Uruguay megfosztotta a vb-szereplés reményétől Jordániát

Vágólapra másolva!
2013.11.13. 15:57
null
Luis Suárez ugyan nem szerzett gólt, csapata vezetői már szervezhetik a jövő nyári brazíliai utazást (Fotó: fifa.com)
Uruguay labdarúgó-válogatottja a jövő évi brazíliai világbajnokság interkontinentális selejtezőjének első felvonásán idegenben 5–0-ra megverte Jordániát.
Ez a párharc már az első mérkőzésen eldőlt, Uruguay szépen lassan felőrölte Jordániát, amely nagyon messze van attól a szinttől, amelyet a 2010-es vb elődöntőse képviselt, és amellyel a jövő évi brazíliai világbajnokságon méltó riválisa lehetne a többi válogatottnak. Nagyjából húsz percig élt a jordániai remény, amely azután lassan, de biztosan szertefoszlott.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, ám amint kiszabadult a kezdeti nagy uruguayi nyomásból a jordániai válogatott, az egyik gyors vendégakció végén Maxi Pereira az Edinson Cavani fejese utáni kipattanót a kapuba terelte. Jordánia minden bizonnyal azzal a céllal vágott neki a mérkőzésnek, hogy ne kapjon gólt, a kék mezesek találata ugyanis megfogta a hazai csapatot, s a közönség is elcsendesedett.

Óscar Tabárez együttese a vezetés megszerzése után taktikát váltott, visszaállt, de nem hagyta kibontakozni a hazaiakat, akik tehetetlenül próbálkoztak. Aztán a félidőhajrájában újabb uruguayi villanás után már kétgólos volt a dél-amerikai előny.

A folytatásban csak a különbség volt kérdéses. Nicolas Lodeiro, Cristián Rodríguez és egy fantasztikus szabadrúgással Edinson Cavani is betalált, így 5–0-ról kezdi Uruguay a montevideói visszavágót.

VB 2014
INTERKONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐ, 1. MÉRKŐZÉS

JORDÁNIA–URUGUAY 0–5 (0–2)
Amman. V:
Moen (norvég)
Jordánia: Satnavi – Zahran (Bavab, 53.), Adnan, Ali Mohamed, Zejad – el-Sakran, el-Murjan – Baniatejah (Banihaled, 65.), Adusz, el-Szaifi (el-Laham, 59.) – Ibrahim. Szövetségi kapitány: Hosszam Hasszan
Uruguay: Silva – Maxi Pereira, Lugano, Godin, Cáceres – Stuani (Á. Pereira, 70.), Arévalo Ríos, Lodeiro (G. Ramírez, 70.), C. Rodríguez – Suárez (Forlán, 81.), Cavani. Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
G: Maxi Pereira (22.), Stuani (42.), Lodeiro (69.), C. Rodríguez (78.), Cavani (92.)
Visszavágó:
november 20., Montevideo

PERCRŐL PERCRE

94. Vége a m

érkőzésnek, a visszavágó formalitás.
92. Cavani szab
adrúgásból szerezte az ötödiket! Egy érthetetlenül durva szabálytalanság után megítélt szabadrúgásból 18 méterről Cavani káprázatos gólt szerzett, kilőtte a bal felső sarkot.
90.
A szögletet újabb követte, azután több passzot követően Cristián Rodríguez lőtt.
89.
Forlán tette le a névjegyét, lapos lövését szögletre ütötte Satnavi.
86.
Bavab próbálkozott, de lövését Lugano blokkolta.
84.
A hazai csapatban a lelkesedés utolsó szikrái is kialudtak, jobban várták a végét, mint Uruguay. Cavani a tizenhatos vonaláról, középről magasan a kapu fölé lőtt.

Suárez a lecserélésével elszalasztotta a lehetőséget arra, hogy meglépjen a holland Robin van Persie-től és a belize-i Deon McCaulaytól, mindhárman 11 gólt lőttek a selejtezősorozatban.
81. S

uárez helyett Forlán állt be.
78. Crist
ián Rodríguez megszerezte a negyediket. Álvaro Pereire bal oldalról középre ívelt labdáját a teljesen szabadon álló Rodríguez mellre vette, majd könnyedén és pontosan a bal alsó sarokba lőtte.
76.
Egy balról a kapu elé belőtt labda Silváig jutott, a kapus vetődve ölelte magához.
73.
Jordánia válasza újabb veszélytelen szöglet volt.
70. Stuani helyett Álvaro Pereira, Lodiro helyett Gaston Ramírez állt be.
69. Lodeiro
góljával háromgólosra nőtt az uruguayi előny! Cavani cselezte be magát a jordániai tizenhatosra, a jobb oldalon egészen az alapvonalig elment, majd a kapujából kifutó Satnavi mellől visszapasszolt középre, ahol a 16-os vonalához érkezett Lodeiro, és higgadtan az üres kapuba emelt.
65.
A h
armadik cserelehetőségét is kihasználta Jordánia egyiptomi kapitánya, Baniatejah helyett Banihaled állt be.
64.
Jordániai szöglet, veszély nélkül. Előtte Luganóról pattant ki el-Laham kísérlete.
60.
Az
újonnan beállt el-Laham Cavani mellett esett el az uruguayi büntetőterületen, de tizenegyes helyett sárga lapot kapott színészkedésért.
59. el-Szaifi he
lyére el-Laham állt be.
Ibrahim helyzete után újra Uruguay kezdeményezett.
53. Zahran
helyé
re Bavab állt be.
51.
Gyors ak
ciót vezetett Jordánia, a jobb oldalon Adnan futott el, középre lőtt labdájával megtalálta a két védő között kilépő Ibrahimot, de a társ hét méterről, középről ziccerben a kapu mellé lőtt. A meccs legnagyobb kihagyott helyzete volt.
49.
Godint kellett ápolni, aztán folytatni tudta.
47.
Godin szabálytalansága után Jordánia jutott szabadrúgáshoz a jobb oldalon, az alapvonaltól hét méterre, de a visszagurítás után ellőtt labda elakadt a blokkban.
46. Elkezdődött a második fé
lidő.
Nem volt csere a szünetben.
Véget ért
az első félidő.
45+1.
A szabadrúgás veszélytelen volt.
45.
Suár
ezt el-Murjan buktatta, jött érte a második hazai sárga lap.
42. S
tuani góljával már 0–2! Cáceres bal oldali beadása után Cavani csúsztatott fejjel, majd Lodeiro tette tovább a labdát a jordániai tizenhatosra jobbról betörő Stuanihoz, aki Satnavi alatt laposan a kapuba gurított. Cavani egy gyors húzásából jött a helyzet és a gól, amely talán máris eldöntötte a vb-kvalifikációt.
37.
Az elkeseredett el-Murjan lőtt, megint 30-ról, megint mellécsorgott a labda, de ezúttal nem ért bele senki.
33.
Uruguay visszahúzódott saját térfelére, átadta a kezdeményezés lehetőségét Jordániának. A hazaiak szögletig jutottak, de nem tudtak veszélyeztetni. Lelassult a játék.

Hosszam Hasszan, az egyiptomi legenda az üzbégek elleni pótselejtező előtt távozó Adnan Hamadot váltotta júniusban a jordániai válogatott élén.

29. Suárez cselezett be a jobb oldalról, a tizenhatosukra tömörülő hazaiak között elesett, de nem ítélt tizenegyest Moen.
25.
Az eddig remek hangulatot teremtő ammani közönség elcsendesedett, a jordániai válogatott beszorult a kapuja elé.

A jordániai válogatott játékosainak összértéke 2 millió euró, annyi, mint Cavani havi fizetése a Paris SG-nél.

22. Maxi Pereira góljával vezet Uruguay! Stuani ívelt a jobb oldalról az ötös hosszú sarkához, Cavani a kaputra fejelte a labdát, a védés után a kipattanóra Maxi Pereira jobbról érkezett, és hanyatt esve két méterről a kapuba terelte a labdát.
19.
Az újabb sarokrúgás nem okozott veszélyt, de Jordánia hosszabb időre kijött a szorításból, kiegyenlítettebb lett a játék, sőt, a hazaiak kerültek fölénybe.
18.
el-Murjan lőtt 30 méterről, veszélytelen lapos lövése megpattant, szöglethez jutott Jordánia. A rövid felszabadítás után el-Szaifi jobbról eltalálta a kaput, Silva nagyot védett, újabb szöglet következett.
16.
Lugano belépője után Ibrahim reklamált sárga lapért, de a norvég játékvezető csendre intette.
11.
Kijött a szorításból a piros mezes csapat, de ellenakciója alig ért el az uruguayi tizenhatosig, máris jött az ellencsapás – az is elhalt, mielőtt veszélyes lett volna, de nagy volt az iram.
9.el-Szaifi kapott sárga lapot.
Az uruguayiak beszorították a jordániaiakat a tizenhatosukra, de szabadrúgásaik veszélytelenek voltak. Inkább a szélről középre adott labdákkal veszélyeztettek.
5.
Luis Suárez került helyzetbe, de Cristian Rodríguez keresztlabdája után a hazaiak tizenegyespontjáról a kapu fölé lőtt.
4.
Adnan veszélytelen lövését Silva hárította.
Uruguay világoskék felsőben és fekete nadrágban, Jordánia tetőtől talpig pirosban játszik.
1. Elk
ezdődött a mérkőzés.

ELŐZMÉNYEK

Uruguay zsinórban a negyedik világbajnoki selejtezősorozatban kényszerül interkontinentális pótselejtezője: a dél-amerikai csapat 2002-ben Ausztrália, 2010-ben Costa Rica legyőzésével jutott ki a világbajnokságra, 2006-ban viszont alulmaradt Ausztráliával szemben. Azaz az egy sima, egy fordított sorminta alapján még akár esélyes is lehet az Ázsiában egy pótselejtezőt már sikerrel megvívó, Üzbegisztánt két 1–1 után tizenegyesekkel legyőző Jordániának – más kapaszkodója úgy sincs az egyiptomi Hosszam Hasszan által irányított jordániaiaknak.

Uruguay 2010-ben 1–0-ra megnyerte idegenbeli mérkőzését Costa Rica ellen, 2006-ban és 2002-ben pedig egyaránt 1–0-ra kikapott vendégként Ausztráliától. Újabb nagy kérdés, hogy lesz-e egynél több gól?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik