Brazília a négy között, de Neymar hordágyon távozott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.04. 21:53
null
Thiago Silva a vezető gólját ünnepli (Fotó: Reuters)
Brazília 2–1-re legyőzte Kolumbiát, és bejutott a vb elődöntőjébe.

VB 2014
NEGYEDDÖNTŐ
BRAZÍLIA–KOLUMBIA 2–1 (1–0)

Fortaleza, Estádio Castelao, 60 342 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)
Brazília:
Júlio César – Maicon, T. Silva, D. Luiz, Marcelo – Paulinho (Hernanes, 86.), Fernandinho – Hulk (Ramires, 83.), Oscar, Neymar (Henrique, 88.) – Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Kolumbia:
Ospina – Zúniga, Zapata, Yepes, Armero – Guarín, C. Sánchez – Cuadrado (J. Quintero, 80.), J. Rodríguez, Ibarbo (A. Ramos, 46.) – T. Gutiérrez (Bacca, 70.). Szövetségi kapitány: José Pékerman
Gólszerző: Thiago Silva (7.), D. Luiz (68.), ill. J. Rodríguez (80. – 11-esből)

David Luiz pedig így örült a sajátjának (Fotó: Reuters)
David Luiz pedig így örült a sajátjának (Fotó: Reuters)

Az első félidőben a brazilok egyértelmű fölényben futballoztak, Thiago Silva gólját újabbakkal is megtoldhatták volna, de nem tették, így aztán a vége nagyon izgalmasan alakult, noha a fordulás után David Luiz nagyszerű szabadrúgásából mégis megszületett az újabb, már-már döntőnek ígérkező gól.

A mezőnyben végig nagyon harcos vendégcsapat azonban mozgósítani tudta az utolsó energiákat: a Neymarral szembeni „sztárpárharcát” megnyerő kolumbiai csillag, James Rodríguez büntetőjével szépített is, de ez végül csak a szép búcsúhoz volt elegendő – no és a vb eddigi legjobb mesterlövésze, Rodríguez gólszámának emelkedéséhez (6).

Brazília továbbjutott, de drukkerei a pályát hordágyon elhagyó Neymar hajrábeli sérülése láttán nem alaptalanul aggódtak: kedvencük ezen a világbajnokságon már nem léphet pályára!

THIAGO SILVA GYORS GÓLLAL VÁLASZOL A KRITIKUSAINAK

A brazil válogatott kapott hideget-meleget a helyi sajtótól, de már az első pillanatokban kiderült, hogy a fortalezai drukkerhadra nem lehet egy rossz szava sem. Kolumbiai labdaérintés – heves pfujolás. Brazil építkezés – őrült biztatás.

Thiago Silva így szerzett vezetést (Fotó: Reuters)
Thiago Silva így szerzett vezetést (Fotó: Reuters)

Nem is késett sokáig az idei világbajnokság leggyorsabb – egyben a vb-k történetének harmadik leggyorsabb, egyenes kieséses szakaszbeli – brazil gólja! Neymar az 5. percben még jócskán a kapu mellé lőtt szabadrúgásból, a 7. percben azonban bal oldali szöglete eljutott a hosszú oldalon őrizetlenül érkező Thiago Silvához, és a csapatkapitány a bal combjával közvetlen közelről a kapuba tessékelte a labdát. 1–0

Kolumbia nem rogyott meg a góltól, sőt szimbolikus volt a pillanat a 10. percben, amikor egy ütközés után Juan Guillermo Cuadrado azonnal felpattant a földről, majd 18 méterről ballal célba vette a bal alsót – a labda Thiago Silváról szögletre pattant.

NAGYON MENNEK A BRAZILOK, DE NINCS ÚJABB GÓL

Szóval a kolumbiaiak késznek mutatkoztak a csatára, de a mérkőzésnek ebben a szakaszában szemlátomást nehezen vették fel a brazil tempót. Scolari csapata szinte folyamatosan támadott, a 20. percben David Ospinának kétszer is védenie kellett: előbb Hulk közeli lövését ütötte ki a kapus, majd a kipattanót rászúró Oscar labdáját hárította.

Hamarosan akadt egy ígéretes James Rodríguez-megugrás – Cuadrado rossz bejátszása után a sokat szapult Thiago Silva hárította el a veszélyt –, de továbbra is a brazilok nyomultak: Paulinho remek cselekkel már-már ziccerig szlalomozta magát, de egyensúlyát vesztve az utolsó védő lábánál összeesett, majd megint Hulk keveredett jó helyzetbe, csakhogy lövését Ospina vetődve védte.

A játékrész utolsó tíz percére a kolumbiaiaknak sikerült valamelyest lefékezniük a házigazdát, sőt a 36. percben remek helyről ők végezhettek el szabadrúgást, de a legurítás után Cuadrado labdája csak a kirepülő brazil testekig jutott. Odaát is volt egy szabadrúgás, Neymar a kapu mellé tekerte a labdát.

Kolumbia ráncba szedett csapattal, egy cserével felfrissítve kezdte a második játékrészt, amelyben a brazilok már korántsem futballoztak olyan lendületesen, mint az elsőben. Figyeltek az eredmény óvására, és a kemény összecsapásokkal tarkított mezőnyjáték passzolt a szándékhoz.

KOLUMBIA LASSAN ÁTVESZI AZ IRÁNYÍTÁST, MÉGIS GÓLT KAP – DE MEKKORÁT!

Elsősorban a kolumbiaiaktól függött, lesznek-e kapu előtti izgalmak. A piros mezesek könnyedén szerelték le a nem túl vehemens brazil akciókat, a pálya középső harmadában szépen adogattak, de az ellenfél kapujához közeledve már nem voltak elég pontosak, és a brazil védelem jól takarított, élén a labdába nagyokat bikázó David Luizzal.

A 65. percben aztán biztossá vált, hogy ha lesz elődöntő a braziloknak, akkor David Luiznak új társa lesz a védelem tengelyében – Thiago Silva ugyanis eltiltást jelentő sárga lapot kapott, amiért kisodorta a labdát a kirúgáshoz készülődő Ospina kezéből.

David Luiz labdája útban a háló felé (Fotó: Reuters)
David Luiz labdája útban a háló felé (Fotó: Reuters)

Szinte azonnal veszélybe került a csapat elődöntője is, hiszen egy szabadrúgás után Mario Yepes közelről a legkíméletlenebb bozótharcosi mentalitással a brazil kapuba lőtt – a játékvezető igencsak kicentizett lesállás miatt nem ítélt gólt.

Odaát is volt vita, mármint a James Rordíguezzel szembeni szabadrúgás megítélésével kapcsolatban. Ami utána következett, az nagyon is egyértelmű volt: a kapuval majdnem szemben, a gólvonaltól mintegy 25 méterre letett labdát David Luiz jobbal a bal felső sarokba bombázta. 2–0

A magukat az egyenlítéshez már-már közel érző kolumbiaiak ebből az ütésből is felálltak, a brazil támadókkal a harcot szinte önkívületben felvevő csapatkapitánnyal, Mario Yepesszel a hátuk mögött nem is tehettek másként. És jött is a szépítés!

JAMES RODRÍGUEZ SZÉPÍT, NEYMAR MEGSÉRÜL, HORDÁGYRA KERÜL

A 78. percben James Rodríguez remekül ugratta ki Carlos Baccát, akit Júlio César elkaszált. A kapus megúszta a piros lapot (csak a sárga villant), Brazília viszont a tizenegyest nem: „Hamesz” elfektette Césart, és ballal laposan a kapu jobb oldalába lőtt. 2–1

A hátralévő időben Kolumbia támadott, a levegőben lógott az egyenlítés, de ezt végül megúszták a brazilok. A nagy kérdés, hogy az utolsó percekben Camilo Zúnigától a hátára, a gerincoszlopa mellé hatalmas rúgást kapó – és a pályáról hordágyon levitt – Neymarral mi lesz: felgyógyul-e a Németország elleni elődöntőre?

A kérdésre a szomorú válasz hamarosan megérkezett: Neymar ezen a világbajnokságon már nem léphet pályára!

Neymar hatalmasat kapott a hajrában (Fotó: Reuters)
Neymar hatalmasat kapott a hajrában (Fotó: Reuters)
Neymar hordágyon hagyta el a játékteret (Fotó: Reuters)
Neymar hordágyon hagyta el a játékteret (Fotó: Reuters)

 

A KERETEK

Brazília
Kapusok: 1 Jefferson (Botafogo), 12 Júlio César (Toronto FC – kanadai), 22 Victor (Atlético Mineiro)
Védők: 2 Dani Alves (Barcelona – spanyol), 13 Dante (Bayern München – német), 4 David Luiz (Chelsea – angol), 15 Henrique (Napoli – olasz), 23 Maicon (Roma – olasz), 6 Marcelo (Real Madrid – spanyol), 14 Maxwell (PSG – francia), 3 Thiago Silva (PSG – francia)
Középpályások: 5 Fernandinho (Manchester City – angol), 18 Hernanes (Internazionale – olasz), 17 Luiz Gustavo (Wolfsburg – német), 11 Oscar (Chelsea – angol), 8 Paulinho (Tottenham – angol), 16 Ramires (Chelsea – angol), 19 Willian (Chelsea – angol)
Támadók: 20 Bernard (Sahtar Doneck – ukrán), 9 Fred (Fluminense), 7 Hulk (Zenit – orosz), 21 Jo (Atlético Mineiro), 10 Neymar (Barcelona – spanyol)
Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari

Kolumbia
Kapusok: 1 David Ospina (Nice – francia), 22 Faryd Mondragón (Deportivo Cali), 12 Camilo Vargas (Independiente Santa Fe)
Védők: 18 Camilo Zúniga (Napoli – olasz), 7 Pablo Armero (West Ham – angol), 2 Cristián Zapata (Milan – olasz), 3 Mario Yepes (Atalanta – olasz), 23 Carlos Valdés (San Lorenzo – argentin), 4 Santiago Arias (PSV – holland), 16 Éder Álvarez Balanta (River Plate – argentin)
Középpályások: 5 Carlos Carbonero (River Plate – argentin), 10 James Rodríguez (Monaco – francia), 8 Abel Aguilar (Toulouse – francia), 6 Carlos Sánchez (Elche – spanyol), 13 Fredy Guarín (Internazionale – olasz), 20 Juan Fernando Quintero (Porto – portugál), 15 Alexander Mejía (Atlético Nacional), 14 Víctor Ibarbo (Cagliari – olasz), 11 Juan Guillermo Cuadrado (Fiorentina – olasz)
Csatárok: 21 Jackson Martínez (Porto – portugál), 9 Teófilo Gutiérrez (River Plate – argentin), 17 Carlos Bacca (Sevilla – spanyol), 19 Adrián Ramos (Borussia Dortmund – német)
Szövetségi kapitány: José Pékerman (argentin)

A brazilok tizenkettedik embere az első percektől kezdve teljesítette feladatát (Fotó: Reuters)
A brazilok tizenkettedik embere az első percektől kezdve teljesítette feladatát (Fotó: Reuters)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik