Neymar felnőtt - megérett az Aranylabdára?

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2013.07.01. 17:24
null
Neymar a teljesítményével kivívta Xaviék tiszteletét (Fotók: Action Images)
A Konföderációs Kupa legjobbjának megválasztott Neymar szerint a trófea elhódításával és Spanyolország döntőbeli 3–0-s legyőzésével a brazil labdarúgó-válogatott helyreállította a tekintélyét és kivívta magának a tiszteletet a 2014-es világbajnokság előtt. A 21 éves támadó megkapta a torna legjobbjának járó díjat, és határozott érettségről tett tanúságot – vagy ez már jóval több annál?



Brazília negyedik alkalommal nyerte meg a Konföderációs Kupát (1997, 2005, 2009, 2013), harmadszor sorozatban, és továbbra is őrzi remek örökmérlegét a spanyol válogatott ellen (5–2–2). Ennél is többet jelenthet azonban a brazil szurkolók számára – már akik nem a vb-t beárnyékoló tüntetésekkel vannak épp elfoglalva –, hogy az elmúlt évek hektikus eredményei után válogatottjukat ismét jó játék és stabilitás jellemezte, ráadásul (és ez Brazíliában mindig hangsúlyos feltételnek számít) mindez kifejezett támadó felfogású focival párosult (öt meccsen 14 gól úgy, hogy Tahitivel nem játszottak).

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott a 2014-es vb fő esélyese?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Bár a magunk részéről még messze nem mernénk a jövő évi világbajnokság nagy esélyesének nevezni a selecaót, a brazilok számára megerősítést és hitet adhat a torna. Az ötszörös világbajnok országa (is) hajlamos a szélsőségekre. Mano Menezes csapatát annak idején volt, hogy minden idők leggyengébb brazil válogatottjának titulálták – amit bizonyos objektív szempontok alapján az is jelez, hogy a világranglistán sosem látott mélységekbe süllyedt a gárda, májusban csak a 22. volt! (persze ebbe a tétmeccsek hiánya is vastagon belejátszott) –, és a régi-új kapitány, Felipe Scolari is kapott hideget-meleget az első mérkőzéseket, kiváltképp az Anglia elleni februári vereséget követően. A váltást akkor sokan – a vb szempontjából – későinek tartották, és a kritikusok szerint az sem volt jó üzenet, hogy Scolari azon Palmeiras kispadjáról térhetett vissza a kapitányi hídfőre, amely a szezon végén kiesett az élvonalból, miközben klubszinten Muricy Ramalho (Sao Paulo, Palmeiras, Fluminense, Santos) és Tite (Corinthians) is jobb eredményeket ért el az elmúlt években.

Ugyanakkor a Konföderációs Kupa után minden bizonnyal a másik véglet lesz a hangosabb, amely szerint a hihetetlen nagy választék, a játékoskeret gyakran emlegetett „mélysége” jó szakvezetéssel újra vb-esélyessé teszi Brazíliát – s a hazai pályáról még nem is szóltunk. Azt mindenesetre a fényes győzelemmel záruló torna bebizonyította, hogy Scolari még mindig képes jó csapatot építeni. Az olaszok és a spanyolok elleni győzelem pedig arra ugyancsak bizonyságul szolgálhat, hogy az európai labdarúgásban rendkívül jártas – s ebben korábbi vetélytársait feltétlenül megelőző – Scolari kinevezése azért is megfelelő választás, mert nemcsak a tengerentúlon játszó légiósokat ismeri jól, hanem az ellenfeleket is kiválóan ismeri. A két meccsen mutatott – jó értelemben vett – taktikus játék minden bizonnyal ennek is köszönhető.

Az elmúlt két hétben elhallgattatta a kritikusait
Az elmúlt két hétben elhallgattatta a kritikusait

No és persze egy vezéregyéniségnek, aki nemzetközi szinten először alkotott igazán maradandót. Az elmúlt évek arról szóltak Brazíliában, hogy a válogatott elszürkült, a nemzeti csapatból hiányoznak a nagy egyéniségek, nincs egy világsztár sem. Scolari a tavasz folyamán megnézte a „nagy öregek” közül Ronaldinhót, Kakát, Luís Fabianót (a fiatalabbak közül Alexandre Patót) is, aztán a Konföderációs Kupa előtt úgy döntött, a támadójátékot inkább a két, nemrég felnőttkorba lépett tehetség, Oscar és Neymar köré építi. A Konföderációs Kupa előtt a korábban 11-esben szereplő Neymar megkapta a 10-es mezt. Aligha kell magyarázni, Pelé országában mit jelent ez.

Neymar válasza a kihívásra: négy gól, két assziszt, négy Mérkőzés legjobbja-díj (csak az Uruguay elleni találkozón nem ő kapta). S amit a statisztika nem takar: érett játék. Nemcsak azért, mert megközelítőleg sem volt olyasfajta nyűglődés, mint a 2011-es, Barcelona elleni klub-vb-döntőn, valamint annyi egyénieskedő, olykor öncélú megmozdulás, mint a tavalyi olimpián. A gólok, gólpasszok mellett elsőrangú passzok, taktikai fegyelmezettség és magára vállalt vezérszerep jellemezte a játékát. S a tornán számtalan gesztus mutatta, hogy érettsége tudatos szintre lépett; tudja, hogy ebben a csapatban ő az, akinek mindezt fel kell vállalnia. Nem volt mutogatás Hulk, Fred vagy Jo felé, amikor nem jött egy-egy passz (persze, ez fordítva is igaz); a döntő szünetében ő volt az, aki a levonulás előtt minden egyes csapattárshoz odament még további biztatást adni; és a meccs lefújása után közvetlenül, az ünneplés előtt is azzal volt elfoglalva, hogy köszönjön az őt különösképp még aligha ismerő holland játékvezetőnek és vigasztaló pacsit nyújtson a leendő barcelonai csapattársaknak. Nem lehetett nem észrevenni rajta: tisztában van vele, hogy ennél sokkal-sokkal többet várnak még tőle, és mérkőzés utáni nyilatkozata – az ilyenkor szokásos sablonokon túl – is arra utal: aligha tekint többként a tornára, mint egy lépcsőfokra.

NEYMAR SZÁMOKBAN
Játékidő: 5 meccs (412 perc )
Gól/assziszt: 4/2
Passzolási pontosság: 82.2 %
Labdaérintés gólonként: 73
Kaput eltaláló lövések száma:
8 (50 %-os sikeresség)
Sikeres cselek: 30
Kiharcolt szabálytalanságok: 30

„Brazília megmutatta a világnak, hogy válogatottja újra a régi. A világ legjobbja elleni nagyszerű győzelemmel megmutattuk, hogy tiszteletet érdemlünk – mondta. – Nem rejtőzködtünk, hanem futottunk és futottunk. Nagyon harcosan játszottunk az elejétől a végéig. Nagyon örülök mindannak, ami történt a torna során. A [torna legjobbja] díj különleges számomra, de mind a tizenegy játékos megérdemelte volna a csapatból, nem csak én.”

Az év válogatott tornája tehát teljes hazai sikert hozott: a válogatott magára talált – részben épp az utóbbi években egyeduralkodó spanyolok ellen –, szép játékot mutatott be és Neymar bebizonyította, hogy képes világklasszis szinten játszani európai ellenfelekkel szemben is. Olyan szinten, amit ebben az évben kevesen mutattak még be. A brazilok 10-ese számára azonban ez még csak egy nehéz út eleje: ősztől azt kell bizonyítania, folyamatosan képes hasonló teljesítményre, és a következő egy évben hozzá kell szoknia, hogy még egyszer aligha lubickolhat hasonlóan szabadon, mint most Álvaro Arbeloa mellett, mert külön készülnek majd rá, erre dolgoznak ki taktikákat.

A NULLÁZÓS KORSZAK VÉGE

Egyenes kieséses szakaszban a 2009-es Konföderációs Kupán kapott legutóbb gólt a spanyol válogatott, a 2010-es vb-n és a tavalyi Eb-n is makulátlan maradt az ibériaiak védelme, ráadásul ehhez hozzávehetjük, hogy már a 2008-as Eb végjátékában is lenullázták ellenfeleiket. Portugália és Olaszország kétszeri, Paraguay, Németország, Hollandia és Franciaország legyőzése után a spanyol taktika csődöt mondott. Vajon lesz-e tiki-taka-turbó?

Ennek ellenére Brazília örülhet – és éppen ezért talán Spanyolországnak sincs oka világvége-, pontosabban korszakvége-hangulatot teremteni. Igaz, a Barcelona ikonikus vereségeket szenvedett a BL-ben a Bayern Münchentől, most pedig a selecao hasonló taktikával hasonló csapást mért a Barca-fundamentumú selecciónra. Az ősz egyik legizgalmasabb futballkísérlete azonban épp a gránátvörös-kékeknél zajlik majd le. Nagy kérdés, lehetséges-e, hogy egyszerre legyen majd messis és neymaros a Barcelona, ám jelenleg úgy tűnik, ha valaki, a brazilok tízese alkalmas rá, hogy új lendületet adjon a kissé megfásult katalán szerkezetnek. És ez bármilyen furcsa, még a spanyol válogatottnak is jól jöhet. Már csak azért is, mert az aktuális Konföderációs Kupa-címvédő még sosem nyert világbajnokságot...

 

kerdes=Ön szerint lesz-e esélye Neymarnak az év végi Aranylabda-szavazáson?|opcio1=Igen.|opcio2=Nem.|
nso_uj_valaszto_szavazas
Szavazás

Ön szerint lesz-e esélye Neymarnak az év végi Aranylabda-szavazáson?

Igen. Nem.

mceBlockPasteEnd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik