játékrészben pedig Oleh Huszjev öngóljával értek révbe a franciák.

Egy lesről szerzett Karim Benzema-gól is kellett a franciák háromgólos győzelméhez az ukránok ellen. Igaz, egy szabályos találatot el is vettek a Real Madrid csatárától. Mindenesetre Ukrajna idegenben csődöt mondott, így nem jutott ki a vb-re.

Az első percekben hatalmas tűzijátékot élt túl az ukrán csapat a saját kapuja előtt, de a franciák a folytatásban is nagy nyomást helyeztek az ukránokra. Az első meccsen elszenvedett 2–0-s vereség persze előrevetítette ezt a taktikát – más választása nem volt a hazaiaknak.

A vb-szereplés mellett az aranylabdára is áhítozó Ribéry nem játszott jól a találkozó elején, de aztán természetesen belelendült. Sőt! A vezető találatban hatalmas szerepe volt: remek ütemben robbant be a tizenhatoson belülre a 22. percben, s közeli lövését csak kiütni tudta Pjatov. Az ukrán kapus balszerencséjére a labda pont Sakho elé került, aki közelről nem kegyelmezett. 1–0

Aztán az első félidő második percében a játékvezető, illetve asszisztensei pillanatai következtek. Tulajdonképpen nettóban egész jól fújta a találkozót Damir Skomina és csapata, de a teljesítményüket rendesen beárnyékolja, hogy egy szabályos francia gólt nem adtak meg, míg egy lesről szerzettett érvényesnek ítéltek...

Egy les, egy nem les, egy megadott gól
Egy les, egy nem les, egy megadott gól

A 30. percben Benzema kotorta közelről a labdát a kapuba, majd megtette ezt négy perccel később is. Utóbbit adta meg a játékvezető. És máris ledolgozta első meccsen összeszedett hátrányát Didier Deschamps együttese. 2–0

Pedig Ukrajna a legutóbbi nyolc találkozóján még csak gólt sem kapott, most pedig már az első félidőben benyelt kettőt úgy, hogy a tíz francia próbálkozással szemben mindössze háromszor lőttek az első negyvenöt percben.

Az is érdekes, hogy a mai találkozó előtt a francia volt az utolsó válogatott, amely – még a 2012-es Európa-bajnokságon – egynél több gólt szerzett az ukránok ellen. S még hátra volt egy játékrész.

Amúgy történelmi tett körvonalazódott, ugyanis pótselejtezőt még egyetlen olyan csapat sem vívott meg sikerrel, amely az első meccsen kétgólos hátrányba került.

A második félidő elején borzasztóan nehéz helyzetbe került a vendégegyüttes. A 47. percben ugyanis Hacseridi nagyon rossz ütemű becsúszásával kiérdemelte a második sárga lapját, az ukránok így 45 percet emberhátrányban futballozhattak.

A francia fölény a 72. percben érett újabb góllá: Huszev szerencsétlenül ért bele Evra beadásába, így az öngóllal már a franciák álltak továbbjutásra. 3–0

A folytatásban az ukránok mindent megtettek, de ugyebár az a bizonyos veszett fejsze nyele...

VB 2014, EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐ, VISSZAVÁGÓ
Franciaország–Ukrajna 3–0 (Sakho 22., Benzema 34., Huszev 72. – öngól)
Franciaország 3–2-es összesítéssel kijutott a világbajnokságra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik