Vb 2014: Előfordul az ilyesmi meccseken - Suárez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.25. 01:13
null
Luis Suáreznek fáj (Fotó: Reuters)
A harapással gyanúsított Luis Suárez azt mondja, inkább őt vállalták szájba. A FIFA vizsgálatot indít az uruguayi játékos ellen.

„Előfordul az ilyesmi meccseken – nyilatkozta Suárez az uruguayi Canal 10 csatornának a Giorgio Chiellinivel történt afférról, az állítólagos harapásáról. – Küzdöttünk a tizenhatoson belül, ő meg a vállával nekiütközött a számnak, az egyik fogam meg is sérült. Szerintem nem kell ebből nagy kalamajkát csinálni.”

NEHÉZ LESZ LESZOKNIA A HARAPÁSRÓL

„A csalódottságát és a dühét vezette le Chiellinin, aki megakadályozta, hogy a labdához férjen" – vélekedett Eva Kimonis, az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem pszichológusa, hozzátéve, mások megharapása általános dolog gyerekkorban, felnőttekre viszont nem jellemző. Szerinte ez egy tágabb értelemben vett rossz magatartás, illetve agresszió egyik eleme, amely más formában, például verekedésben, hangoskodásban és erőszakos fellépésben is megnyilvánulhat, és főként a szenvedélyes, lobbanékony természetű emberekre jellemző.

„A harapás megnyilvánulhat valós vagy feltételezett fenyegetés hatására, illetve megelőző cselekvés is lehet a dominancia és a birtoklás kifejezésére" – fejtette ki Eva Kimonis.

A nyugat-ausztráliai Murdoch Egyetemen dolgozó kollégája, Corinne Reid szerint Suárez esetében az is meghatározó, hogy saját maga, illetve környezete hogyan értékeli a harapást.

„Ha elfogadhatónak tekinti ezt, és ebben társai, illetve edzői is megerősítik, akkor valószínűtlen a változás" – közölte arra utalva, hogy Diego Lugano csapatkapitány a keddi meccs után bőgőmasinának csúfolta Chiellinit, aki „férfiként mélységes csalódást okozott".

Reid professzor szerint a viselkedési probléma beismerése fontos lépés lenne, mert akkor személyre szabott kezeléssel módosítani lehet a stressz ezen megnyilvánulását.

„A folyamat ebben az esetben sem gyors, mivel a berögzült szokásokon csak kellő elszántsággal és elhivatottsággal lehet változtatni" – tette hozzá.

Mint arról beszámoltunk, az Uruguay–Olaszország (1–0) keddi vb-mérkőzés második félidejében Giorgio Chiellini és Suárez összecsapása után az olasz védő azzal vádolta meg az uruguayit, hogy megharapta, és mivel a televíziós felvételek nem bizonyítják az ellenkezőjét (sőt), a világ elkönyvelte: Suárez újra harapott.

Az olaszok számára kiesést, Uruguaynak továbbjutást hozó mérkőzés után a vegyes zónában megszólaltatott Suárez a harapás tényét valójában nem cáfolta, és persze nem is erősítette meg, de sokat sejtetően ennyit még hozzátett: „Mi, futballisták jól tudjuk, mi minden megtörténik a pályán, de ezek általában köztünk maradnak".

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékese utóbb bejelentette: vizsgálatot indítanak az ügyben. Mint Segolene Valentin szóvivő fogalmazott: „Minden rendelkezésre álló szükséges bizonyítékot megvizsgálnak az eset tisztázása érdekében”, és természetesen meghallgatják a mexikói játékvezetőt, Marco Rodríguezt is.

„Semmi kétség, Suárez fantasztikus futballista, de már nem először fordul elő, hogy cselekedetével kihívja maga ellen a világ haragját. A FIFA-nak alaposan ki kell vizsgálnia az esetet" – értékelte a történteket Jim Boyle, a FIFA alelnöke, akit a Sky Sports észak-írországi otthonában ért utol.

A FIFA később közleményben erősítette meg, vizsgálatot indít. Ebben emlékeztet arra, hogy a szabályzat szerint a televíziós felvételek visszanézése után, utólagosan is szankcionálhatóak, akár el is tilthatók azok a játékosok, akiket az adott mérkőzésen a játékvezető nem büntetett meg.

A közlemény szerint a játékosnak és az uruguayi szövetségnek még szerdán, közép-európai idő szerint este tíz óráig lehetősége van ismertetnie a FIFA-val saját álláspontját, és eljuttatnia a nemzetközi szövetséghez bármely olyan dokumentumot, amelyet az esethez tartozónak gondol. A BBC szerint ha bűnösnek találják Suárezt, 24 meccses vagy két évre szóló eltiltást is kaphat.

„Tiszta szégyen! – fakadt ki a Sky Sport Italiának a kiesésük után Chiellini. – A meccset a játékvezető döntötte el, nekünk kellett volna továbbjutnunk. Suárez egy kis sunyi, és megúszta, mert a FIFA a vébén akarja tartani a sztárjait. Szeretném látni, hogy lesz bátorságuk felhasználni ellene a videós bizonyítékot. A bíró látta a harapás nyomait, mégsem tett semmit. Marchisio kiállítása és Suárez tettének elnézése döntő volt. Kettős mércét alkalmazott a játékvezető több esetnél az első félidőben is. Amíg tizenegy emberrel játszottunk, uraltuk a meccset, Uruguaynak nem volt veszélyes helyzete. Emberhátrányban már természetesen szenvedtünk az utolsó fél órában, és egy szöglet után betaláltak.”

Suárez amúgy a mérkőzés „hagyományos eseményeiről" is nyilatkozott, és hihetetlen teljesítménynek nevezte, hogy Uruguay kiharcolta a győzelmet.

„A Costa Rica elleni rossz kezdésen túllendülve a folytatásban megérdemelten harcoltuk ki a továbbjutást, megmutattuk, miért is lehetünk itt a világbajnokságon – mondta a Liverpool csatára. – Nem voltam ideges, mert tudtam, hogy meglesznek a helyzeteink. És aztán jött is a gól. Uruguay parti üzemmódba kapcsolt, hiszen továbbjutottunk, ezt meg kell ünnepelni, aztán azonban gyorsan célkeresztbe kell helyezni a következő mérkőzést."

Uruguay egy másik dél-amerikai ország, Kolumbia válogatottjával találkozik a nyolcaddöntőben.

Giorgio Chiellininek is fáj (Fotó: Reuters)
Giorgio Chiellininek is fáj (Fotó: Reuters)

BOMBA! – ROBBANJ RÁ!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik