Két játéknap a vb-selejtezőkből: ki hogyan juthat ki Brazíliába?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.11. 10:02
null
Ördögi terv: a félelmetesen tehetséges belga csapat pénteken már kvalifikálhatja magát a vb-re (Fotó: Reuters)
A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság újabb kvalifikációs játéknapjai előtt Európából két kijutó kiléte biztos: Hollandia és Olaszország már vb-résztvevő – hozzájuk négy válogatott csatlakozhat pénteken. Körkép.

A MÁR KORÁBBAN KIJUTÓ RÉSZTVEVŐK ZÓNÁNKÉNT
Dél-Amerika:
Brazília, Argentína
Ázsia: Japán, Ausztrália, Irán, Dél-Korea
Európa: Olaszország, Hollandia
CONCACAF: Egyesült Államok, Costa Rica

EURÓPA

Röviden összefoglalva: Belgium készülhet a 2014-es tornára, ha legalább döntetlent játszik Horvátországban. Németország az írek feletti győzelemmel csoportelső és kijutó, de akkor is eldől a kérdés (ami igazából már nem is kérdés...), ha Svédország hazai pályán nem nyer Ausztria ellen. Svájc Albánia pénteki felülmúlása esetén vb-résztvevő lesz, döntetlennel pedig akkor, ha Izland nem veri meg a vendég ciprusiakat. Vereség esetén is vb-szereplő lehet Ottmar Hitzfeld csapata, ha Szlovénia nem veri meg odahaza Norvégiát, Izland meg Ciprust. Ennél egyszerűbb a helyzet az F-csoportban: ha Oroszország elintézi a házigazda Luxemburgot, Portugália pedig nem a hozzá látogató izraelieket, Fabio Capello együttese vb-résztvevő. No de nézzük meg bővebben is – tabellák itt!

A-CSOPORT

Kétszereplős a verseny, amely lehet, hogy már pénteken eldől. Horvátország–Belgium csoportrangadót rendeznek: ha a belgák ikszelnek vagy nyernek, akkor vb-résztvevők és ellenfelük megy pótselejtezni. Horvátország csak úgy lehetne csoportelső (ezzel fix vb-résztvevő), ha kétszer győz, Belgium pedig legfeljebb egy pontot szerez, és a gólkülönbsége is rosszabb lesz a horvátoknál. Erre ne fogadjunk... Szerbia, Skócia, Macedónia és Wales már a forduló előtt elszállt. Tabella »

B-CSOPORT

Olaszország csoportelső és kijutott. A 20 pontos squadra azzurra mögött Bulgária (13), Dánia (12), Csehország (9) és Örményország (9) veheti még célba a második helyet. A dánok kétszer játszanak otthon (Olaszországgal és Máltával), a csehek kétszer idegenben (Málta, Bulgária), míg az örmények (Bulgária otthon, Olaszország idegenben) és a bolgárok (Örményország idegenben, Csehország otthon) egy hazai és egy vendégként megvívandó meccsre várnak. A csoportmásodiknak (bárki is lesz az) jócskán van esélye arra, hogy legrosszabb másodikként kiessen. Tabella »

C-CSOPORT

Németország 22 pontos, Svédország 17, Ausztria 14, Írország 11 ponttal figyel, Kazahsztán és Feröer pedig kiesett. A német kijutás és az ír búcsú pénteken biztossá válhat, miközben a Svédország–Ausztria meccsen eldőlhet a pótselejtezős hely sorsa, ha a svédek nyernek. Amennyiben az osztrákok győznek Stockholmban, akkor viszont kifejezetten jó esélyük lesz a továbbjutásra, mert jobb a gólkülönbségük, és az utolsó fordulóban Feröerre mennek, a svédek meg a németeket fogadják.
Tabella »

D-CSOPORT

Hollandia kijutott, a 2. helyért Magyarország (14 pont), Románia (13) és Törökország (13) bokszol. A mieink sorsolása rossz, minden bizonnyal hollandiai pont(ok) kell(enek) a második helyhez, ez pedig semmi jót nem sejtet. Románia Andorrával és Észtországgal mérkőzik még meg, a törökök az észtekkel és a hollandokkal. Tabella »

E-CSOPORT

Svájc előnye öt pont, Ottmar Hitzfeld csapatának még van egy albániai fellépése és egy hazai pályán, Szlovénia ellen. A svájciak innen valószínűleg nem bukják el a csoportelsőséget (amelyet pénteken bebiztosíthatnak), és kijutnak, közben Izland (13 pont), Szlovénia (12), Norvégia (11) és Albánia (10) birkózik a második helyért. A már kiesett Ciprussal a továbbjutásért harcban állók közül még Albánia és Izland játszik. Tabella »

F-CSOPORT

Orosz–portugál csata az elsőségért, Izrael távolról figyeli őket (18, 17, 12 pont), Észak-Írország, Luxemburg és Azerbajdzsán kiesett. A portugálok két hazai meccsel (Izrael, Luxemburg) zárnak, az oroszok két idegenbeli nyerhetővel (Luxemburg, Azerbajdzsán). Tabella »

G-CSOPORT

Az nevet, aki utoljára nevet, és könnyen lehet, hogy Görögország lesz az, nem a bosnyák gólgyár. Ha a gólkülönbségen múlik a kijutás, az eddig huszonötöt vágó Bosznia megállíthatatlan – a görögök azonban ugyanúgy 19 pontot szereztek eddig. Mindkét csapat fogadja Liechtensteint (fix 3 pont), ezen kívül a görögök Szlovákiával játszanak még (szintén otthon), míg a bosnyákok Litvániába utaznak. Szlovákia, Litvánia, Lettország és Liechtenstein már nem juthat tovább. Tabella »

H-CSOPORT

Itt még csak Moldova és San Marino szállt el, Anglia (16 pont), Ukrajna (15), Montenegró (15) és Lengyelország (13) egyaránt továbbjuthat még. Anglia két „meleg" meccsel, de otthon zár (Montenegró, Lengyelország). Ukrajna a lengyelek elleni presztízsmeccset vívja otthon, majd utazik San Marinóba. Montenegró az angol túra után Moldovát fogadja, Lengyelország Ukrajnába és Angliába utazik.
Tabella »

I-CSOPORT

Finnország, Grúzia és Fehéroroszország már tét nélkül figyel, Spanyolország és Franciaország dönti el a továbbjutást, mindkét nagycsapat 14 ponttal áll. Egymással már nem játszanak, a spanyolok helyzete kevesebb vesztett pontjuk, jobb gólkülönbségük és két hazai meccsük (Fehéroroszország, Grúzia) okán jobb. A franciáknak már csak egy mérkőzésük van hátra, Finnországban.Tabella »

DÉL-AMERIKA

Brazília rendezőként szerepel a 2014-es világbajnokságon, Argentína pedig elsőként kvalifikált a selejtezőből. Ha Kolumbia pénteken hazai pályán legyőzi a chileieket, szintén vb-résztvevő lesz, ha viszont vendéggyőzelem születik, miközben az Ecuador–Uruguay összecsapás döntetlennel zárul, akkor Chile lesz biztosan vb-szereplő. Tabella itt!

ÉSZAK- ÉS KÖZÉP-AMERIKA

Az Egyesült Államok és Costa Rica válogatottja már vb-résztvevő. Honduras csatlakozhat hozzájuk pénteken, ha hazai pályán jobb eredményt ér el Costa Rica ellen, mint amilyen a Mexikó–Panama találkozón születik valamely fél javára. Az első három helyezett jut ki „egyenes ágon", a negyedik pedig az óceániai térség elsőjével, Új-Zélanddal vív interkontinentális pótselejtezőt. Tabella itt! »

AFRIKA

Elefántcsontpart–Szenegál, Etiópia–Nigéria, Tunézia–Kamerun, Ghána–Egyiptom és Burkina Faso–Algéria párharcot rendeznek oda-visszavágós alapon, a győztesek kijutnak a 2014-es világbajnokságra. Párosítások itt! »

ÁZSIA

Irán, Japán, Dél-Korea és Ausztrália már kijutott, Jordánia pedig interkontinentális pótselejtezőre készül az egyelőre nem ismert dél-amerikai rivális ellen. Adatbank itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik