Brazília halálágról is a vb legnagyobb aranyesélyese lett

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.01.21. 18:21
null
David Luiz és Brazília a Konföderációs-kupa után ki van éhezve az igazi nagy trófeára (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligájához hasonlóan a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság mezőnyét is szubjektív erősorrendben mérjük fel: a végleges lista a szerkesztőségen belül leadott egyéni sorrendek összesítéséből áll össze, kontrollként megmutatjuk az olvasói szavazás első nyolc helyezettjét is. Sorozatunk második részében a házigazda Brazília átvette Spanyolországtól az elsőséget, a címvédő a harmadik helyre esett vissza.

A csapatokhoz „hozzácsaptunk” néhány plusz adatot: a felkészülési programjukat, világranglista-helyezésüket, súlyos sérüléssel küszködő (így a vb-ről lemaradó, vagy lehet, hogy lemaradó) játékosaikat, valamint azt, hogy mennyit kell utazniuk a csoportmérkőzések alatt (a számítást a helyszínek távolsága adja, a valós utazási táv ennél is nagyobb lesz, de nem ismert minden csapat pontos székhelye). A decemberi rangsorhoz képest döntő változás a lista élén: már nem Spanyolország, hanem Brazília feszít az első helyen.

1. (az előző rangsorban 3.) Brazília

A házigazda nem került nagyon nehéz csoportba, a horvát, mexikói, kameruni trió aligha állítja meg az első körben a selecaót. No de utána! Az A-csoport továbbjutói nagy valószínűséggel a spanyol, holland duóval „ütköznek” a nyolcaddöntőben, a nyolc között pedig jöhet akár Olaszország, Anglia, vagy Uruguay is, a négy között pedig „bónusznak” Németország. Az A-csoport 1. helyezettjének – a papírforma ide ígéri a brazilokat – irgalmatlan pofozkodás lesz az osztályrésze a kieséses szakaszban, hogy ez mennyire viseli meg őket, az nagy kérdés. A szavazás alapján viszont durva ág ide, durva ág oda, a házigazda braziloknak úgyis mindenkit meg kell vernie.

„Ráérünk még gondolkodni a kieséses szakaszon, koncentráljunk csak a csoportmérkőzésekre. Örülök, hogy európai ellenféllel kezdünk, mert nekik mindig nehezebb az akklimatizáció, mi pedig itt élünk, itt dolgozunk, itt vagyunk otthon, ez megkönnyíti a dolgunkat” – vélekedett a csoportról a brazil szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari, aki kijelentette azt is, megnyerik a világbajnokságot, lévén „nincs más választásuk”. Az otthon játszó kerettagok az év elején az állami bajnokságokkal vannak elfoglalva, az országos bajnokság áprilisban kezdődik. Scolarinak kerethirdetésig egy felkészülési mérkőzés (Dél-Afrika ellen) áll rendelkezésére a kísérletezéshez.

Felkészülési mérkőzései: Dél-afrikai Köztársaság (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 10.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 4055 km

2. (2.) Németország

A németek nem aprózzák el a világbajnoki felkészülést: míg más csapatok választanak a FIFA és a helyi szervezőbizottság felkínálta bázisok közül, ők építtetnek egy saját komplexumot. Porto Seguro mellett készül el a Campo Bahia, mely 45 perces távolságra lesz a Nationalelf által használt repülőtértől, ezzel a németek igyekeznek minimalizálni az utazási kimerültséget, amelyet az egyik legfőbb „vb-ellenségnek” tartanak. Ez csak egy kis illusztráció arra, hogy a DFB mennyire alaposan tervez a világbajnokság előtt a negyedik világbajnoki cím érdekében. Van is miért alaposan tervezni, lévén Portugália, Ghána és az Egyesült Államok már a csoportmérkőzések során megizzaszthatja a németeket.

Joachim Löw a január közepi Nationalelf-promóciós napokra huszonhat játékost hívott meg (Mesut Özil, Per Mertesacker és Lukas Podolski klubkötelezettségei miatt nem jött), érdekesség, hogy a sérült Sami Khedira és Mario Gomez is ott volt a társakkal. Gomez februárban visszatér, Khedira ellenben valószínűleg otthonról nézi a világbajnokságot – felépülését június elejére prognosztizálják, totális meccshiánnyal viszont aligha viszi magával a szakvezető. A keretben nincs meglepetés, a kapitánnyal rossz viszont ápoló Stefan Kiessling továbbra is körön kívül van.

Felkészülési mérkőzései: Chile (március 5.), Lengyelország (május 13.), Kamerun (június 1.), Örményország (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Sami Khedira (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 2.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1657 km

Épül a parton a németek bázisa (Fotó: Reuters)
Épül a parton a németek bázisa (Fotó: Reuters)

3. (1.) Spanyolország

Lehet, hogy a sorsolás miatt (Hollandia, Chile és Ausztrália akár Brazília „ölelő karjába” is lökheti a spanyolokat a tizenhat között), de a címvédő két helyet esett rangsorunkban, így csak a harmadik legesélyesebbnek látjuk a világbajnoki címre. A világranglistát fölényesen vezető spanyolok márciusban Olaszországgal mérkőznek meg, május végén Peruval, és két felkészülési mérkőzésre (június 4. és 7.) még keresik az ellenfelet.

Vicente Del Bosque szövetségi kapitány számára nem gond Iker Casillas mellőzése („A kupákban lehetőséget kap, a fontos, hogy játsszon.”), a honosított Diego Costa pedig minden bizonnyal kiemelt szerepet kap taktikai fegyverként („Más, mint a többi támadónk, tud centert is játszani, de bevethető támadó középpályásként és mindkét szélről, gólveszélyes, energikus.”). Carles Puyol beválogatása nagyon kérdéses, Del Bosque kijelentette: a veterán védő csak akkor utazik, ha teljesen egészséges lesz, és játékban is van. A kapitány Muniaint, Moratát, Jesét, Deulofeut, Alberto Morenót, Montoyát, Carvajalt, Bartrát és Nachót nevezte meg a fiatalok közül vb-kerettagságra esélyesként.

Felkészülési mérkőzései: Olaszország (március 5.), Peru (május 31.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 1.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1884 km

4. (4.) Argentína

A sorsolást megkönnyebbült sóhajjal fogadták az argentinok, Messiéknek tovább kellene navigálni a bosnyák, iráni, nigériai hármas mellől. Szövetségi kapitánytól szakértőkig mindenki jó sorsolásról beszélt, az egyetlen „probléma” az F-csoport átka: ebbe a csoportba sorsolt csapat ugyanis még sosem nyert világbajnokságot. Az argentinok ága is kedvező, ha megnyerik a csoportjukat, akkor a bombaerőstől messze álló E-csoportból kapnak ellenfelet, majd jöhet a G- vagy H-csoport egyik tagja (ez már trükkösebb feladat). Az argentin bázis Belo Horizonte lesz, a válogatott viszonylag keveset utazik és kellemes időjárású városokban vívja csoportmeccseit.

Alejandro Sabella kapitánynak a legnagyobb feladata, hogy a vb-re összerántsa a hátsó alakzatot. Federico Fernández és Ezéquiel Garay belső védőkettőse még az argentinok szerint sem túl meggyőző, a kapitány bizalmi emberének számító Marcos Rojo „megbízhatóan bizonytalan”, az első számú kapus Sergio Romero nem véd a Monacóban, helyettese, Mariano Andújar meg rettenetes idényt tudhat eddig maga mögött a Cataniával, és ő is kiszorult klubcsapatából. Méghozzá a világbajnokságok kieséses szakaszában a védelemnek mindennél nagyobb szerepe van. A kellemesebb megoldandó gond a félelmetesen erős támadóegység összerakása – sokat elmond a játékosbőségről, hogy a nehezen kezelhető Carlos Tévez már decemberben beharangozta, ő bizony tévén nézi a vb-t, mert úgysem kap meghívót. A kapitány több taktikai felállást (4–3–3, 4–4–2 és 3–5–2) is kipróbált az utóbbi hónapokban, egyben gyakoroltathatta csapatával néhány meccsen a Messi nélküli játékot is.

Felkészülési mérkőzései: Románia (március 5.), Trinidad és Tobago (június 4.), Szlovénia (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 3.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1680 km

5. (6.) Olaszország

Cesare Prandelli már többször elmondta, hogy ideális válogatottjában Giuseppe Rossi kezdő lenne Mario Balotelli társaként – már ha a támadó nem szedne össze rendszeresen súlyosabbnál súlyosabb sérüléseket. Rossinak most ismét a keresztszalagjával van probléma, kérdéses, hogy milyen állapotban lesz a kerethirdetésig – kiesése nagy veszteség lehet az olaszoknak. Prandelli mindenesetre kijelentette, hogy az utolsó pillanatig kivár, hátha felépül a támadó, aki meglátása szerint tökéletes partnere lehet elöl Balotellinek.

Prandelli a sorsolás fényében (három korábbi világbajnok egy csoportban) nem számítja csapatát az esélyesek közé, favoritként a brazil, argentin, német, spanyol négyest nevezte meg. Az olasz kapitány márciusban a spanyolok ellen teszteli jelöltjeit, áprilisban pedig már megnevezi bő, 30 vagy 35 tagú világbajnoki keretét.

Felkészülési mérkőzései: Spanyolország (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Giuseppe Rossi (keresztszalag-sérülés)
Világranglista-helyezés: 7.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3086 km

6. (5.) Hollandia

A hollandok irigykedve nézik a könnyű sorsolást kapott belgákat, és átkozzák saját balszerencséjüket, amely Spanyolországgal, Chilével és Ausztráliával sorolta egy csoportba őket. Ráadásul meg kellene előzni a világbajnokot, mert azzal valószínűleg el lehet kerülni a nyolcaddöntőben Brazíliát. A vb után biztosan távozó szövetségi kapitány, Louis van Gaal ajánlatot kapott a Tottenhamtől, amelyet visszautasított.

A kerettagok közül Johnny Heitinga az Everton kispadját melegíti, így a játéklehetőség és a vb-kerettagság érdekében alighanem távozik – és válogat, mert a West Ham ajánlatát már visszadobta. Van Gaal már jelezte, hogy szívesebben látná Wesley Sneijdert egy, a töröknél erősebb bajnokságban, Bruno Martins Indi (Feyenoord) pedig klubcsapatában kényszerposzton, balhátvédként játszik, pedig a kapitány középen játszatná. Nyitott kérdés, hogy mennyire lendül formába Klaas-Jan Huntelaar, a Schalke centere ugyanis majd' fél év kihagyás után tér vissza a pályára. Ibrahim Afellay játéka adna egy plusz fegyvert Van Gaalnak, ám a szélső maga sem emlékszik valószínűleg arra, hogy mikor volt legutóbb egészséges (több mint egy éve nem játszott bajnoki mérkőzést)…

Felkészülési mérkőzései: Franciaország (március 5.), Ecuador (május 17.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 9.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3155 km

7. (10.) Franciaország

A franciák már lekötötték az összes felkészülési mérkőzést, a világbajnokság előtt Lille-ben búcsúznak szurkolóiktól. A csapat sorsolása könnyűnek tűnik (Svájc, Ecuador és Honduras az ellenfél), a franciák a nyolcig simán eljuthatnak. Már ha nem „nyírják ki” magukat, mint azt néha szokták… A „kékeknek” a sorminta alapján jó világbajnokságuk jön, a vb-szereplésre pályázók pedig elkezdtek helyezkedni a téli átigazolási időszakban, ez indokolta többek között Adil Rami és Djibril Cissé klubváltását.

Samir Nasrit majdnem sikerült lerúgnia a „vb-buszról” Mapou Yanga-Mbiwának, a Manchester City középpályása két hónapos pihenőre kényszerül – de elsőre megijedtek a franciák, hogy a nyári tornának is lőttek. Raphaël Varane november eleje óta nem játszott térdsérülése miatt, de munkára jelentkezett, a tavasszal azért játékba kellene lendülnie, hogy Didier Deschamps bevethesse.

A franciák is igen alaposan készülnek a vb-re, megfordították ugyanis a csapat jelképének számító gall kakast a mezen: a kiskakas ismét befelé néz, mint minden nagy francia diadal (1984 és 2000 – Eb, 1998 – vb) alkalmával. „Monsieur Le Coq” 2006 ősze óta kifelé nézett a mezről (az Europe 1 rádió szerint néha inkább menekült, látván a csapat játékát), de nem sok szerencsét hozott a válogatottnak.

Felkészülési mérkőzései: Hollandia (március 5.), Norvégia (május 27.), Paraguay (június 1.), Jamaica (június 8.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 20.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3512 km

8. (9.) Belgium

A világbajnokság meglepetéscsapatának tippelt Belgium küldöttségének tagjai teljesen elégedetten dőlhettek hátra a világbajnoki sorsolás után. A belgák utazzák az összes csapat közül a legkevesebbet, minden mérkőzést kellemes időjárási körülmények között játszhatnak, Oroszország, Algéria és Dél-Korea pedig messze nem megoldhatatlan feladat számukra. Ennél jobbat nem is kérhettek volna.

A szövetség vezetői, a szakmai stáb tagjai és maguk a játékosok is igyekeznek hűteni a lelkesedést – a nyolcaddöntős szereplést joggal várják el a csapattól, ám ezt követően probléma lehet a nagy tornákon megszerzett rutin hiánya. A fő megoldandó kérdés a kevés játéklehetőséghez jutók átigazolása: Thomas Vermaelen kezdőből „beugró” lett az Arsenalban, Nacer Chadli le akar lépni a Tottenhamből, mert elege van a kispadból, Kevin De Bruyne pedig már megoldotta a kérdést, miután Wolfsburgba „menekült” a Chelsea-ből.

Felkészülési mérkőzései: Elefántcsontpart (március 5.), Luxemburg (május 26.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 11.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 696 km

A Ponte Preta pályája: jól láthatók a toronyházak, amik helyet biztosíthatnak a portugálok után kémkedőknek (Fotó: Reuters)
A Ponte Preta pályája: jól láthatók a toronyházak, amik helyet biztosíthatnak a portugálok után kémkedőknek (Fotó: Reuters)

9. (8.) Portugália

Németország, az Egyesült Államok és Ghána nem lesz könnyű ellenfél, ez persze le is veszi kicsit a terhet a csapatról – állítja Cristiano Ronaldo a portugálok vb-hadjáratáról. Az ország gyászban kezdte az évet – a portugál nemzeti csapat a világbajnokságon Eusébiónak is emléket állíthat –, majd megünnepelte C. Ronaldo Aranylabdáját.

A válogatott már lefoglalta szállását a Sao Paulo állambeli Campinasban, és edzőpályát keres – a kiszemelt a Ponte Preta komplexuma, ám a környező magas épületek miatt a portugálok fedést kérnek a brazil szervezőktől, ugyanis kémtevékenységtől tartanak. A csapat felkészülését eddig egy súlyos sérülés nehezíti, a Galatasaray fiatal szélsője, Bruma keresztszalag-szakadás miatt az egész tavaszra kiesett. Paulo Bento szövetségi kapitány alapcsapata stabil, az elsődleges feladat a megfelelő, azonnal bevethető cserék megtalálása, illetve a centerkérdés megoldása (a jelen állás szerint marad Hélder Postiga).

Az örök kérdés, ahogy a PortuGoal megfogalmazza: „Elég támogatást tudnak-e a többiek nyújtani Ronaldónak?” Most úgy néz ki, a jó vb-szereplés nem CR formáján fog múlni – az állandósult és kitűnő. Mellékes megjegyzés: a vb előtti év aranylabdása még sosem nyerte meg a következő évi világbajnokságot – legfeljebb ezüstig jutott a legnagyobb válogatott tornán (Gianni Rivera, Johan Cruyff, Karl-Heinz Rummenigge, Roberto Baggio és Ronaldo alkotja az „ezüstötöst”).

Felkészülési mérkőzései: Kamerun (március 5.), Görögország (május 31.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Bruma (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 5.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 4537 km

10. (7.) Kolumbia

A top tíz záró tagja Kolumbia, mely jó sorsolást kapott – tegyük hozzá, a C-csoport kimenetelét igen nehéz megjósolni –, de a kieséses szakaszban kőkeményen belecsap a lecsóba, lévén a D-csoportból szinte biztosan volt világbajnokot (Olaszország, Anglia, Uruguay) kap. A kolumbiaiak kérve kérik Pelét, hogy véletlenül se említse meg őket a titkos esélyesek között – Pelé jóslatainak beválási aránya hírhedten rossz –, de közben nagyon is bíznak a Radamel Falcao, Jackson Martínez és James Rodríguez fémjelezte keretben.

Falcao formája okot ad aggodalomra – az első számú csatár november 8. óta nem szerzett bajnoki gólt –, és José Pekermannak a kapuskérdést is meg kell oldania: a Nice-ben védő David Ospina sokáig kiszoríthatatlan volt, ám az év végi felkészülési mérkőzéseken már a 42 éves Faryd Mondragón állt a kapuban. Ő az egyetlen a jelenlegi keretből, aki járt már világbajnokságon… A helyi szakírók szerint a középpályán és támadósorban bőséges választékkal rendelkező válogatottnál elsősorban fejben kell rendet rakni: nem szabad hagyni, hogy a túlzott optimizmus elragadja a csapatot és szurkolóit, mint a dicstelen 1994-es szereplés előtt. Érdekesség, hogy a csapatnak még nincs lekötött mérkőzése a tavaszi felkészülési időszakra.

A szavazatok leadása és a cikk megjelenése után aztán pórul járt Falcao, aki egy Francia Kupa-mérkőzésen elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. A hírek szerint a legnagyobb kolumbiai sztárnak ugrott a világbajnokság, a végső szót majd azt követően lehet kimondani, hogy kiderül: teljes, vagy részleges a szakadás. A sérülés a lista összeállítását természetesen már nem befolyásolhatta, a következő erősorrendet viszont várhatóan borítja...

Felkészülési mérkőzései: ?
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Radamel Falcao (elülső keresztszalag-szakadás)
Eltiltott: Fredy Guarín (várhatóan 1 mérkőzés)
Világranglista-helyezés: 4.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1497 km

11. (11.) Uruguay

A rossz hír az uruguayiaknak a vb-sorsolás (Anglia és Olaszország közül egyet azért szívesen elkerültek volna), a jó pedig Luís Suárez fantasztikus formája: az első számú csatár most a jó értelemben véve harapós, élete talán legjobb játékát nyújtja a Liverpoolban. Suárez, Edinson Cavani és Diego Forlán támadóegysége minden védelemben képes megfagyasztani a vért, a keret pedig összességében nagyon rutinos – annyira, hogy sokaknak ez a vb lesz az utolsó dobása. Az egykori uru legenda, Enzo Francescoli szerint egy dolog biztos: nem lesz csapat, amely örülne annak, hogy Uruguay kerül az útjába. Az uruguayiak egyébként igyekeznek rájátszani a brazilok Maracana-fóbiájára (minden adandó alkalommal felemlegetik, hogy ők okozták a brazil futball legnagyobb traumáját), még a mezüket is azzal mutatták be, hogy „1950 szelleme kísért Brazíliában.” Majd a nyáron elválik.

Felkészülési mérkőzései: Ausztria (március 5.), Szlovénia (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 6.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 4688 km

12. (12.) Anglia

Az erősorrend alapján sikerült kiejtenünk Angliát, és könnyen lehet, hogy a jóslat valósággá válik: az angolok Manaus dzsungelének fojtogató párájában kezdenek az olaszok ellen, majd jön egy hosszú utazás után Uruguay – elképzelhető, hogy amíg eljutnak a Costa Rica elleni csoportmeccsig, már végük is van. Theo Walcott súlyos sérülése sem jött jókor, az angol sajtóban is kisebb a felhajtás a szokottnál: alighanem igaza van Gary Linekernek akkor, amikor azt állítja, a válogatott minőségileg kevés ahhoz, hogy akár csak sansza is legyen a világbajnoki címre. „Az angol aranygenerációra ráalkonyult, a fiatalok még nem értek be. Wayne Rooney az egyetlen játékos, aki világklasszis képességű, és a legjobb korban van. Egy sikeres világbajnoki szerepléshez ennél sokkal több kell” – vélekedett.

Felkészülési mérkőzései: Dánia (március 5.), Peru (május 30.), Ecuador (június 4.), Honduras (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Theo Walcott (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 13.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3178 km

13. (15.) Elefántcsontpart

Yaya Touré egymás után harmadszor is Afrika legjobb futballistájává koronáztatott – ritka bravúr –, a világklasszis középpályáson nagyon sok múlik Brazíliában. Az elefántcsontpartiaknak egy kivételével mindegyik csapatrészben van kiemelkedő képességű játékosuk, az az egy (a kapusposzt) viszont kritikus: Bobacar Barry nem rossz kapus, de messze van attól, hogy klasszis legyen, tartalékjai meg csapatkereséssel töltik el újabban napjaikat. A csapat nem húzott nagyon bele a sorsolásnál, de csak csúcsformára felpörgetve juthat tovább Kolumbia, Japán és Görögország mellől.

Felkészülési mérkőzései: Belgium (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 18.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3344 km

14. (13.) Oroszország

Az oroszok hivatalosan is főpróbának tekintik a 2014-es világbajnokságot a 2018-as, hazai rendezésű torna előtt – ezt Fabio Capello szövetségi kapitány nyilatkozta a FIFA-nak. A szakvezető – bár a szövetség már előre hitet tett mellette – még nem hosszabbította meg szerződését, a tárgyalások november óta húzódnak. Az oroszok is Sao Paulo államban választottak központot maguknak, a világbajnokság alatt Itu városában készülnek – az egyik komplexumba ők, a másikba a japánok költöznek be. A felkészülési program még kialakítás alatt van, az oroszoknak nincs tavasszal lekötött mérkőzésük. Nagy nyomás nem lesz a csapaton, kiemelkedő szereplést nem sokan várnak el az oroszoktól, bár a csoportból illene továbbjutniuk. A gólvonal-technológia pedig megmenti Capellót egy démontól, amely 2010 óta kísérti – bevallása szerint a dél-afrikai világbajnokság egy mozzanatától nem tud szabadulni, amikor a bírói egység nem látta bent a németek ellen Frank Lampard lécről bevágódó lövését…

Felkészülési mérkőzései: ?
Lemarad(hat) sérülés miatt
: –
Világranglista-helyezés: 22.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3086 km

15. (19.) Svájc

A svájciak Achilles-ínsérülés miatt elveszítették a cserekapus Marco Wölflit, másik sérültjük a várhatóan márciusban visszatérő Valon Behrami. A válogatottal kapcsolatban a legfontosabb hír, hogy megvan Ottmar Hitzfeld utódja: a kiváló német szakembert Vladimir Petkovic váltja a kispadon „papír szerint” július elsején, de ha a svájciak ekkor még állnak a vébén, akkor csak utána. A válogatott Weggisben készül a világbajnokságra, május 30-ára és június 3-ára ellenfelet keres a szövetség. Az egyik ellenfél Hitzfeld kérésére mindenképpen latin-amerikai lesz. A brazíliai szállás is megvan: a svájciak Porto Seguro egy luxus üdülőkomplexumában „tengethetik napjaikat” a torna alatt. A „Nati” terve a vb-re: a kedvező besorolás utáni kedvező sorsolást kihasználva továbblépni a csoportból – ez teljesen reálisnak is tűnik.

Felkészülési mérkőzései: Horvátország (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Marco Wölfli (Achilles-ínszakadás)
Világranglista-helyezés: 8.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3665 km

16. (20.) Bosznia-Hercegovina

A sors kegyes volt a világbajnokság egyetlen abszolút újoncához: Argentína ugyan egy szinttel magasabban áll, de Nigéria és Irán kétségtelenül verhető, a továbbjutás pedig teljesíthető. A bosnyákok már most elkezdték hangsúlyozni a Nigéria elleni csoportmérkőzés fontosságát, Safet Susic kapitány amondó, hogy ez a meccs dönt a sorsukról. A kapitány ígérte: a támadó szellemből nem vesz vissza, a bosnyák csapat Argentína ellen is két csatárral (Ibisevic, Dzeko) áll fel a tervek szerint. A keretet a világbajnokságig még néhány jól időzített honosítással is „dúsíthatják”: Saed Kolasinac, a Schalke fiatal védője volt a legutóbbi fogás.

Felkészülési mérkőzései: Egyiptom (március 5.), Chile? (május 30. vagy 31.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 19.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3490 km

17. (14.) Chile

Tréfálhatnánk azzal, hogy Chile esélyeinek lőttek, mivel Pelé őket hozta elő titkos favoritként, ám jó néhány edző – többek között Vicente Del Bosque, akinek a szakmai hozzáértését nehéz lenne megkérdőjelezni – emlegeti a chileieket meglepetéscsapatként. A probléma: a borzalmas sorsolás, amely Spanyolországgal és Hollandiával hozta össze a csapatot. Afelől ne legyen kétségünk, hogy az ultra-agresszív, gyors és kemény chileiek ellen mindenkinek vért kell izzadni, de elég lesz-e ez két ilyen nagycsapattal szemben? Jorge Sampaoli szövetségi kapitány józanságra int legutóbbi interjúiban, közben pedig megpróbálja „összerántani” a védelmet – Chile hátsó alakzata egyrészt alacsony, másrészt eléggé lyukas, mint azt a vb-selejtezőkön kapott 25 gól is mutatta. A chileiek különösen szöglet- és szabadrúgások után mutatkoztak sebezhetőnek, ezen mindenképpen javítaniuk kell.

Felkészülési mérkőzései: Costa Rica (január 23., 4–0), Németország (március 5.), Bosznia-Hercegovina? (május 30. vagy 31.)
Lemarad(hat) sérülés miatt: Humberto Suazo (vállsérülés)
Világranglista-helyezés: 15.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1932 km

18. (17.) Horvátország

Az Egyesült Államok után Horvátország utazik a legtöbbet a világbajnokság csoportmérkőzései során, egy csoportba került Brazíliával, ráadásul a házigazda ellen kezd, ha továbbjut, akkor meg jöhet Spanyolország, Hollandia, vagy Chile (esetleg Ausztrália). Ha ez nem lenne elég, a horvátoknak több eltiltottjuk lesz, mint a többi csapatnak együttvéve, lévén Mario Mandzukic Izland ellen „kibrutalizálta magát” a csoportmérkőzések elejéről, Josip Simunicot pedig egy usztasa rigmus tette szalon- és harcképtelenné. Innen már csak jobb jöhet… Nikica Jelavic a vb-szereplés érdekében elment az Evertontól, tavasszal a Hull színeiben lendülhet formába. A csapattól minden nyilatkozó továbbjutást vár, ezt követően a brutális nehézségű ágat tekintve már nem tippelnénk hosszú menetelést.

Felkészülési mérkőzései: Svájc (március 5.), Ausztrália (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Eltiltottak: Josip Simunic (10 mérkőzés), Mario Mandzukic (2 vagy 3 mérkőzés)
Világranglista-helyezés: 16.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 5522 km

19. (21.) Mexikó

Miguel Herrera szövetségi kapitány a Dél-Korea elleni évnyitó felkészülési mérkőzésen a hazai bajnokságban szereplőkre számít, csakúgy, mint az Új-Zéland elleni interkontinentális pótselejtezőkön. A mexikóiak már csak egy ellenfelet keresnek, mégpedig európai csapatot, mely Horvátországhoz hasonló stílusban játszik. A legnagyobb fejfájást az európai légió helyzete okozza a kapitánynak: Carlos Vela nem akar a válogatottban szerepelni, Javier „Chicharito” Hernández keveset játszik a Manchester Unitedben, és a formája sem meggyőző. A szövetségben rendszeresek a belharcok, az elnök Justino Compeant a helyiek csak bábnak tartják, a mexikói élklubok tulajdonosai pedig egymással torzsalkodnak – továbbra sincs nyugalom a háttérben a selejtezők során a kapitányokat nagyüzemben fogyasztó csapatnál.

Felkészülési mérkőzései: Dél-Korea (január 29.), Nigéria (március 5.), Ecuador (május 31.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 21.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1064 km

20. (16.) Ghána

A ghánai keretben nagy a mozgolódás, John Paintsil, Jordan Ayew, Abdul Majeed Waris, Derek Boateng már új csapatot talált, a kapus Fatau Dauda és Anthony Annan játéklehetőséget keres, Michel Essien akut játékhiányát orvosolná, Asamoah Gyan pedig az Egyesült Arab Emírségeknél nívósabb bajnokságba menne a vb előtti fél évre. A játékhiány a ghánaiak legnagyobb problémája a világbajnokság előtt, a szövetségi kapitány Kwasi Appiah pedig sorra járja a klubokat, hogy beszéljen kiszemeltjeivel. A hírek szerint Asamoah Gyan (ő lesz a csapatkapitány), Michael Essien, Sulley Muntari, André Ayew, Kevin-Prince Boateng és John Boye helye fix a keretben, már ha nem sérül meg egyikük sem. Ghána az esélyesség terhe nélkül készülhet kőkemény csoportjára (Németország, Portugália, Egyesült Államok).

Felkészülési mérkőzései: Etiópia (január 21.)
Lemarad(hat) sérülés miatt
: –
Világranglista-helyezés: 24.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 2122 km

Az érdekes szerelést öltő japán fanatikus készülhet a vb-kalandra (Fotó: Reuters)
Az érdekes szerelést öltő japán fanatikus készülhet a vb-kalandra (Fotó: Reuters)

21. (22.) Japán

A japánok tovább akarnak jutni a nem kiemelkedő, de nagyon kiegyenlített C-csoportból, ehhez Kolumbia, Görögország és Elefántcsontpart közül kellene megelőzniük kettőt. A legnagyobb sztár, Honda Keiszuke immár a Milan játékosa, Alberto Zaccheroni szövetségi kapitány 63-ról fogja fokozatosan 23-ra szűkíteni keretét a tavasszal. Az olasz szakvezető hetvenöt százalékosnak minősítette csapata készültségét egy háttérbeszélgetésen – Zaccheroni első számú problémája, hogy csapata nem képes végigfutballozni azonos szinten egy mérkőzést. „Ománt és Jordániát legyőzhetjük hatvan percnyi jó játékkal, de a csoportellenfeleink ellen ez kevés lesz” – mondta. A kerettagok közül a csapatkapitány Haszebe Makoto bajlódik sérüléssel, de a vb-je nincs veszélyben.

Felkészülési mérkőzései: Új-Zéland (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 48.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 2777 km

22. (24.) Nigéria

Az Afrika-bajnok nigériaiakkal a helyi színtéren megint kissé elszaladt a ló, van, aki döntőt, van, aki vb-győzelmet vizionál – a közvélemény rendre irreálisan nagy terhet rak a „Szuper Sasokra.” A játékosok itt is helyezkednek, Stephen Keshi szövetségi kapitánynak elsősorban az jelentene nagy segítséget, ha a védelem vezére, Joseph Yobo a Fenerbahcénál több lehetőséget kínáló csapathoz igazolhatna. Nigéria Mexikóban edzőtáborozik a világbajnokság előtt, és csak június 11-én érkezik meg Brazíliába. A szövetség még kettő-négy felkészülési mérkőzést akar lekötni a tornáig.

Felkészülési mérkőzései: Mexikó (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 41.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 2981 km

23. (18.) Egyesült Államok

Az amerikaiak nem akartak sokat utazni (ők fogják a legtöbbet…), nem akartak Manausba utazni (fognak), nem akartak minden meccset hőségben játszani (ez is összejött), és pláne nem akartak Németország, Portugália és Ghána kellemetlen társaságába kerülni a csoportban. Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány ennek ellenére a továbbjutást célozza meg csapatával, és igyekszik olyan alapossággal készülni, amely csoportriválisainak nem adatott meg. Az amerikaiak carsoni edzőtáboruk után 12 napig Brazíliában szokták a körülményeket, központjuk Sao Paulo. Mivel az MLS-szezon csak március 8-án rajtol, így sok játékos kölcsönbe épp futó bajnokságokba igazol.

Felkészülési mérkőzései: Dél-Korea (február 1.), Ukrajna (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 14.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 5598 km

Sisakot fel, jönnek a görögök! (Fotó: Reuters)
Sisakot fel, jönnek a görögök! (Fotó: Reuters)

24. (23.) Görögország

A válogatottból Dimitrisz Sziovasz küszködik sérüléssel – bokaproblémái miatt márciusig nem bevethető, és kérdés, hogy formába lendül-e a világbajnokságig. A kőkemény és világszinten is nagyon jó védelemre építő görögök a világbajnokságra az Egyesült Államokban élesítik magukat, a lehetséges ellenfelek között Nigériát, Ecuadort és Mexikót emlegetik. Fernando Santos csapata – ha a szokásos kiváló védőteljesítménnyel és fegyelmezettséggel rukkol elő – kipipálhatja a csoportkört, ám a nyolc közé még a legoptimistább filhellének sem várják őket.

Felkészülési mérkőzései: Dél-Korea (március 5.), Portugália (május 31.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Világranglista-helyezés: 12.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 2266 km

25. (26.) Kamerun

Samuel Eto'o a Manchester United kivégzésével megmutatta, hogy képes még világklasszis játékra, és pont erre lesz szüksége a kameruniaknak is a világbajnokságon – ha legnagyobb sztárjuk nem nyújt extrát, nem valószínű, hogy továbbjutnak a házigazdával, Mexikóval és Horvátországgal súlyosbított A-csoportból. A kameruni sztárcsatár minden szempontból kulcsfigura lesz a világbajnokságon: személyisége megosztja az öltözőt, a szövetséget és a közvéleményt is – fel is emelheti és magával is ránthatja a csapatot. A szövetség hozza a szokásos formáját, minden téren le van maradva az előkészületekkel, és emiatt már több kulcsjátékos nyilvánosan szót emelt.

Felkészülési mérkőzései: Portugália (március 5.), Németország (június 1.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 50.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 4697 km

26. (27.) Dél-Korea

A játékosként legendás státust kivívó szakvezető, Hong Mjung Bo nagy küldetésre indult: megpróbálja meggyőzni Pak Dzsi Szungot, hogy reaktiválja magát, és vállalja ismét a szereplést a dél-koreai válogatottban. Hongnak nagyon nagy szüksége lenne Pak rutinjára, mivel hiányoznak az igazi vezérek a csapatból. A kapitány 17-18 játékos kerettagságában már biztos, a többiek – többek között a brazíliai edzőtábor és az ezt követő Egyesült Államokbeli túra – alatt bizonyíthatják: helyük van a vb-re utazó huszonhármak között.

Felkészülési mérkőzései: Costa Rica (január 25.), Mexikó (január 29.), Egyesült Államok (február 1.), Görögország (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 53.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 2351 km

27. (25.) Ecuador

Kiesett a védelemből Jayro (avagy Jairo) Campos: az ecuadori Barcelona futballistája teljes Achilles-ínszakadás miatt minden bizonnyal lemarad a világbajnokságról. A csapat kifejezetten erős ellenfelekkel (Mexikó, Hollandia, Anglia) készül a francia, svájci, hondurasi trió ellen. Beszámítva a „hazai kontinens” előnyét nem is teljesen esélytelen Ecuador, bár két európai ellenfele játékerőben felülmúlja.

Felkészülési mérkőzései: Hollandia (május 17.), Mexikó (május 31.), Anglia (június 4.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Jayro Campos (Achilles-ínszakadás)
Világranglista-helyezés: 23.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1756 km

28. (28.) Ausztrália

Spanyolországgal, Hollandiával és Chilével rémálom-csoportot kaptak az auszik, Ange Postecoglou kapitánynak meg sok a gondja: rutinos játékosai inkább „kifelé tartó” veteránok, a pont jó korban levő európai légiósok nem kapnak elég játéklehetőséget, az otthon, az A-League-ben edződők pedig híján vannak nemzetközi tapasztalatnak. Mindennek a tetejébe a kulcsembernek számító támadó, Robbie Kruse (Leverkusen) keresztszalag-szakadást szenvedett edzésen, a világbajnokságig aligha lesz bevethető. Kruse csatába küldésére csak akkor látnak esélyt, ha vállal egy egyelőre kockázatosnak számító műtétet (LARS-eljárás), amely rosszul is elsülhet.

Felkészülési mérkőzései: Horvátország (június 6.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:
Robbie Kruse (keresztszalag-szakadás)
Világranglista-helyezés: 56.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 2225 km

29. (29.) Costa Rica

A legértékesebb Costa Rica-i futballista, Bryan Ruiz a kevés játéklehetőség miatt átkérte magát a Fulhamből a PSV-be. A közép-amerikaiakat teljesen esélytelennek tartják három korábbi vb-győztes csoporttársuk (Olaszország, Anglia, Uruguay) ellenében – a vb legnagyobb meglepetései közé számítana, ha Costa Rica továbbjutna. Más lapra tartozik, hogy akár egy nagyon jó mérkőzéssel is boríthatja a csapat a D-csoport erőviszonyait.

Felkészülési mérkőzései: Chile (január 23., 0–4), Dél-Korea (január 25.), Paraguay (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 32.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 2268 km

30. (31.) Algéria

A vb-felkészülésnek semmiképp nem tesz jót, hogy a szövetség elnöke, Mohamed Rauraua nyilvános szópárbajba keveredett Vahid Halilhodzic szövetségi kapitánnyal a szakvezető szerződéshosszabbítása miatt. Zinedine Zidane és Franck Ribéry is kifejezte abbéli reményét, hogy az algériaiak továbbjutnak, ez viszont első blikkre erősnek tűnik, tekintve, hogy Belgium, Oroszország és Dél-Korea közül kettőt meg kellene előzni. Algériától sem idegen a „határidős honosítás” egy-egy nagy torna előtt, a legújabb kiszemelt a hírek szerint a Tottenham Hotspur első csapatába is be-bekerülő algériai származású francia középpályás, Nabil Bentaleb.

Felkészülési mérkőzései: Szlovénia (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 27.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1887 km

31. (30.) Honduras

Luís Fernando Suárez kapitány a világbajnokságon nem játszik az állásával, mert a szövetség szerződéshosszabbítást kínál neki. A szövetségi cél négy pont megszerzése Franciaország, Svájc és Ecuador ellen, amely egyben a legjobb vb-szereplését is jelentené az eddig a tornán győzelmet nem arató országnak.

Felkészülési mérkőzései: Bulgária (március 5.), Anglia (június 7.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 43.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 3289 km

32. (32.) Irán

Egy dolog biztos, a február elején bemutatásra kerülő iráni mez egyedi lesz, mivel egy ázsiai gepárd kontúrjai jelennek meg rajta – a csapatot pedig sokan gepárdgyorsasággal a csoportmeccsek után távozók listájára teszik. Carlos Queiroz szövetségi kapitány maga is lehetetlen küldetésről beszélt a világbajnokság kapcsán. A továbbjutást „nem realisztikus álomképnek” minősítette a szakvezető, aki arra is panaszkodik, hogy a felkészülést a szövetség anyagi nehézségei nehezítik – így például a tervezett portugáliai edzőtábor is elmaradt.

Felkészülési mérkőzései: Kuvait (március 3.), Guinea (március 5.)
Lemarad(hat) sérülés miatt:

Világranglista-helyezés: 34.
Ennyit utazik a csoportmérkőzések alatt: 1784 km

SZURKOLÓINK ERŐSORRENDJE (1-5.) AZ ESPN FC ERŐSORRENDJE (1-5.)
Németország Brazília
Brazília Spanyolország
Spanyolország Argentína
Olaszország Németország
Argentína Olaszország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik