Argentína Rizzoli és Irmatov előtt is bevágta a vb-döntő kapuját?

Vágólapra másolva!
2014.07.10. 16:18
null
Dzsamel Hajmudi lesz a befutó? (Fotó: Action Images)
Továbbra is kérdés, hogy ki vezeti a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét.

 

Továbbra is kérdés, hogy ki vezeti a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét. A résztvevők kiléte ugyanakkor már eldőlt, Németország és Argentína csap össze egymással Rio de Janeiróban, s utóbbi válogatott szereplése érdekes helyzetet teremtett a játékvezetés terén.

Miután az elődöntők játékvezetői nyilvánosságra kerültek, a helyszínen maradók névsorából egyértelműen az üzbég Ravshan Irmatov és az olasz Nicola Rizzoli tűnt a legnagyobb esélyesnek. Ám az, hogy Argentína megnyerte a tizenegyespárbajt Hollandia ellen, egészen új helyzetet teremtett. A dél-amerikai ország meccsére ugyanis nem lehet már akárkit odaküldeni.

Ravshan Irmatov már vezetett volna az argentinoknak, a Svájc elleni nyolcaddöntőre kapott küldést, legalábbis erről írt Twitterén a 2010-es vb-résztvevő korábbi argentin játékvezető, Héctor Baldassi. Az argentin szövetség viszont állítólag megvétózta Irmatovot, akinek az volt a „bűne”, hogy négy évvel korábban ő vezette az Argentína–Németország negyeddöntőt, amelyen az európaiak nyertek 4–0-ra. Bár Irmatovra nem lehetett panasz, Argentína a jelek szerint nem akarja többé látni.

Nicola Rizzolival szemben nincs ilyen kifogásuk, nem is lehet: az olasz játékvezető már két meccset vezetett nekik a vb-n, ezeken Nigériát 3–2-re, Belgiumot pedig 1–0-ra verték meg az argentinok. Éppen ezért lenne nagyon furcsa, ha harmadszor is összetalálkozna az olasz az argentin válogatottal…

Hiába nem volt még olyan a történelem folyamán, hogy egy játékvezető két döntőn is fújhasson, sokan Howard Webbet sem húzták ki a finálé esélyesei közül. Most viszont már a The Star című lap is kihúzta őt az esélyesek közül, újfent Argentína miatt. Bár az angol játékvezető soha az életben nem vezetett Argentínának, a britek és Argentína között már hosszabb ideje feszült a viszony a Falkland-szigetek hovatartozását illetően, ráadásul a Szlovénia elleni válogatott meccsen látható argentin transzparens miatt – amelyen a „Falkland a miénk” felirat állt – a FIFA fegyelmi bizottsága vizsgálatot is indított a dél-amerikaiak ellen, főleg brit nyomásra. Webb küldése még inkább olaj lenne a tűzre…

Így jöhet a képbe egy olyan játékvezető, aki eddig nem igazán került előtérbe, most viszont sok minden szólhat mellette. Az algériai Dzsamel Hajmudiról van szó, aki az első számú afrikai bírónak számít, és már három meccset vezetett a mostani vb-n. A 43 éves oráni játékvezető a Hollandia–Ausztrália és az Anglia–Costa Rica csoportmeccs mellett a Belgium–Egyesült Államok nyolcaddöntőn fújta a sípot, és elmondható, hogy meccsről meccsre javult a teljesítménye. Ráadásul egyik csapattal sem találkozott még, valamint nála egészen biztosan nem sérülhet a konföderációs semlegesség. Az is mellette szólhat, hogy az argentinok hat meccséből ötön európai játékvezető dirigált, nem biztos, hogy Alejandro Sabelláék örülnének, ha a legfontosabb mérkőzésre is az öreg kontinensről érkezne valaki (pláne egy európai csapat elleni meccsen).

Ha tényleg megkapja a bizalmat, akkor az 1998-as brazil–francia finálét megkapó, azóta elhunyt marokkói Szaid Belkola után ő lehet a második afrikai játékvezető, aki vb-döntőn működik közre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik