MEZ a beszéd! A 2014-es futball-vb összes szerelése – 1. rész

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.10. 10:30
A 2014-es labdarúgó-világbajnokság felvezetéseként háromrészes sorozatban gyűjtjük össze és mutatjuk be részletesen a brazíliai vb-re kijutó 32 válogatott mezeit, az első, valamint a második számú szereléseket. Az első felvonásban az afrikai (5) és az ázsiai zóna (4) kvalifikált nemzeteit küldjük a kifutóra, a másodikban Dél-Amerika és a CONCACAF-zóna következik, majd Európával zárul a kör. Nincs más hátra, mint előre: üljünk a mezeráti volánja mögé, és lépjünk a gázra – a végállomás Brazília.
Kamerun (A-csoport)

KAMERUN MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
KAMERUN MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A „szelídíthetetlen oroszlánok" meze nem sokban változott az előző világbajnoksághoz képest, az első és a második számú szerelés is megőrizte alapszínét, a zöldet és a sárgát, ahogy a gyártó (Puma) is ugyanaz maradt.

A Puma – afrikai szokásához híven – ezúttal is extravagáns mezzel rukkolt ki, ezen a vonalon a kameruni válogatott szerelése mindig is az élen járt, elég csak a 2002-es ANK-n hordott (de a vb-ről letiltott) ujjatlan mezre gondolnunk.

A zöld és sárga alapszínt ezúttal barlangrajz hatású mintákkal dobták fel (az 1998-as vb-n viselt mexikói mezt eszünkbe juttatva), igaz, ez csak a hazai változaton hangsúlyos. A márkajelzés középen található, így a szív fölött maradt hely a hiányozhatatlan üvöltő oroszlánnak, a bal oldalon a címer kapott helyet.

Ausztrália (B-csoport)

AUSZTRÁLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AUSZTRÁLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az ausztrálok is maradtak gyártójuknál (Nike), de a mez átalakult a négy évvel korábbihoz képest. Továbbra is a tradicionális (az ausztrál címerben található akáciától származtatott) arany és zöld szín uralja a hazai szerelést, de megjelenésében jóval letisztultabb.

A felső sárga, a nadrág zöld, a két szín minimális arányban keveredik, valamint szintén újdonság (2010-hez képest) a fehér sportszár, illetve a gallér. Az idegenbeli szerelés obszidián (vulkáni üveg) színű, a felső, a nadrág és a zokni egyaránt.

Elefántcsontpart (C-csoport)

ELEFÁNTCSONTPART MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
ELEFÁNTCSONTPART MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Elefántcsontpart mezét is a Puma gyártja, így „Afrika hollandjai” csak egy keveset kaptak a Kamerunnál hangsúlyos jellegzetes mintákból (váll és hónalj). A színek nem változtak, az első számú mez narancs, a második pedig zöld lett (a nadrág és a sportszár is), újdonság azonban az afrikai (és a Puma által gyártott) mezeknél megszokott testhez álló szabás, illetve eltűnt az idegenbeli mezről a vízszintes fehér csíkozás.

Japán
(C-csoport)

JAPÁN MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
JAPÁN MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A japán válogatott első számú meze maradt a közel sem tradicionális, de újabban megszokott kék színnél, amit rózsaszín betétekkel dobtak fel az ujjaknál és a vállrésznél. 2010-hez képest eltűnt a fehér nadrág, helyette az is kék lett, a sportszárnál pedig inkább a pink dominál.

Egyértelmű újdonság az idegenbeli mez: az Adidas leváltotta a fehéret (amit a kapusok kaptak meg) egy merész neon zöld változatra, ami a fiatalság lendületét hivatott szimbolizálni. Az ujjak és a vállak ennél a szerelésnél is kaptak egy kis pluszt.

Irán
(F-csoport)

IRÁN MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
IRÁN MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Irán meze egyedülálló a 32 csapatos mezőnyben, hisz a közel-keleti ország válogatottja az egyetlen, amely a német Uhlsport gyártó mezében fut majd ki a pályára. Az Uhlsport 2012 óta gyártja az iráni válogatott mezét.

A gyártó nem variált sokat Irán mezével, a hazai fehér, az idegenbeli piros lett, visszafogott zöld betétekkel – megjelenítve a nemzeti lobogó színeit.

Érdekesség, hogy az első és a második számú mez különböző gallérral lett ellátva, de mindkettőn helyet kapott egy különleges, az ázsiai gepárdot ábrázoló minta. Az idegenbeli szereléshez készített sportszár pedig a torna talán legvagányabb lábravalója lett.

Nigéria (F-csoport)

NIGÉRIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NIGÉRIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A „szupersasok” kissé unalmas 2010-es vb-mezét most feldobta az Adidas, de nem vagyunk benne biztosak, hogy talpra is esett, persze ez ízlés kérdése.

A hagyományosan zöld hazai szerelés ezúttal világosabb árnyalatot, az oldala és az ujjak sötétebb zöldet kaptak. A hosszanti csíkozás az idegenbeli fehér meznél már eltűnik, a zöld betét viszont itt is feltűnik. Ez az egyetlen afrikai mez, amelyet nem a Puma gyárt.

Ghána (G-csoport)

GHÁNA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
GHÁNA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A Kamerunnál és Elefántcsontpartnál már látott „barlangrajzok” Ghána (Puma) mezén is feltűnnek, bár hangsúlyosan csak az idegenbeli mezen.

Ghána első számú letisztult fehér szerelése alig változott valamit a 2010-es világbajnoksághoz képest, amit a galléron és az ujjak végén látható népi viselet inspirálta mintázat tesz egyedülállóvá. A „fekete csillagok” öltözetéből az idei évre szinte teljesen eltűnt a korábban domináns sárga szín, nyomokban felfedezhető az idegenbeli piros mezen (a márkajelzésen és a sportszáron), viszont annál hangsúlyosabb a csillagos díszítés, ami az ujjak végén is visszaköszön. A nadrágok és a sportszárak a mezek színéhez igazodnak.

Algéria (H-csoport)

ALGÉRIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
ALGÉRIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A „sivatagi rókák” fehér és zöld meze a nemzeti zászlóra utal, amelyben a fehér a tisztaságot, a zöld az iszlámot jelképezi. A Puma többi mezével ellentétben ebbe a két szerelésbe nem sok fantáziát tett, talán a mezőny legunalmasabb garnitúráját sikerült legyártani az algériai válogatottnak. Persze ha a szereléshez izgalmas meccsek párosulnak majd Oroszország, Belgium és Dél-Korea ellen, egy szavunk sem lesz.

Dél-Korea
(H-csoport)

DÉL-KOREA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
DÉL-KOREA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A dél-koreai válogatott hazai szerelésében a dél-afrikai vb-hez képest csak finom változásokat eszközölt a Nike, a jellegzetes piros megmaradt, talán ezúttal erősebb is lett, mint négy évvel ezelőtt.

A címer, a gallér és az ujjak kék színnel dobják fel a tömény pirost, amit jól egészít ki a kék nadrág. Az idegenbeli mez (akárcsak 2010-ben) fehér lett, a gyártó jól játszott a piros és a kék szín beépítésével, így visszafogott maradt, de nem untat. A mezek egyedi gallért kaptak, ami elegáns (amolyan katonás) fazont kölcsönöz a felsőnek.

Mezinvázió sorozatunk következő részében a dél-amerikai és a CONCACAF-zóna mezeit mutatjuk be, végül Európával zárjuk a nyári futballdivatkörképet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik