Románia: aki kellene, nem ér rá, aki jönne, nem kell - így marad Piturca

P. MAGORP. MAGOR
Vágólapra másolva!
2013.05.02. 19:48
null
Victor Piturca kényszermegoldásként irányítja a román válogatottat (Fotók: Reuters)
Mircea Sandu, a Román Labdarúgó-szövetség elnöke (aki nemrég exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak) a román Gazeta Sporturilornak nyíltan beszélve elmondta, a szurkolóktól és a sajtó részéről is rengeteg támadást kapó Victor Piturca szövetségi kapitány csak azért tarthatta meg állását a hollandok elleni két négygólos fiaskó és a magyarországi 2–2-es döntetlen után, mert nincs megfelelő pótlás a helyére. Akik szóba kerültek, nem értek rá, aki pedig alkalmasnak találja magát, nem kell.

 

Mircea Sandu és a Román Labdarúgó-szövetség már 2011-ben, Piturca kinevezése előtt is bajban volt, hiszen Cosmin Olaroiu, Bölöni László, Gheorghe Hagi, Anghel Iordanescu és Dan Petrescu is Piturca előtt volt a kívánságlistán (ebben a fontossági sorrendben), de mindannyian nemet mondtak.

Olaroiu neve kevésbé ismert a magyar szurkolók előtt. Ő az arab emírségekbeli el-Ain edzője, megnyerte az emírségek két legutóbbi bajnokságát. Olaroiu érdemeit nagyban növeli, hogy sikereit javarészt hazai játékosokkal érte el. Olaroiu, amellett, hogy élő szerződése van, egyben a világ 15 legjobban fizetett edzője közé tartozik a havi ötmillió eurós apanázsával.

Bölöni László két éve a PAOK-nál dolgozott, most Katarban tevékenykedik
Bölöni László két éve a PAOK-nál dolgozott, most Katarban tevékenykedik

Bölöni jelenlegi helyzete hasonló Olaroiuéhoz a katari el-Kornál, amelynél az élvonal legjobb edzőjének választották meg. Piturca kinevezésekor még a PAOK edzője volt, s a görög klubbal a Bajnokok Ligája csoportkörében a White Hart Lane-en legyőzte a Tottenhamet. Minden meseszép volt, nem akart váltani.

Hagi a kérdéssel kapcsolatban a DigiSportnak azt nyilatkozta, hogy készen áll a válogatott irányítására, de tiszta lappal szeretne indulni. Négy éve folyamatosan a szakmában tanul, de most nem szeretne a selejtezők közben bekapcsolódni egy ilyen kényes munkába. Addig is vezeti a saját utánpótlásközpontját, a Hagi Akadémiát, illetve ő a román élvonalbeli újonc konstancai Viitorul tulajdonosa, mindenese (a hétvégén épp a magyar Kovács István, Nagy István és Cserei Sándor bíróhármas közreműködése mellett veszített mérkőzést Ploiesti-en).

Iordanescu megszerzése még nehezebb falat lett volna, legfeljebb Hagival párban lehetett volna rávenni a visszatérésre, ugyanis az edzősködéstől a már említett el-Aintól, ahol ő is megfordult, még 2006-ban visszavonult, s azóta politikai pályára lépett, és országgyűlési képviselő (szenátor).

Dan Petrescu elvállalta volna, de a pénz közbeszólt
Dan Petrescu elvállalta volna, de a pénz közbeszólt

Petrescu jelenleg a Dinamo Moszkva, így Dzsudzsák Balázs edzője is, a kérdéses időpontban, Piturca kinevezésekor még a Kuban Krasznodar szakvezetője volt, és vele jutott vissza a csapat a Premjer-ligába. Petrescu vállalta volna a válogatottnál a feladatot, el is engedték volna, de kivásárlási árat kért érte az akkor virágnapjait élő klub, ráadásul Petrescu a krasznodari fizetésének felét sem kapta volna meg, így kútba esett ez a lehetőség is.

Bármennyire alaposnak és kimerítőnek tűnt Mircea Sandu érvelése, hogy miért kellett Piturcát választaniuk, és a jelenlegi helyzetben továbbra is miért Piturca számít a legjobb megoldásnak, szavait azonnal cáfolták, többek között Ioan Andone, a bukaresti Dinamo egykori klasszis hátvédje, 55-szörös válogatott, aki egyebek mellett edzőként három román bajnokságot is nyert (Vass Ádám klubjával, a kolozsvári CFR Cluj-zsal kettőt – Piturcának csak egy bajnoki címe van).

Andone azzal vádolta Mircea Sandut, hogy elnöki megbízatása alatt (ami már 1990, tehát gyakorlatilag a rendszerváltás óta tart), csak az lehetett a válogatottnál edző, aki megfelelt az ő személyes ízlésének.

„Az elnök kulisszák mögött, mindenféle baráti kapcsolatok szerint hozza meg a döntéseit. Háromszor nyertem edzőként bajnokságot, de sohasem keresett senki. Megmondjam, miért? Mert én nem voltam Mircea Sandu haverja – mondta Andone a Libertatea napilapnak. – De nem szenvedtem ettől; miként nem is titkos vágyam, hogy én legyek a kapitány. Teljesültek a vágyaim, amikor a kolozsváriakkal a Bajnokok Ligája csoportkörében játszottunk, még a Manchester ellen is helytállt a csapatom."

Ioan Andone mellett egyre többen támadják a szövetség vezetőségét és Piturcát. Nem is a világbajnoki selejtezőcsoport tabelláján elfoglalt helyezés, inkább a mutatott játék miatt. Meglehet, van mitől tartaniuk! Úgy tűnik, szeptember 6-áig még sok víznek le kell folynia az Al-Dunán ahhoz, hogy megnyugodjanak a román csapat körül a kedélyek. Erre jelenleg nem sok esély látszik.

Ioan Andone szívesen lenne kapitány, de „nem tartozik az elnök csókosai közé”
Ioan Andone szívesen lenne kapitány, de „nem tartozik az elnök csókosai közé”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik