Az olaszok harmincegy év után győznék le a brazilokat

Vágólapra másolva!
2013.03.21. 15:25
null
Kaká a két válogatott legutóbbi összecsapásán kezdőként lépett pályára (Fotó: Action Images)
A brazil labdarúgó-válogatott csütörtök este felkészülési mérkőzésen Olaszország legjobbjaival találkozik Genfben. A squadra azzurrát irányító Cesare Prandelli elmondta, a 20.30-kor kezdődő találkozó remekül szolgálja a Konföderációs Kupára való felkészülésüket, míg a brazilok szakmai munkájáért felelős Luiz Felipe Scolari leszögezte, Kaká a kispadon kezdi a találkozót.

Cesare Prandelli, az olasz válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy csapata megnehezíti a brazilok dolgát.

„Hogy mi lennénk a brazilok kedvenc ellenfelei? Ez túlzás” – mondta a szakember arra reagálva, hogy az olaszok 31 éve nem tudták legyőzni a dél-amerikai együttest. A squadra azzurra eddig utoljára az 1982-es világbajnokságon győzte le mai ellenfelét, azóta öt mérkőzést játszottak egymással a felek, amelyeken három brazil győzelem mellett két döntetlen született, sőt a „kékek” négy meccsen nem tudtak gólt lőni.

„A brazilok azt a csapatot formálják, amellyel a világbajnokságon is részt vesznek. Nem mi vagyunk az esélyesek, de remélem, megnehezítjük a dolgukat” – bizakodott Prandelli, majd szót ejtett az olasz válogatott repülőútjáról, amely nem volt zökkenőmentes: villámcsapás érte a Genfbe érkező gépet.

„Nagy kihívás lenne azt mondani, hogy nem ijedtünk meg. Hangos dörrenést hallottunk, majd csend lett. A villám a gép szárnyába csapott bele, de nem akarok erről beszélni” – zárta rövidre a témát a szakvezető.

A két csapat legutóbb a 2009-es Konföderációs Kupán találkozott egymással, akkor a brazilok 3–0-s győzelmet arattak.

„Az olasz válogatott azóta rengeteget változott. Buffon, Pirlo és De Rossi tapasztalatát egyesítettük a fiatalok tehetségével. Az Európa-bajnokságon már nem egyénenként, hanem csapatként játszottunk, ezen az úton kell folytatnunk. A csütörtöki mérkőzés segíteni fogja a felkészülésünket a nyári Konföderációs Kupára” – tette hozzá Prandelli.

Ha már Konföderációs Kupa. Az idén nyáron rendezendő torna A-csoportjának harmadik fordulójában, június 22-én ismét megmérkőznek a felek, ám annak a találkozónak vélhetően már nagyobb tétje lesz.

Luiz Felipe Scolari, a brazil válogatott szövetségi kapitánya elmondta, az előjelek inkább az olaszoknak kedveznek.

„Mindkét csapat korszakváltáson esik át az utóbbi időben, és az olaszok előrébb járnak ebben a folyamatban. Kinevezésem óta csak két mérkőzést játszottunk, míg Prandelliék már részt vettek egy Európa-bajnokságon” – ecsetelte a 64 esztendős szakember, majd leszögezte, hogy csapata 4–3–3-as hadrendben lép pályára a mérkőzésen, méghozzá Kaká nélkül.

„Kaká a kispadon foglal helyet, de csereként biztosan pályára lép. Az oroszok elleni hétfői mérkőzésen viszont kezdő lesz” – mondta Scolari.

„Arra számítok, hogy versenyképesek leszünk a Konföderációs Kupán. A játékosok mentalitását ugyanakkor helyre kell állítanunk, mert a szurkolók a nehéz pillanatokban is nagy nyomást helyeznek rájuk, nekik viszont meg kell felelniük” – zárta mondandóját a brazil szakvezető.

A találkozóval kapcsolatos hír, hogy az olaszok fekete karszalagban lépnek pályára a 60 éves korában elhunyt Pietro Mennea emlékére, aki 1980-ban aranyérmet szerzett a moszkvai olimpián 200 méteres síkfutásban.

A két válogatott eddig 14-szer találkozott egymással. A brazilok hét, az olaszok öt győzelmet arattak, míg két alkalommal döntetlen született.

A KÉT CSAPAT LEGUTÓBBI TÍZ EGYMÁS ELLENI MÉRKŐZÉSE
1970. június 21., világbajnokság: Brazília–Olaszország 4–1

1973. június 9., felkészülési mérkőzés: Olaszország–Brazília 2–0
1976. május 31., felkészülési mérkőzés: Brazília–Olaszország 4–1
1978. június 24., világbajnokság: Brazília–Olaszország 2–1
1982. július 5., világbajnokság: Olaszország–Brazília 3–2

1989. október 14., felkészülési mérkőzés: Olaszország–Brazília 0–1
1994. július 17., világbajnokság: Brazília–Olaszország 0–0


1997. június 8., felkészülési mérkőzés: Olaszország–Brazília 3–3
2009. február 10., felkészülési mérkőzés: Brazília–Olaszország 2–0
2009. június 21., Konföderációs Kupa: Olaszország–Brazília 0–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik