Elsöprő hajrá után negyeddöntőben a franciák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.30. 17:52
null
A franciák Pogba (19) góljával törték fel a nigériai reteszt (Fotó: Action Images)
A francia labdarúgó-válogatott Paul Pogba fejesével és Joseph Yobo öngóljával a hajrában végül csak bedarálta Nigériát, és 2–0-s sikerével bejutott a brazíliai labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe.

 

VB 2014
NYOLCADDÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–NIGÉRIA 2–0 (0–0)
Brazíliaváros, Nemzeti Stadion, 67 882 néző. Vezette: Geiger (amerikai)
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Koscielny, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Valbuena (Sissoko, 94.), Benzema, Giroud (Griezmann, 62.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Omeruo, Yobo, Oshaniwa – Onazi (Reuben, 59.), Mikel – Odemwingie, Moses (Nwofor, 89.), Musa – Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi
Gólszerző: Pogba (79.), Yobo (91. – öngól)

A TALÁLKOZÓ TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK VISSZA!

„KÖTÉNYES” POGBA, BRUTÁLIS MATUIDI - TOP 5 JELENET A FRANCIÁK GYŐZELMÉRŐL

A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, 2009-ben egy felkészülési mérkőzésen Enyeama kivédte a franciák szemét, és Nigéria 1–0-ra nyert.

Kisebb meglepetésre nem a csoportkörben hatékonyan támadó franciák, hanem az afrikaiak kezdtek jobban, de előbb Emenike 17 méterről Pogbát találta el, majd a 16-os előterében megítélt szabadrúgás után a bal felső fölé tüzelt.

A 19. percben Emenike már nem hibázott, ám hiába lőtt a rövid alsóba, ha kevéssel is, lesen kapta a beadást, így helyesen szólalt meg a síp.

Emenike lövése után hiába kötött ki a jobb alsóban a labda, már lesről indult a támadó (Fotó: Action Images)
Emenike lövése után hiába kötött ki a jobb alsóban a labda, már lesről indult a támadó (Fotó: Action Images)


Ez kellő ébresztőt jelentett a „kékek” számára, és Benzema ügyetlenkedései után Valbuena beadásából Pogba lőtt tíz méterről nagy helyzetben kapura, de Enyeama óriásit védett.

Néhány blokkolt, illetve kevésbé veszélyes próbálkozás után a 39. percben tizenegyesgyanús eset után mehetett tovább a játék, Evra ölelésében Odemwingie nem tudott felugrani.

A játékrész hajrájában kissé felpörögtek a csapatok, előbb egy újabb jobb oldali Valbuena-beadás után Debuchy Pogbával ellentétben a kapu mellé ágyúzta a labdát, majd Emenike lepte meg a 16-os jobb sarkáról Llorist, de a francia kapus kiütötte a középre húzó löketet, így gól nélküli állás mellett vonultak pihenőre a felek.

A fordulást követően is inkább az afrikaiak maradtak aktívabbak, Odemwingie átlövésénél Llorisnak kellett a helyén lennie.

Nagyjából a félidő derekától kezdve azonban már mintha csak a „kékek” lettek volna a pályán, Griezmann beállásával nagyon feljavult a támadójáték, és futószalagon jöttek a nagyobbnál nagyobb lehetőségek.

Benzema egy szép háromszögelés után nem tudott ellőni Enyeama mellett, majd Cabaye 18 méteres löketét a léc hárította, mielőtt Valbuena sokadik jó beadása után Benzema fejesét a léc fölé tolta a nigériai kapus.

Enyeama hiába védett óriásikat, végül az ő hibájából szerzett vezetést Franciaország (Fotó: Action Images)
Enyeama hiába védett óriásikat, végül az ő hibájából szerzett vezetést Franciaország (Fotó: Action Images)



A sarokrúgásnál azonban már hibázott Enyeama, kivetődve pont Pogba fejére paskolta a labdát, aki az üres kapuba bólintott (1–0).

A 84. percben Griezmann 11 méteres bombáját is a léc fölé simogatta az afrikai kapuvédő, de a a 91. percben végleg eldőlt a párharc: Valbuena beadása után a labda a 101. válogatott meccsét játszó, a nemzeti együttestől visszavonuló Yobóról Griezmann mellett saját kapuja jobb alsó sarkába pattant (öngól – 2–0).

A franciák tehát sokáig nem találták a nigériai csapat ellenszerét, de elsöprő hajrájukkal végül bedarálták az afrikaiakat, és bejutottak a legjobb nyolc közé – ahogy eddig mindig, amikor továbbjutottak a csoportból. Sőt, eddig a négyig is mindig eljutottak…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik