Hátrányból nyert Horvátország, győztek a belgák

Vágólapra másolva!
2013.03.26. 23:07
null
A horvátok végül bedarálták a walesieket (Fotó: Reuters)
A világbajnoki selejtezősorozat A-csoportjában bár Gareth Bale tizenegyesével vezetést szerzett Wales, Horvátország fordított, és idegenben 2–1-re nyert. A csoport másik mérkőzésén Belgium 1–0-ra győzött Macedónia ellen.

Wales–Horvátország

A pénteki játéknapon Horvátország hazai környezetben 2–0-ra legyőzte Szerbiát, így tartja a lépést Belgiummal. A rangadón aratott győzelem nemcsak erkölcsileg volt fontos, hanem a három pont begyűjtésével a horvátok óriási lépést is tettek afelé, hogy a csoport első két helyének valamelyikén végezzenek.

Az első félidő nem éppen úgy sikerült, ahogy azt a vendégek elképzelték: a hazaiak a 21. percben büntetőből megszerezték a vezetést, az ítélet-végrehajtó Gareth Bale volt. A szünet végéig már nem tudott megújulni a horvát válogatott, így egygólos walesi előnnyel mehettek pihenőre a csapatok (1–0).

A második félidőben aztán egy kis szerencsével sikerült egyenlíteniük a vendégeknek: Dejan Lovren 25 méterről eleresztetett lövése – a hazaiak kapusa kissé mellé nyúlt a labdának – talált utat a walesiek kapujába (1–1).

A mérkőzés vége előtt a vezetést és ezzel a győzelmet is megszerezték a vendégek, Eduardo Da Silva ugrott ki a védők között, és lőtte a labdát a kapus lába között a hálóba (1–2).

WALES–HORVÁTORSZÁG 1–2 (1–0)
Swansea, Liberty Stadion, 12 500. Vezette: Luca Banti (olasz)
WALES: Myhill – Gunter, A. Williams, Collins, Davies – A. King (Church, 84.), Ledley, J. Williams, Bale – Robson-Kanu (A. Richards, 64.), Bellamy. Szövetségi kapitány: Chris Coleman
HORVÁTORSZÁG: Pletikosa – Srna, Corluka, Strinic (Olic, 73.), Lovren – Rakitic, Modric, Badelj (Schildenfeld, a szünetben), Sammir (Kovacic, 61.) – Mandzukic, Eduardo Da Silva. Szövetségi kapitány: Igor Stimac
Gólszerző: Bale (21. – 11-esből), ill. Lovren (77.), Eduardo (87.)


Belgium–Macedónia

A hazaiak csoportelsőként várhatták a macedónok elleni mérkőzést, igaz mindössze jobb gólkülönbségük miatt előzték meg Horvátországot. Az esélyesebb belgák a mérkőzés első percétől kezdve irányították a játékot, a macedónok hősies védekezése miatt azonban a helyzetek ellenére nem sikerült előnyt szerezniük a szünet előtt.

A második félidőben aztán megszerezte a vezetést Belgium: a 62. percben a Chelsea fiatal középpályása, Eden Hazard volt eredményes. Több gól már nem született a mérkőzésen, így a belgák Horvátországgal azonos pontszámmal vezetik a csoportot.

BELGIUM–MACEDÓNIA 1–0 (0–0)
Brüsszel,
Baldvin király Stadion, 47 000 néző. Vezette: Olegario Benquerenca (portugál)
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen – De Bruyne, Dembélé (Chadli, 56.), Hazard (Fellaini, 92.), Witsel – Mertens (Mirallas, a szünetben), Benteke. Szövetség kapitány: Marc Wilmots
MACEDÓNIA:
Pacsovszki – Noveszki, Georgievszki, Sikov, Risztovszki (Todorovszki, 70.) – Gligorov, Taszevszki (Haszani, a szünetben), Ibraimi, Ivanovszki – Pandev, Tricskovszki (Trajkovszki, 65.). Szövetségi kapitány: Csedomir Janevszki
Gólszerző: Hazard (62.)


Szerbia–Skócia

Szerbia–Skócia

Kedd délelőtt a folyamatos havazás miatt sokáig kérdéses volt a mérkőzés megrendezése, ám végül a rendezőknek – néhány skót szoknyás vendégszurkoló segítségével – sikerült megtisztítaniuk a pályát. A találkozónak egyébként magyar érdekeltsége is volt, az elit játékvezetői kerethez tartozó Vad II István (segítője Albert István és Tóth Vencel, a negyedik játékvezető Andó-Szabó Sándor) fújta ugyanis a sípot az újvidéki Karadjordje Stadionban.

A szerbek a Horvátországban elszenvedett kétgólos vereséget szerették volna feledtetni, ennek megfelelően rögtön az elejétől kezdve támadó szellemben futballoztak. Az első igazán nagy helyzetre mégis a 20. percig kellett várni, akkor Filip Djuricsics lépett ki a védők között, de lövése erőtlenre sikeredett. Az első félidő főleg a küzdelemről szólt, gól nem született.

A második játékrészben már nagyon mély és göröngyös talaj fogadta a csapatokat. A 60. percben egy kavarodás végén Djuricsics megszerezte a vezetést Szerbiának, majd öt percre rá megduplázta saját góljai számát és csapata előnyét. A skótok próbálkoztak becsülettel, de nem tudtak újítani, így a szerbek nyertek, és hét pontjukkal pillanatnyilag harmadikok a csoportban.


A-CSOPORT
SZERBIA–SKÓCIA 2–0 (0–0)
Újvidék,
Karadjordje Stadion. Vezeti: Vad II István (magyar)
SZERBIA: Sztojkovics – Ivanovics, Baszta, Szubotics, Nasztaszics, Tomovics – Fejsza (R. Petrovics, 85.), Milivojevics, Tosics (A. Sztevanovics, 93.), Djuricsics – Tadics (Djordjevics, 69.). Szövetségi kapitány: Szinisa Mihajlovics
SKÓCIA: Marshall – Hutton, Hanley, Caldwell, Whittaker – Bridcutt, McArthur (Adam, a szünetben), Naismith – Rhodes (Miller, 80.), Maloney (Burke, 80.), Boyd. Szövetségi kapitány: Gordon Strachan
Gólszerző: Djuricsics (60., 65.)

AZ ÁLLÁS
1. Belgium 6
5
1 11– 1 +10
16
2. Horvátország 6
5
1 10– 3 +7
16
3. Szerbia
6
21
3
8– 7 +17
3. Wales 6
2 4
6–14 –8
6
5. Macedónia 6
1 1 4
3– 7 –4
4
6. Skócia 6
2 4
3– 9 –6
2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik