nemzetisport.hu 2014.07.15 15:01 Frissítve: 2015.03.13 01:42

Az Oktoberfest ehhez képest semmi - 400 ezer ember ünnepelte a németeket

Mintegy 400 ezer szurkoló várta a vb-címet nyerő német válogatottat a berlini Brandenburgi kapunál kedden. Joachim Löwék megadták a módját az ünneplésnek.

Hatalmas bulit csaptak Löwék (Fotók: Reuters)

A német válogatott az LH 2014-es jelzésű Boeing 747–8-as típusú géppel utazott Rióból Berlinbe, a repülőt egyébként átnevezték „Siegerflieger Fanhansának”, utalva a győztes csapatra. Délelőtt 10 óra 8 perckor megérkezett a gép a Tegel nemzetközi repülőtérre, ahol vízsugaras köszöntéssel fogadták a a csapatot a légikikötő tűzoltói. A csapat a repülőtérről a Brandenburgi kapuhoz ment, ahol mintegy 400 ezer ünneplésre készülő szurkoló várt a nationalelfre.

A világbajnokok busszal indultak a belvárosba, és a Fanmeile előtt átszálltak egy nyitott kamionba. A buszutat főként Mesut Özil és Mario Götze szelficunamijának köszönhetően végigkövethettük, a jármű útja azonban cseppet sem volt sima, lévén gyakorta szurkolói tömegek állták útját, ami megnehezítette a közlekedést.

Délután 13 óra magasságában megérkezett a német különítmény a Berlinben felállított színpadhoz, ahol a szurkolók hada több kivetítő segítségével is nyomon követhette az eseményeket.

A Brandenburgi kapunál Berlin kormányzó polgármestere, Klaus Wowereit fogadta a labdarúgókat a város aranykönyvével. A nemzeti csapat mezére a negyedik csillagot megszerző sportolók mind beírták a nevüket a német főváros aranykönyvébe, majd a csaknem hatórás ünnepi program csúcspontjaként a szakvezetőkkel együtt felvonultak a Berlin jelképének számító városkapunál felállított színpadra.

A vb-trófea ünnepélyes bemutatása Löwwel és segítőivel – Hans-Dieter Flickkel, Andreas Köpkével és Oliver Bierhoffal – kezdődött. A négy szakembert érthetően óriási üdvrivalgás fogadta, amint végigsétáltak a kifutón. Löwöt külön megtapsoltatták segítői, a német szövetségi kapitány a tőle megszokott módon végig szerényen kezelte a helyzetet.Löwék után jöhettek a játékosok, de természetesen nem egyszerre. Elsőként Per Mertesacker vezetésével érkezett egy kisebb különítmény – többek között Özil, Sami Khedira, Lukas Podolski és Jérome Boateng is. Egészen sajátos tánclépésekben vezényelte fel a színpadra társait Mertesacker.

A második körre is hat német maradt, André Schürrle, Toni Kroos, Miroslav Klose és Mario Götze is ebbe a csoportba került. Kroos magához ragadta a mikrofont, s a vb-gólrekordot felállító Klosét éltető dalba kezdett, amihez persze a rajongók rögvest becsatlakoztak. A német gólvágó szemmel láthatóan meghatódott Kroos gesztusán.

A harmadik csoportot a mindig komoly, ám ezúttal mosolygósabb kedvében lévő Manuel Neuer vezette fel – többek között Bastian Schweinsteiger, Julian Draxler, Benedikt Höwedes és Kevin Grosskreutz társaságában. Draxler kért szót a promóciós labdák kirugdosása után. A fiatal játékos egy Grosskreutz-nótába kezdett, amelyben a dortmundi játékos vb előtti „dönerincidensére” utalt.


Utolsóként az Erik Durm, Christoph Kramer, Mats Hummels, Thomas Müller négyes érkezett a Seven Nation Army dallamára. A leszegett fejjel érkező Müllerék gondosan körbeállták Philipp Lahmot, aki a pódium szélére érve a magasba emelte a kezében rejtegetett vb-serleget, mire az őt körülevő négy csapattárs tekebábunként dőlt el.

A fieszta pedig ekkor indult be igazán. A teljes stáb fent volt a színpadon, Kloséék több dalt is elénekeltek a drukkerekkel együtt, köszönetet mondtak mindenkinek, aki segített vagy szurkolt a nationalelfnek. Végezetül érkezett Helene Fischer egy német slágerrel, majd a hivatalos vb-dal alatt a játékosok és a szakmai stáb tagjai egyesével távoztak a színpadról, hogy megkezdjék jól megérdemelt pihenésüket.


A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!