A FIFA tuti nem ezt akarta: Ronaldo vagy Ibra nem jut el a vb-re

Vágólapra másolva!
2013.11.15. 00:19
null
Ki fogja lógatni a fejét a portugál–svéd párharc végén? (Montázs: Reuters)
Portugália vagy Svédország? Cristiano Ronaldo vagy Zlatan Ibrahimovic? Pénteken jön a 2014-es, brazíliai labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek leginkább várt párharca – a két zseniális képességű, hatalmas egójú futballsztár közül egyik nem megy a brazíliai tornára. A FIFA és a szponzorok biztos nem örülnek ennek…

„Két teljesen különböző futballista, két játékos, aki fantasztikusan jól tud dolgokat, és mindent megtesz a hazájáért. Nem két ember csatája ez. Svédország Portugáliával csap össze, a közösség a legfontosabb.”

Zlatan Ibrahimovic szavai. A svéd válogatott legnagyobb sztárja a Cristiano Ronaldo vezette Portugália elleni világbajnoki pótselejtezőre készül csapatával, és az összecsapás – akárhogy is állítja Ibra az ellenkezőjét – elsősorban a két világsztár miatt kap kiemelt figyelmet. Egyikük lemarad a 2014-es, brazíliai világbajnokságról.

CRISTIANO RONALDO
Nemzetiség: portugál
Válogatott meccs/gól: 107/43
2. a válogatott örök-góllövőlistáján, Pauleta mögött
9. a világ legjobban fizetett sportolóinak listáján
A 2. legjobban fizetett labdarúgó
Eddigi átigazolásainak összege: 144.6 millió amerikai dollár

ZLATAN IBRAHIMOVIC
Nemzetiség: svéd
Válogatott meccs/gól: 94/46
2. a válogatott örök-góllövőlistáján, Sven Rydell mögött
76. a világ legjobban fizetett sportolóinak listáján
A 10. legjobban fizetett labdarúgó
Eddigi átigazolásainak összege: 241 millió amerikai dollár

Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo nemcsak futballsztárok, hanem tulajdonképpen világmárkák is. A Forbes magazin összesített listája szerint Cristiano Ronaldo David Beckham után (és Lionel Messi előtt) a legjobban kereső futballista, Zlatan Ibrahimovic pedig a tizedik a labdarúgók között. A FIFA-nál (és a két játékossal hatalmas összegű szerződéseket kötő cégeknél) alighanem szívták a fogukat a párosítás láttán, végtére is a nemzetközi szövetségnek az az érdeke, hogy a legnagyobb sztárok ott legyenek a világbajnokságon – a „nagyok” útjának egyengetéséről szól az európai kiemelési rendszer is.

Aligha tévedünk, ha azt írjuk, a szövetség jobban örült volna, ha nem jön össze a portugál–svéd párosítás – egyrészt két szupersztárból csak egy maradhat, másrészt egy olyan válogatott nem jut el Brazíliába, amely jelentős szurkolótáborral (és a portugálok esetében valószínűleg jelentős helyi támogatással is) számolhatna. A legjobban a Nike sportszergyártó cégnél csóválhatták a fejüket, mert nekik mindenképpen rossz lesz: Ibrahimovic és Ronaldo is az ő emberük.

A portugálok a pótselejtező előtt igyekeznek elhárítani az esélyesség terhét, a védő Bruno Alves állítja: nem ők a favoritok.

„Megpróbálják ránk hárítani ezt a terhet a svédek, de mindkét csapatnak hatalmas a tét. Óriási mérkőzések jönnek. Mindent meg fogunk tenni, hogy eljussunk Brazíliába, de ehhez a legjobbunkat kell hoznunk a két mérkőzésen” – kezdte a védő, akit persze Ibrahimovicról is kérdeztek.

Bármit csinálsz, én jobban meg tudom csinálni! – Ibrahimovic
 és Ronaldo egy régi Nike-plakáton (Fotó: Imago)
Bármit csinálsz, én jobban meg tudom csinálni! – Ibrahimovic és Ronaldo egy régi Nike-plakáton (Fotó: Imago)

„Ibrahimovic bármelyik meccset eldöntheti, de nem egyedül van a pályán. Ki kell a többieknek szolgálni, nekünk pedig arra kell koncentrálni, hogy ne jusson neki elég tér. Lehet, hogy mi termetben kisebbek vagyunk, de a játékosaink futballóriások, és bárkivel fel tudják venni a versenyt. Egyéni képességekben és technikában nagyon jól állunk.”

A portugáloknál Fábio Coentrao játéka kérdéses, Pepe és Ronaldo is edzett külön a csapattól, de ők biztosan Paulo Bento kapitány rendelkezésére állnak. A svédek mindegyik játékosa hadra fogható.

„Portugália világklasszis csapat, ha a tudásához méltón futballozik. Ők az esélyesek, már csak azért is, mert jobban állnak a világranglistán, ők a legjobb helyezésű pótselejtezősök. Otthon is vannak. Majdnem bejutottak a legutóbbi Eb-n a döntőbe. Paulo Bento taktikusan terel, amikor azt mondja, hogy nincs favorit” – kezdte Erik Hamrén, a svédek szakvezetője, aki persze szintén nem kerülhette meg az „Ibra-kérdést”.

„Nekem ő a világ első számú játékosa, természetesen rá szavaztam az Aranylabda-voksoláson. Hatalmas felelősség van rajta, hiszen világklasszis és ő a csapatkapitányunk is. De véleményem szerint ez nem túl nagy teher. Hozzá van szokva. Ronaldo ugyanilyen fontos a portugáloknak, de az övék sem egyszemélyes csapat. A másik tíz játékosuk is nagyon jó lesz, bárki kerül a pályára. Természetesen ez a párharc Ibrahimovic és Ronaldo összecsapása is, és ahhoz, hogy megnyerjük, csapatszinten kell úgy dolgoznunk, hogy a legtöbbet kihozzuk Zlatanból. Ha jól dolgozunk, akkor ő lehet az, aki dönt” – mondta Hamrén.

Az egyik portugál újságíró jókedvre derítette Hamrént, amikor megemlítette, hogy Portugália hazai pályán még sosem győzte le a svédeket.

„Imádom a statisztikákat, amikor nekünk kedvezőek, így hát higgyünk csak a statisztikának! Németország ellen ugyanez volt, és ott sem kaptunk ki, bár elég meleg helyzetbe kerültünk [Svédország négygólos hátrányból hozta vissza a berlini meccset, és ért el 4–4-es döntetlent – a szerk.].”

Svédország egyébként nem brillírozik a nagycsapatok ellen idegenben – a selejtezősorozatokat általában rendkívül megbízható teljesítménnyel és a gyengébbek rendszeres leverésével abszolváló svédek igazi topcsapatot 1988 óta nem győztek le vendégként, bár nyertek már rázós helyeken (Dánia, Görögország, Törökország). Portugália ráadásul az elmúlt öt évben csak egy tétmérkőzést veszített hazai pályán – igaz, azt pont északi csapat, Dánia ellen. A portugálok legutóbbi három hazai vereségük alkalmával (ennyi van összesen 2008 ősze óta) egyaránt úgy maradtak alul, hogy három gólt kaptak. Most egy védelmi összeomlás végzetes lehet.

GIGÁSZI EGÓK

A két futballgigásznak az egója is gigászi – az angol Metro összeállított egy kvízt Cristiano Ronaldo és Ibrahimovic egysorosaiból. Hatalmas önérzet ide, szerénytelen szövegek oda, mindkét játékos a kétezres évek eleji futball ikonja lesz: Cristiano Ronaldóhoz hasonló típusú szélső támadót és Zlatan Ibrahimovichoz hasonlóan képzett óriási centert is keveset látott a futballvilág.

♣ „Pep Guardiola rám bámult, és eldurrant az agyam. Azt mondtam magamnak, ott az ellenségem, vakargatja a kopasz fejét! Ráordítottam: Te töketlen!” (Ibra)

♦ „Talán azért utálnak, mert túl jó vagyok” (CR)

♣ „Gyere át a házamba a húgoddal, megmutatom, ki a meleg!” (Ibra, arra a kérdésre válaszolva, hogy meleg-e)

♦ „A szurkolók azért fütyülnek, mert jóképű, gazdag és nagyszerű futballista vagyok. Irigyelnek.” (CR)

♣ „Keresünk egy lakást, ha nem találunk, veszünk egyszerűen egy szállodát.” (Ibra)

♦ „Sosem gondolkodom a trükkjeimen, csak megtörténnek.” (CR)

♣ „Amit Carew megcsinál egy focilabdával, azt én egy naranccsal meg tudom csinálni.” (Ibra)

♦ „Nem vagyok perfekcionista, de azt szeretem, ha jól csinálják a dolgokat.” (CR)

♣ „Először balra mentem, Henchoz is jött velem. Aztán jobbra, követett. Aztán irányt váltottam balra, és elment hot-dogot venni.” (Ibra)

♦ „A játékvezetők azt mondják, megvédik a tehetséges futballistákat. Hát, amikor én játszom, senki nem véd meg. Másokhoz hozzá sem lehet érni, engem tőlük akár bottal is üthetnének. Nem értem.” (CR)

♣ „Lionel Messi káprázatos. Hihetetlen játékos, de nem igazán ismerem” (Ibra)

♦ „Ki az a Mario Götze? Milyen poszton játszik? Jó játékos? Kevés Bundesliga-meccset tudok megnézni” (CR)

♣ „José Mourinho nagy sztár... Jó arc.” (Ibra)

♦ „Ha a Barcelona bármely játékosát leigazolhatnám, bármilyen jók is, egyiket sem hoznám ide.” (CR)

♣ „Egy sérült Ibrahimovic a világ minden csapatának megártana” (Ibra)

VB 2014, EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐ
PORTUGÁLIA–SVÉDORSZÁG
2013. november 15., 20.45, Lisszabon, Estádio da Luz. Vezeti: Rizzoli (olasz)
LEHETSÉGES ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
Portugália:
Rui Patrício – Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao – Joao Moutinho, Miguel Veloso, Raul Meireles – Nani, Hélder Postiga, Cristiano Ronaldo
Svédország: Isaksson – Lustig, Antonsson, P. Nilsson, M. Olsson – Kacaniklic, R. Elm, S. Larsson, A. Svensson, Wernbloom – Ibrahimovic

A TOVÁBBI PÉNTEKI PROGRAM
Izland–Horvátország 20.00
Ukrajna–Franciaország 20.45 (tv: Sport Klub)
Görögország–Románia 20.45

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik