Bonucci az égbe lőtte az olasz álmokat, brazil-spanyol döntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.27. 20:53
null
A meccs előtt már-már intim mértéket öltött a barátkozás (Fotók: Action Images)
A rendes játékidő és a hosszabbítás sem hozott döntést a Spanyolország–Olaszország elődöntőben a Konföderációs Kupán. A ráadásban mindkét fél eltalálta a kapufát Emanuele Giaccherini és Xavi Hernández révén, de csak a tizenegyesek döntöttek, Leonardo Bonucci hibája után Spanyolország javára. A fináléban magyar idő szerint vasárnap éjfélkor a házigazda Brazília és a világbajnok csatázik.

MI TÖRTÉNT PERCRŐL PERCRE? ITT MEGTUDJA!

A MECCS ELŐTT

A 2009-es Konföderációs Kupán a spanyolok – akárcsak most – könnyedén, három győzelemmel vették a csoportkört, akkor gólt sem kaptak, most is csak egyet. Az elődöntő aztán óriási meglepetést hozott: az Egyesült Államok 2–0-ra legyőzte Vicente del Bosque csapatát, a megtépázott spanyolok pedig a bronzot is csak nehezen gyűjtötték be a tornán.

Az ibériaiak tehát most hasonló helyzetben, esélyesként várják az elődöntőt, még ha az olaszokat nyilván nem is lehet annyira leírni, mint négy éve az amerikaiakat, ám nagy kérdés, hogy a sérült Mario Balotelli nélkül mire lesz képes az olasz gárda, mert Cesare Prandelli kapitánykodása alatt kétségkívül a habókos csatár bizonyult legtöbbször nyerőembernek olasz részről.

A brazilok elleni, 4–2-re elveszített „csoportdöntőhöz” képest mindenesetre Prandelli – részben kényszerűségből – alaposan felforgatta csapatát, hiszen hat ponton is megváltoztatta a kezdőt. Balotelli mellett Ignazio Abate is sérülés miatt maradt ki, a középpályára pedig visszakerült Andrea Pirlo és Daniele De Rossi, illetve ezúttal ott volt a kezdők között Andrea Barzagli, Christian Maggio, Emanuele Giaccherini és Albero Gilardino is. A spanyoloknál az keltett némi feltűnést, hogy Cesc Fabregas és Roberto Soldado kárára ezúttal David Silvának és Fernando Torresnek adott az első perctől fogva lehetőséget Vicente Del Bosque.

1. FÉLIDŐ

A spanyolok szokásos vörös, az olaszok fehér mezükben feszültek neki a mérkőzésnek Howard Webb sípszavára. Az olaszok Stefano Borgonovo halála miatt gyászkarszalagban léptek pályára.

Az már az első percekben kirajzolódott, hogy az olaszok felállása védekezésben gyakorlatilag 5–4–1-ként működik (támadásban 3–4–2–1), ennek ellenére már a 2. percben zavarba jött az olasz hátsó alakzat. Előbb Giorgio Chiellininek kellett becsúszva menteni Fernando Torres elől, majd Pedro Rodríguez lövése csorgott el a kapu mellett. A túloldalon is veszélyt jelentett magában az első kontra, ám Emanuele Giaccherini lövése egészen pocsékra sikerült.

A 8. percben Christian Maggio fejelt fölé szöglet után. Az ellenfél térfelén olykor váratlan erőszakossággal letámadott az olasz csapat, ráadásul Torrest az első negyedórában sikerült jól elszigetelniük a középpályától, a széleken meghúzott labdákkal pedig veszélyt tudtak teremteni: Maggio beadása után Alberto Gilardino nem tudott kapura pörgetni.

De Rossi már az első negyedórában nagy munkában volt – több esetben készülhetett róla hasonló kép
De Rossi már az első negyedórában nagy munkában volt – több esetben készülhetett róla hasonló kép

Az első tizenöt perc után megélénkültek a fehér mezesek, olyannyira, hogy két-három látványos támadást is vezettek, az egyik ilyen végén Giaccherini keresztlabdája után Maggio fejjel játszott Marchisio elé, aki csukafejessel próbálkozott, ám nem talált kaput. A legnagyobb helyzet ugyanakkor egy szabadrúgás után adódott: Pirlo ívelését követően De Rossi csúsztatott mellé, miközben több olasz is szabadon várta a labdát.

MICSODA HELYZET! Labdabirtoklásban természetesen a spanyolok vitték a prímet, ugyanakkor inkább az olaszok tűntek veszélyesebbnek, a 36. percben pedig jött az első igazán nagy ziccer. Ismét a két szélső, Giaccherini és Maggio volt a főszereplő, előbbi remekül készített elő a mélységből érkező nápolyinak, ő azonban hat méterről Iker Casillasba fejelt.

Maggio fejese után Casillas reflexszel hárított
Maggio fejese után Casillas reflexszel hárított

AZ ELSŐ SPANYOL LEHETŐSÉG! Egy perccel később jött a világ- és Európa-bajnok első nagy helyzete. A labda kicsit ad hoc-módon jutott el Torreshez, aki azonban gyönyörűen fordult le, miközben alaposan beültette a hintába Barzaglit, bal lábas lövése után azonban nem sokkal a bal oldali kapufa mellé ment a labda. Mivel az ibériaiak a folytatásban sem tudtak újítani, tehát úgy vonulhattak szünetre, hogy nem volt kaput találó lövésük az első félidőben – ahogy szögletük és lesállásuk sem.

2. FÉLIDŐ

A szünetben érdekeset cserélt Prandelli: a többször bizonytalankodó Barzagli helyére Riccardo Montolivót küldte be. A középpályás természetesen nem a védő pozíciójába érkezett, hanem Pirlo mellé, a védelembe pedig – akárcsak a tavalyi Eb 1–1-re végződött olasz–spanyolján – De Rossi húzódott vissza középre Chiellini és Bonucci közé. Az 52. percben Del Bosque is frissített a csapatán, David Silva ment le, Jesús Navas érkezett (érdekesség: immáron két Man. City-játékos váltotta egymást).

Az unalmasabb percekben felvetődhetett a helyszínen lévőkben: milyen lenne egy brazil–spanyol finálé?
Az unalmasabb percekben felvetődhetett a helyszínen lévőkben: milyen lenne egy brazil–spanyol finálé?


A csere az 58. percben meg is hozta az első spanyol kapura lövést: Torres passza után Navas laposan veszélyeztetett, ám Buffon résen volt a „fű alatt” érkező labdánál. A 64. percben egy egyéni akció után hördülhetett fel a közönség, Andrés Iniesta kígyózó mozgással tört be a bal oldalról, ám a lövése sutára sikerült.

PIQUÉNÉ NÉPSZERŰ
A Konföderációs Kupán VIP-páholyban ülő személyiség még alighanem nem kapott akkora üdvrivalgást, mint amikor Shakirát mutatták a kivetítőn. Gerard Piqué gyermekének édesanyja népszerű Brazíliában.

Torres és Marchisio is lent maradt a gyepen, ám Webb csak De Rossit látta annyira szabálytalannak, hogy azt sárga lappal büntesse, Arbeloa megúszta a bokakoccantást.

A 69. percben újra az olaszok jelentkeztek helyzettel, Maggio lapos beadása után Marchisio lőtt fordulásból, Piqué vetődött a labda útjába, és szögletre tisztázott.

A mérkőzés lendülete – talán a 30 fok következtében – lehetett volna magasabb, ám a labda így is oda-odakerült a kapuk elé. Az olaszok főleg szögletekből kerültek a tizenhatoson belülre, a spanyolok azonban jól zártak, Chiellini tudott egyedül fejelni, a kapu fölé. A másik oldalon Pedro került helyzetbe – utoljára lecserélése előtt –, ám a kifutó Buffon mellett nem tudta a kapu felé pöckölni a labdát. A hajrára a spanyoloknál beállt Juan Mata, a másik oldalon pedig Alberto Aquilani (Marchisio helyére).

A stadionon kívüli összecsapások következtében volt, aki nem jutott be a meccsre
A stadionon kívüli összecsapások következtében volt, aki nem jutott be a meccsre

MECCSLABDA? A 85. percben Piqué húzott váratlant azzal, hogy meglódult előre, és váratlan megindulása meg is nyitotta az utat. A labda Navashoz került, aki pontosan adott be, a középhátvéd a befejezéshez is felért, ám Bonucci szorításában jócskán fölé vágta a labdát 11 méterről.

A rendes játékidő ráadásában spanyol részről Mata próbálkozott, de a lövése lepattant, az olaszoktól pedig Aquilani ollózott, de nem találta el a labdát. Utolsó eseményként Sergio Ramos elől csúsztattak az alapvonalon túlra. A 90 perc nem hozott döntést.

HOSSZABBÍTÁS

KAPUFÁN CSATTANT A BOMBA! A túlórát a spanyolok kezdték, az olaszoknál pedig utolsó csereként jött Sebastian Giovinco, aki az utolsó percekre teljesen kipurcanó Gilardinót váltotta. És a hosszabbítás elején rögtön minden korábbinál közelebb volt a gól: Giovinco pörgetése lepattant Ramos lábáról, így a hosszú oldalon érkező Giaccherini lőhetett, ám a hat méterről elengedett bombája kipattant a jobb oldali kapufáról! Óriási löket volt!

Del Bosque cserélt, lehozta Torrest, és érkezett a folytatásra Javi Martínez. Aktivizálták magukat a spanyolok is, néhány percre beszorították a squadra azzurrát, és – bármilyen meglepő – Piqué és Ramos révén többször is zavarba hozták az ellenfél védelmét. A 99. percben Iniesta játszott Jordi Alba elé, a balhátvéd lövése nem sokkal szállt fölé. Öt perccel később szabadrúgáshoz jutottak a spanyolok, Xavi a közel álló sorfal felett el tudta lőni a labdát, ám az a kapu felett is elszállt.

„Torres fiam, most az a taktika, hogy mindjárt lecseréllek!”
„Torres fiam, most az a taktika, hogy mindjárt lecseréllek!”

KAPUFA A SPANYOL OLDALON IS! Fordulás után a 109. percben szépen járt spanyol lábakon a labda, s végül Mata került lövőhelyzetbe, ám a Chelsea-támadó nem talált kaput. Mind' fáradtabbnak tűntek a csapatok, és ez inkább az olasz játékon érződött. A 115. percben Xavi lőtt 20 méterről, az életerős lövés után Buffon rosszul nyúlt a labdához, ám annyira épp eléggé, hogy kapufára menjen a labda. Centiken múlt!

Állandósult a spanyol fölény, Jesús Navas kétszer is éles szögből lőtt, majd a Del Bosque-csapatnak az utolsó percben is volt helyzete, de Javi Martíneznek pontatlan volt a passz. Vége – tizenegyesek jönnek!

TIZENEGYESEK

Az „orosz rulettet” Olaszország kezdte: Candreva panenkásan berúgta. A spanyoloktól Xavi volt az első, Buffonnak nem volt esélye. 1–1

Aquilani a jobb alsó sarokba helyezett, Iniesta pedig a másik oldalt választotta. 2–2

De Rossi higgadt maradt, felemelte a jobb felsőbe. Piqué elküldte balra Buffont, és jobbra lőtt. 3–3

Giovinco centire a jobb alsó mellé rúgta a labdát. Ramos is nagyon magabiztos volt. 4–4

Pirlo lemásolta Giovincót. Mata a bal alsót választotta. 5–5

Montolivo is a jobb alsót választotta, Casillas ismét a túloldalra ment. Busquets nyugodtan gurított. 6–6

Bonucci hibázott! Az égbe bombázta a labdát. Navas dönthetett, és döntött: a jobb alsót választotta. 7–6!

Spanyolország győzött, és drámai 11-es párbaj végén bejutott a fináléba! SPANYOLORSZÁG–BRAZÍLIA DÖNTŐ JÖN!

Ez döntött: Bonucci tizenegyese (Fotó: Reuters)
Ez döntött: Bonucci tizenegyese (Fotó: Reuters)



KONFÖDERÁCIÓS KUPA
ELŐDÖNTŐ

SPANYOLORSZÁG–OLASZORSZÁG 0–0 – 11esekkel: 7–6
Fortaleza, Castelao Aréna, 60 000 néző. V: Howard Webb (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik