A bosnyákok legyőzték és búcsúztatták Iránt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.25. 17:50
null
Begovicnak kevés feladata volt, de az irániak többször lesre futva eleve megkönnyítették a dolgát (Fotó: Reuters)
Bosznia-Hercegovina legyőzte, és magához hasonlóan összecsomagoltatta a világbajnokságról szintén elköszönő Iránt. Edin Dzekóék első pontjaikhoz jutottak hozzá a tornán, és végül a csoport harmadik helyén zártak. A találkozó előtt halványan még a továbbjutásban is bízó Iránnak nem volt esélye – még a döntetlenre sem.

 

 

VB 2014
F-CSOPORT
BOSZNIA-HERCEGOVINA–IRÁN 3–1 (1–0)
Salvador, Arena Fonta Nova, 48 011 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)
Bosznia: Begovic – Vrsajevic, Sunjic, Spahic, Kolasinac – T. Susic (Salihovic, 79.), Besic, Hadzic (Vranjes, 61.), Pjanic – Dzeko (Visca, 84.), Ibisevic. Szövetségi kapitány: Safet Susic
Irán: Hagigi – Hosszeini, Montazeri, Szadegi, Puladi – Nekunam, Tejmurjan – Hadzsszafi (Dzsahanbahs, 63.), Dedzsagah (Anszarifard, 68.), Sodzsaei (Heidari, a szünetben) – Reza Gucsannedzsad. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Gólszerző: Dzeko (23.), Pjanic (59.), Vrsajevic (83.), ill. Gucsannedzsad (82.)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT!

Erősen foghíjas lelátók előtt a Miralem Pjanic által a sorfalba vágott szabadrúgás utáni ápolás volt az első említésre méltó esemény, majd az irániak portugál szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz bocsátkozott némi vitába az oldalvonal mellett a játékvezetővel. A kezdeti bosnyák rohamok gyorsan alábbhagytak, Irán előbb állta a rohamokat, majd kiegyenlítetté tette a mezőnyjátékot. És amikor már reménykedhetett is a támadások befejezésében, akkor hátrányba került…

A 23. percben Edin Dzeko
kapott az iráni térfél közepén, ártatlannak tűnő helyen labdát, de mivel túlságosan tisztelték és behátráltak előtte, 19 m-ről kilőtte a bal alsót. A labda a kapufáról pörgött az iráni kapuba (1–0).

Irán nem omlott össze, egy perccel később kapufával jelezte, kész felkelni a padlóról. A folytatásban az ázsiaiak voltak kezdeményezők, de helyzetig ritkán jutottak, befejezésig pedig még ritkábban, de azért a bosnyák kapusnak, Asmir Begovicnak is akadt dolga. Na és az sem segítette őket, hogy a nagy akarásban rendre lesre futtatták magukat.

Bosznia-Hercegovina fegyelmezetten védekezett, még inkább szűrt a középpályán – az újfent kezdőbe jelölt Muhamed Besic játékát határozott belépők jellemezték, amelyek olykor fegyelmezési szándékkal is párosultak a ferencvárosi légiós részéről –, és kontrázott, nagyobb gólveszélytől mentesen. A 42. percben a felfutó bosnyák jobbhátvéd, Avdija Vrsajevic került ziccerbe egy jó kiugratást követően, de éles szögből csúnyán ellőtt keresztbe az iráni kapu előtt.

A második félidőben a visszafogott iráni támadásokat könnyűszerrel hatástalanította Bosznia-Hercegovina, majd az 59. percben azonnal góllal büntette az ellenfél védelmének kapitális hibáját. A saját tizenhatos előtt egy eladott labda után középen négy bosnyák akciózhatott két iráni védő ellen, Tino Susic remek kiugratását követően a balösszekötő helyén kilépő Pjanic került ziccerbe, amit higgadtan értékesített (2–0). Percekkel később Besicet kellett nyugtatni – nehezen ment a társaknak –, miután az oldalvonal mellett, közel a felezőhöz lökés miatti nézeteltérése támadt Andranik Tejmurjannal. Kétgólos előny birtokban ez nem volt okos dolog.

A megzavarodó és megroggyanó Irán ellen a második félidő közepén végleg lezárhatta volna a mérkőzést Bosznia-Hercegovina, de a játékosok sokszor egymást zavarták a befejezéseknél, az utolsó passzoknál, így nem jött össze nekik a harmadik találat. Viszont támadásban maradtak, a játék az iráni térfélen, még inkább a tizenhatos előterében folyt, ami tökéletesen megfelelt Bosznia-Hercegovinának.

Besic nem húzta ki a meccset sárga lapos figyelmeztetés nélkül, kispad előtti, több ütemkéséses ütközését – Pedzsman Montazerit kapta hátulról derékon – már nem nézte el a játékvezető.

Irán a semmiből szépített a hajrában. A bosnyákok egy szöglet után már azt hitték, hogy felszabadult a kapujuk, és elnéztek egy bal oldali indítást, amit a bosnyák védőfal mögé belőtt centerezés követett, így a 82. percben Reza Gucsannedzsad közelről mattolta Begovicot (2–1). Irán belelkesedett, de gyorsan megkontrázták: az ázsiai védelem kitámadott, viszont a labda az ellenfélnél volt, és ami nem sikerült Vrsajevicnek az első félidőben, összejött a másodikban: a bosnyák játékos a 83. percben remekül lőtte ki a hosszú sarkot óriási ziccerben, lövése a kapufáról pörgött be kapuba (3–1).

A csoportból Argentína és Nigéria jutott tovább – egymás elleni mérkőzésüket a dél-amerikaiak 3–2-re nyerték meg –, a bosnyákok és az irániak csomagolhatnak.

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Argentína
3
3

6–3
+3
9
2. Nigéria3
1
1
13–3
0
4
3. Bosznia-Hercegovina 3 1 2 4–4 0 3
4. Irán 3 1 2 1–4 –3 1

 

F-CSOPORT

Bosznia-Hercegovina
Kapusok: 1Asmir Begovic(Stoke City – angol), 12Jasmin Fejzic(Aalen – német), 22Asmir Avdukic (Borac Banja Luka)
Védők: 7Muhamed Besic(Ferencváros – magyar), 4Emir Spahic(Leverkusen – német), 13Mensur Mujdza(Freiburg – német), 5Sead Kolasinac(Schalke 04 – német), 3Ermin Bicakcic (Braunschweig – német), 15Toni Sunjic(Zorja Luhanszk – ukrán), 6Ognjen Vranjes(Elazigspor – török), 2Avdija Vrsajevic(Hajduk Split – horvát)
Középpályások:
8Miralem Pjanic(Roma – olasz), 16Senad Lulic(Lazio – olasz), 23Sejad Salihovic (Hoffenheim – német), 20Izet Hajrovic(Galatasaray – török), 18Haris Medunjanin(Gaziantepspor – török), 17Senijad Ibricic(Erciyesspor – török), 10Zvjezdan Misimovic(Kujcsou Renhe – kínai), 21 Anel Hadzic(Sturm Graz – osztrák), 14Tino Susic(Hajduk Split – horvát)
Támadók: 11Edin Dzeko(Manchester City – angol), 9Vedad Ibisevic(Stuttgart – német), 19Edin Visca (Istanbul BB – török)
Szövetségi kapitány: Safet Susic

Irán
Kapusok: 22Daniel Davari(Braunschweig – német), 12Alireza Hagigi(Sporting Covilha – portugál), 1Rahman Ahmadi(Szepahan)
Védők: 2Hoszro Heidari(Eszteglal), 13Hosszein Mahini(Perszepolisz), 20Merdad Beitasur (Vancouver Whitecaps – kanadai), 15Pedzsman Montazeri(Umm-Szalal – katari), 4Dzsalal Hosszeini (Perszepolisz), 5Amir Hosszein Szadegi(Eszteglal), 17Ahmad Alenemeh(Naft Teherán), 19Hasem Beikzadeh (Eszteglal), 3Ehszan Hadzsszafi(Szepahan), 23Merdad Puladi(Perszepolisz)
Középpályások:
6Dzsavad Nekunam(Kuvait SC – kuvaiti), 14Andranik Tejmurjan (Eszteglal), 8 Reza Hagigi(Perszepolisz), 11Gaszem Haddadifar(Zob Ahan), 18Bahtiar Rahmani(Fulad), 21Askan Dedzsagah(Fulham – angol), 7Maszud Sodzsaei(Las Palmas – spanyol)
Támadók: 9Alireza Dzsahanbahs(NEC Nijmegen – holland), 16Reza Gucsannedzsad (Charlton – angol), 10Karim Anszarifard(Traktor Szazi)
Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz (portugál)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik