200 nap a vb-ig! 8 világbajnok, 100 érdekesség

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2013.11.24. 11:48
null
A zöld mezes montserrati válogatotté (amely a képen épp Bhutánban játszik) volt az első meccs a kvalifikációs sorozatban (Fotó: Reuters, archív)
Vasárnap elindult az utolsó visszaszámlálás, kétszáz nap van hátra a 2014-es labdarúgó-világbajnokságig. A sorsolás időpontja december 6., a nyitó meccsé 2014. június 12., a döntőé 2014. július 13. A kétszáz naphoz száz apró érdekességet szedtünk össze a selejtezőkről, illetve a vb-kről. A brazíliai torna valódi csúcstalálkozó lesz, hiszen a futballtörténet összes világbajnok csapata képviselteti magát, és a legrosszabb világranglista-helyezéssel kijutó együttes is 59. a világranglistán, amelynek első 32 helyezettje közül 25 ott lesz Brazíliában. Mágikus számokkal előre a vb-re!

 

1. A selejtezősorozat első mérkőzését 2011. június 15-én Montserrat és Belize játszotta a Trinidad és Tobagó-i Ato Boldon Stadionban, száz néző előtt. A kvalifikációs sorozat első gólját a belize-i Deon McCaulay szerezte, Belize 5–2-re győzött, majd a visszavágót is behúzta 3–1-re. A 2. selejtezőkörben aztán Belize helytállt és második lett az E-csoportban, más kérdés, hogy az egyetlen továbbjutó kvótát a százszázalékos Guatemala simán elvitte.

2. A kettes mágikus szám Amerikai Szamoának: a világ egyik leggyengébb válogatottja – 17 év alatt 30 vereség, 299 beszedett gól és egy világrekord 0–31 Ausztrália ellen – 2–1-re győzött 2011 novemberében Tonga ellen.

3. Három, valaha világbajnoki döntőt vívó válogatott nem jutott ki a tornára: Csehország (Csehszlovákia jogutódjaként), Magyarország és Svédország. Minden korábbi világbajnok és további döntős ott lesz viszont a tornán.

4. Találunk olyan statisztikát, amelyben a magyar válogatott rangelső (és nem, nem a kapott gólok száma, vagy az 1–8 mint legnagyobb vereség). Magyarország – holtversenyben Argentínával, Ecuadorral, Elefántcsontparttal és Egyiptommal – értékesítette a legtöbb tizenegyest a vb-selejtezőkön, négyet.

5. Az afrikai zónából ugyanaz az öt csapat – Nigéria, Elefántcsontpart, Kamerun, Ghána és Algéria – vívta meg sikerrel a selejtezősorozatot, mint 2010-ben. Akkor Afrikának volt egy plusz helye is, de a 2010-es házigazda Dél-Afrika ezúttal Etiópia mögött a 2. helyen végzett a 2. selejtezőkör A-csoportjában, és kiesett.

6. A dél-amerikai zóna (CONMEBOL) tíz tagja közül hat – a házigazda Brazília, valamint Argentína, Kolumbia, Chile, Ecuador és Uruguay – világbajnoki résztvevő, természetesen ez a legnagyobb százalékos kijutási arány egy zónából.

7. Brazília hét világbajnokságon maradt veretlen (ötöt ebből megnyert), ezzel csúcstartó.

Spanyol mámor: ezzel a képpel zárult a 2010-es vb (Fotó: Reuters)
Spanyol mámor: ezzel a képpel zárult a 2010-es vb (Fotó: Reuters)

8. Nyolc világbajnok lesz a mezőnyben, erre természetesen még nem volt példa, hisz Spanyolország 2010-ben nyert először. A nyolcak: Uruguay (1930 és 1950), Olaszország (1934, 1938, 1982 és 2006), Németország (1954, 1974 és 1990), Brazília (1958, 1962, 1970, 1994 és 2002), Anglia (1966), Argentína (1978, 1986), Franciaország (1998) és Spanyolország (2010).

9. Mexikó kilences vereségsorozatával (1930 és 1958 között) rekorder a világbajnokságok történetében.

10. A házigazda Brazília a kiemelés alapjául szolgáló októberi világranglistán nem volt az első tíz helyezett között (tizenegyedik). A brazilok persze így is kiemeltek, hiszen védettséget élveznek, az első kalapból pedig a világranglista-nyolcadik hollandokat szorították ki.

11. Tizenegy gólt értek el a vb-selejtezők gólkirályai, a már említett belize-i Deon McCauley, valamint a holland Robin van Persie és az uruguayi Luís Suárez. Míg Van Persie és Suárez a legnagyobb sztárok közé tartozik, Deon McCauley a Kremandala, az FC Belize, a Belize Defence Force, a Puntarenas, a Deportes Savio, illetve az R. G. City Boys United után most a Belmopan Bandits játékosa. A többi zóna gólkirálya: Afrikában Asamoah Gyan (Ghána), Mohamed Szalah (Egyiptom) és Mohamed Abutrika (Egyiptom) 6-6 góllal, Ázsiában Okazaki Sindzsi (Japán) 8 góllal, Óceániában pedig Georges Gope-Fenepej (Új-Kaledónia) 8 góllal.

12. A világbajnokságot tizenkét brazíliai helyszínen rendezik meg. Ezek Brazíliaváros, Cuiabá, Manaus, Recife, Fortaleza, Natal, Salvador, Curitiba, Porto Alegre, Belo Horizonte, Sao Paulo és a döntőnek is otthont adó Rio de Janeiro. A helyszíneket tizenhét jelentkezőből választották ki.

13. Just Fontaine lett a legtöbb találattal gólkirály a világbajnokságok történetében – a francia csatár 1958-ban tizenhármat szerzett.

14. Ha ott lesz a világbajnokságon, Miroslav Klose lesz a torna legtöbb vb-góllal büszkélkedő futballistája. Klose tizennégynél tart (Gerd Müller német csúcsát beállítva), azaz egy gól hiányzik neki a vb-rekorder brazil Ronaldo beéréséhez.

15. Németország 1954 és 2010 között minden alkalommal eljutott legalább a legjobb nyolcig, ez tizenötös – és egyelőre mások által megközelíthetetlen – sorozat.

16. Portugália 1966 és 2006 között egyetlen döntetlent sem játszott a világbajnokságon, ez a tizenhatos sorozat vb-csúcs.

17. Európából Olaszország és Németország szerepelt legtöbbször világbajnokságon, tizenhétszer, ez lesz a tizennyolcadik fellépésük.

18. A világbajnokságok történetének legfiatalabb játékosa, az északír Norman Whiteside alig múlt 17 éves, amikor pályára lépett vb-mérkőzésen (17 évvel és 41 nappal tartja a rekordot 1982 óta).

19. Tizennyolc világbajnokságon mindig továbbjutott a házigazda az első körből, a tizenkilencediken, Dél-Afrikában tört meg a sorozat.

20. A házigazda és öt aranyérmével vb-rekorder Brazília az egyetlen válogatott, amely minden eddigi világbajnokságon részt vett, most lesz a huszadik szereplése. A brazilok egyébként a vb-történelemben elsőként veszítettek hazai pályán döntőt (illetve azzal felérő meccset), és most sem játszhatnak a döntőig a traumatikus helyszínen, a Maracanában!

A brazil szurkolók eddig minden világbajnokságon drukkolhattak a selecaónak (Fotó: Reuters)
A brazil szurkolók eddig minden világbajnokságon drukkolhattak a selecaónak (Fotó: Reuters)

21. Kié lenne a legtöbb döntetlen a világbajnokságok történetében, ha nem Olaszországé? Az ikszmester squadra azzurra 21 döntetlennél tart, a legutóbbi két vb-fináléja is eldöntetlen maradt – mármint a tizenegyesrúgásokig.

22. Egy megdönthetetlen vb-rekord: a horvát Josip Simunicnak három sárga lapot kellett kapnia 2006-ban Ausztrália ellen, hogy Graham Poll ki is állítsa...

23. A tornára ismét huszonhármas kereteket lehet nevezni, húsz mezőnyjátékos és három kapus mehet minden csapattal. A végleges listát a vb nyitánya előtt tíz nappal kell leadni, súlyos sérülés esetén az első mérkőzésig még lehet változtatni. A vb alatt a csere tilos, bár a FIFA több súlyosan sérült kapus esetén adhat felmentést a szigorú szabály alól.

24. Az előző világbajnokság résztvevői közül huszonnégy Brazíliában is ott lesz. Dánia, Észak-Korea, Új-Zéland, Paraguay, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Dél-Afrika a nyolc csapat, amely most lemaradt.

25. A tongai válogatottat irányította a legfiatalabb szövetségi kapitány: az ausztrál Chris Williams mindössze 25 évesen ülhetett a nemzeti csapat kispadjára. Az egyik játékosa 13 évvel idősebb nála!

26. Egy illusztrációja annak, hogy a brit (és ír) futball nem éli a legfényesebb korszakát: 2002 óta csak Anglia tudott kijutni az angol, ír, északír, skót, walesi ötösből a világbajnokságra. Írország 2002, Skócia 1998, Észak-Írország 1986, Wales pedig 1958 óta marad mindig hoppon.

27. A görög válogatott volt az egyik (ha nem a) legidősebb átlagéletkorú csapat a selejtezők során, a kvalifikációs meccsein pályára lépő 32 játékos átlagéletkora ugyanis 27 év! A rutinos csapat betonvédelmén szinte mindenki fennakadt: Görögország – egyedüliként Európában – kapott gól nélkül teljesítette a hazai csoportmeccseit (a pótselejtezőn aztán kapott egyet) és ötször nyert 1–0-ra.

28. A 28. hely minden idők legrosszabb vb-szereplése címvédőként: Franciaországé a kevéssé dicső rekord, melyet a 2002-es világbajnokságon állítottak fel a „kékek".

29. Tovább él a Fáraó(k) átka: az egyiptomi válogatott hiába Afrika egyik legerősebb együttese, 1990 óta képtelen kijutni, a sanszot most a Ghána elleni 1–6-tal szórta el. Az egyiptomiakat még az is bosszanthatja, hogy az ősi rivális Algéria egymás után másodszor kvalifikálta magát.

30. 1930 óta fennáll a negatív világbajnoki nézőszámrekord: mindössze háromszázan látták a Románia–Peru mérkőzést.

31. A világbajnokság 32 résztvevője közül 31 már járt vb-n korábban. Az egyetlen abszolút újonc Bosznia-Hercegovina.

32. A világbajnoki „forgóajtón" sok csapat visszajár: az újonc Bosznia-Hercegovina kivételével nincs olyan csapat, amely ne járt volna meg 1998 óta legalább egy vb-t.

33. Kolumbia a mezőny egyetlen olyan csapata, amely már volt világbajnokságon, de a kétezres évek vb-it teljesen kihagyta. A kolumbiaiak 1998 után térnek vissza.

34. A selejtezők legnagyobb különbségű győzelme 10–0, Irán csapott oda Indonéziának ilyen csúnyán. Ezt követi a 10–1-es Tahiti–Szamoa és a 9–0-s Ukrajna–San Marino mérkőzés.

35. A legtöbb meccset (18-at) Uruguaynak és Mexikónak kellett megvívnia a világbajnoki kvalifikációhoz.

36. Harminchat gólt szerzett Németország és Új-Kaledónia (!), a selejtezők két legeredményesebb csapata. Őket Argentína (35), Hollandia (34) és Anglia (31) követi. A rekorderek gólszerzői megérdemlik, hogy fölsoroljuk őket: Németországnál Özil (8), Reus (5), Schürrle (4), Götze (4), Klose (4), Th. Müller (4), Kroos (3), Mertesacker (2), Gündogan (1) és Khedira (1), Új-Kaledóniánál Gope-Fenepej (8), Haeko (7), Kai (5), Lolohea (4), Kayara (4), Kabeu (2), Gnipate (1), Kauma (1), Bako (1) és Ixoee (1), valamint két öngól alkotja a listát.

37. A selejtezősorozatból elsőként Japán jutott ki a vb-re, 2013. június 4-én csatlakozott a házigazda Brazíliához.

38. A világbajnoki selejtezőkről pont lemaradt a nemrég függetlenedő Dél-Szudán, melyet túl későn vettek fel ahhoz a FIFA-ba, hogy nevezni tudjon a sorozatra.

39. Megdöntésre vár David James rekordja: az angol kapus 2010-ben 39 évesen és 321 naposan mutatkozott be vb-mérkőzésen. Sosem volt ilyen idős debütáns a világbajnokságok történetében.

40. Eddig hat házigazda nyert világbajnokságot: Uruguay (1930), Olaszország (1934), Anglia (1966), az NSZK (1974), Argentína (1978) és Franciaország (1998).

A francia válogatott volt a legutóbbi házigazda, amely vb-t tudott nyerni (Fotó: Reuters)
A francia válogatott volt a legutóbbi házigazda, amely vb-t tudott nyerni (Fotó: Reuters)

41. Spanyolország 2010-ben első európai csapatként nyert Európán kívül rendezett világbajnokságot. Dél-Amerikában eddig mindig dél-amerikai csapat nyert: 1930-ban és 1950-ben Uruguay, 1962-ben Brazília, 1978-ban Argentína.

42. Ha ez nem elég, az amerikai kontinens mindvégig a dél-amerikaiak terepe volt, hisz a Közép- és Észak-Amerikában rendezett világbajnokságokon is elhódították a vb-címet: 1970-ben és 1994-ben Brazília, 1986-ban Argentína győzött.

43. Veszélyben Roger Milla korrekordja, Faryd Mondragón ugyanis még mindig védi a kolumbiai válogatott kapuját, és ha a vb-n is pályára lép, akkor 43 évesen minden idők legidősebb, világbajnokságon szereplő játékosa lesz.

44. Ha tizenegyesekre kerül sor a világbajnokságon, fogadjanak a németekre: a Nationalelf még nem vesztett vb-n párbajt.

45. Ha a vesztesre akarnak fogadni, akkor pedig Angliára, amely sosem nyert még vb-n tizenegyespárbajt. Eddig háromból semmi.

46. 1990 óta nem volt olyan világbajnoki mérkőzés, amelyen húszezernél kevesebben lettek volna a lelátón.

47. A világbajnoki nézőrekordot a mai napig az 1994-es egyesült államokbeli vb tartja: a meccsenkénti átlag 68991-re jön ki.

48. A legrövidebb ideig tartó bevetés a vb-selejtezőkön a bahreini Rasid al-Hutié volt, aki Irán ellen beszállt, majd 37 másodperc alatt piros lapot kapott, selejtezős örökrekordot elkönyvelve.

49. A vb-kiállításrekord is egy perc alatti: az uruguayi José Batista Skócia ellen 56 másodpercet húzott ki a pályán az 1986-os vb-n, mielőtt villant volna neki a piros.

50. Uruguay 1950 óta várja az újabb (harmadik) világbajnoki címet, ez a leghosszabb várakozás a valaha vb-t nyerő csapatok között.

51. A brazil válogatott szedte össze a legtöbb kiállítást – 11 – a világbajnokságok történetében. A legtöbb sárgát az argentinok kapták (88). Ó, a latin-amerikai futball szépségei!

52. 5+2: a montenegrói Szavo Pavicsevics 5 sárga és 2 piros lappal a világbajnoki selejtezők fenegyereke. Hat meccsen játszott, mondhatni, mindenkibe belekötött, aki elé került.

53. Citromdíj: a Bahamák azért lépett vissza a vb-selejtezőktől, mert nem fejeződött be időre a nassaui Thomas A. Robinson Nemzeti Stadion építése. A stadion – megannyi afrikai, ázsiai és latin-amerikai komplexumhoz hasonlóan – a Kínai Népköztársaság ajándéka. A csapat korábban 10–0-ra legyalulta a Turks- és Caicos-szigeteket – ekkor még a kisebbik nassaui pálya is megfelelő volt.

54. Ötvennégy gólt kapott San Marino, a legtöbbet az összes válogatott közül. No, de egyet szerzett (nem úgy, mint mondjuk Andorra)!

55. A brazil válogatott szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari tartja az edzői veretlenségi rekordot: zsinórban 12 mérkőzésen maradt veretlen világbajnokságon aktuális csapatával.

56. A debütáns Bosznia-Hercegovina megpróbálhatja célba venni a legjobb „elsővébés" helyezést: ha leszámítjuk a két, első világbajnokságát megnyerő csapatot (Uruguay és Olaszország), akkor Portugália (1966) és Horvátország (1998) bronzérme a mérce.

57. Remélhetőleg nem döntik meg 2014-ben a laprekordot, amelyet természetesen a hírhedten brutális 2006-os portugál–holland tart. A nürnbergi csata és általános hentelés négy piros és tizenhat sárga lapot hozott (utóbbiak közül négy alkalommal másodszor került elő a sárga). A mérkőzést 1–0-ra Portugália nyerte meg.

58. Pelé jó néhány rekordja 1958 óta megdönthetetlen: a legfiatalabb gólszerző, a legfiatalabb mesterhármast szerző, a legfiatalabb döntőbeli gólszerző és a legfiatalabb döntőben pályára lépő játékos is Edson Arantes do Nascimento. És persze ő lett akkor a legfiatalabb vb-győztes játékos is, a döntőben 17 évesen és 249 naposan játszott. Ő az egyetlen háromszoros világbajnok (1958, 1962, 1970) is.

59. A vb-re kijutó csapatok közül Kamerun világranglistás helyezése (59.) a legalacsonyabb – a számításnál a kiemeléshez használt októberi világranglistát vettük figyelembe.

60. Algéria ötmeccses gólképtelenséget próbálhat megtörni a 2014-es világbajnokságon: az észak-afrikai válogatott legutóbbi gólját még első 1986-os csoportmérkőzésén (Algéria–Észak-Írország) érte el Dzsamel Zidan révén.

Az algériai szurkolók a vb-re kijutást megünnepelhették, de örülhetnek-e majd ismét gólnak? (Fotó: Reuters)
Az algériai szurkolók a vb-re kijutást megünnepelhették, de örülhetnek-e majd ismét gólnak? (Fotó: Reuters)

61. A luxemburgi válogatott elmondhatja, hogy rekorder: 1934 óta 19 világbajnoki selejtezősorozaton indult el, és egyszer sem jutott ki. Mondjuk, nyilván senki nem is várja ezt a miniállamban...

62. Egyetlen világbajnokság volt, amelyen nem maradt egyetlen veretlen csapat sem – az 1954-es. A legutóbbi tornán Új-Zéland volt az egyetlen veretlen válogatott.

63. 2013-ban ünnepelte fennállásának százötven éves évfordulóját az angol szövetség – az FA természetesen a világ legrégebben alapított labdarúgó-szövetségeként a vb „legidősebb" csapatküldő szervezete is lesz.

64. Hatvannégy mérkőzést játszanak a világbajnokságon. A nyitó mérkőzést 2014. június 12-én Sao Paulóban, a döntőt 2014. július 23-án Rio de Janeiróban. A nyitó meccs egyik résztvevője biztosan Brazília.

65. A világbajnoki selejtezősorozat 2013. november 20-án (közép-európai idő szerint már 21-én) zárult az Uruguay–Jordánia meccs 0–0-s döntetlenjével.

66. Csak két európai csoportgyőztes nem maradt veretlen: a kétszer alulmaradó Oroszország és az egyszer kikapó Bosznia-Hercegovina.

67. Brazília aratta a legtöbb győzelmet világbajnokságokon, a számláló 67-nél áll.

68. Kamerun úgy jutott ki a világbajnokságra, hogy közben két és fél hétig a FIFA felfüggesztette a kameruni szövetséget kormányzati beavatkozás miatt. A „szelídíthetetlen oroszlánok" megúszták a kizárást, így hetedszer jutottak el a világbajnokságra, ezzel rekorderek Afrikában.

69. Dél-Korea kilencedszer vesz részt világbajnokságon, ezzel tovább javította saját ázsiai rekordját.

70. Összesen két csapat van, amely világbajnok, de egyik (vagy egyetlen) aranyérmét sem rendezőként szerezte: Brazília és Spanyolország.

71. A líbiai Hamd Anias mindössze öt percet töltött pályán a selejtezőkön, de ez is elég volt ahhoz, hogy gólt szerezzen. Alig egy perccel kevesebbet játszott, mint Jackner Louis (Bahama-szigetek).

72. A kvalifikáció során a legtöbb tizenegyest az ecuadori Felipe Caicedo (4) és az egyiptomi Mohamed Abutrika (4) értékesítette.

73. Már esett szó egyszer a Bahamákról, amely azt a bravúrt vitte véghez – önhibáján kívül –, hogy kapott gól nélkül esett ki a selejtezőkön.

74. A világbajnokságra kijutott csapatok közül Spanyolország kapta a legkevesebb gólt a mostani selejtezőkön, hármat.

75. Elefántcsontparttal nem lehet kiszúrni: az „elefántok" legutóbbi huszonegy világbajnoki selejtezőjükön veretlenek maradtak.

76. Sohasem volt még oly hálás futballválogatott a legősibb riválisának, mint Mexikó az Egyesült Államoknak, miután a pontokat a zónadöntőben bő kézzel szóró csapat a kiesés szélére sodródott. A mexikóiak a pótselejtezőre is csak úgy jutottak el, hogy az Egyesült Államok a 91. és a 92. percben kétszer betalált Panamában, ezt pedig a mexikói kommentátor, Cristian Martinoli a „Szeretünk titeket most és mindörökké! Isten óvja Amerikát!" diadalüvöltéssel nyugtázta.

77. Ha már Mexikó: az Azték-stadion a világ egyik legfélelmetesebb arénája, 79 vb-selejtezőből mindössze kétszer nyert itt vendégcsapat – egyszer most, a bravúrt végrehajtó csapat pedig Honduras volt.

78. Az óceániai zónát a papírformának megfelelően Új-Zéland nyerte meg, ám a selejtezősorozat részének számító kontinensviadalon Tahiti diadalmaskodott. Ez volt az első eset, hogy egy polinéziai csapat el tudta vinni a serleget – a diadal Konföderációs Kupa-szereplést is ért.

79. Uruguay a Jordánia elleni 5–0-s győzelemmel minden idők legnagyobb különbségű, interkontinentális selejtezőn elért idegenbeli sikerét aratta.

80. Franciaország 0–2-es első meccs után fordított az Ukrajna elleni pótselejtező-visszavágón, erre nem volt még példa korábban.

A mexikóiak már a 400. selejtezős góljukat is megünnepelhették (Fotó: Reuters)
A mexikóiak már a 400. selejtezős góljukat is megünnepelhették (Fotó: Reuters)

81. A mexikói válogatott az első, amely áttörte a négyszáz gólos álomhatárt a világbajnoki selejtezőkön.

82. 1982 óta először fordult elő, hogy nem jutott ki észak-európai csapat a világbajnokságra. Az északiak végzete Izland és Svédország pótselejtezős vereségével teljesedett be.

83. Öt válogatottnak van legalább tízes vb-kvalifikációs sorozata: Brazíliának, Németországnak, Olaszországnak, Argentínának és Spanyolországnak (a leendő 2014-es szereplést beszámítva 20, 16, 14, 11 és 10).

84. A dél-amerikai csapatok évekig reklamálták, hogy Bolívia óriási előnyt élvez hazai pályán a 3637 méteres tengerszint fölötti magasságon elhelyezkedő Hernando Siles Stadion miatt. Reklamálás helyett a riválisok most inkább fociztak, Bolívia mindössze két hazai meccsét tudta megnyerni!

85. Ha nevezik a világbajnokságra, akkor az amerikai Landon Donovan lesz a legtöbb válogatottsággal büszkélkedő játékos a tornán. Az amerikaiak kedvence az örökranglista 11. helyén áll 154 válogatottsággal, két meccsel a spanyol Iker Casillas előtt.

86. Magyarország 1986 óta nem tudott kijutni világbajnokságra, az európai zónából csupán Wales (1958) és Izrael (1970, de akkor nem az európai selejtezőkről jutott ki) vár az újabb vb-szereplésre régebb óta. A magyar nemzeti csapat az egyetlen vb-érmes, amely ilyen hosszú ideje böjtöl.

87. A vb-selejtezők utolsó gólját a mexikói Carlos Pena szerezte az Új-Zéland elleni interkontinentális pótselejtező visszavágójának 87. percében, beállítva a 2–4-es végeredményt.

88. Óriási hazai veretlenségi szériák: Kamerun 1976, Nigéria 1981, Olaszország 1999, Hollandia pedig 2000 óta nem veszített otthon selejtezőt.

89. Egyetlen vb-helyszínt neveztek el brazil futballsztárról. Hogy kiről? A brazíliavárosi nemzeti stadion a tragikus sorsú, zseniális képességű szélső, Mané Garrincha nevét viseli. Garrincha tulajdonképpen kettős névadó, mert a Maracana hazai öltözőjét is róla nevezték el (a vendéget pedig Peléről)!

90. Kilencven amerikai dollárba kerül a legolcsóbb, nemzetközi árusításba kerülő vb-jegy, kilencszázkilencvenbe a döntőre szóló legdrágább tikett. A brazil szurkolók nagy kedvezményekkel juthatnak hozzá a nekik elkülönített belépőkhöz, akár már tizenöt dollárért kaphatnak jegyet. Összesen 203 országból futott be jegyigénylés a FIFA-hoz.

91. Mexikó úgy lett a CONCACAF-zóna legeredményesebb csapata 31 góllal, hogy a hatos zónadöntőben tíz meccsen mindössze hétszer talált be! Majdnem rá is ment erre a kvalifikációja.

92. 1992-ben alapították meg a Bosznia-Hercegovinai Labdarúgó-szövetséget, amely a válogatott vb-kvalifikációjával legnagyobb sikerét ünnepelhette. Mindössze 21 éves FIFA-tagságával természetesen Bosznia a legrövidebb múltú tagállam a világbajnokságon.

93. Az európai selejtezőkön lépett pályára a legtöbb játékos (1584), kevéssel Afrika (1469) előtt. Ázsiában 1077, a CONCACAF-zónában 950, Dél-Amerikában 366, míg Óceániában 270 játékost mutat a FIFA számlálója.

94. 820 mérkőzésen 2286 gól esett a vb-selejtezőkön.

95. Németország kapta eddig a legtöbb gólt a tornákon, 117-et. A legtöbbet Brazília szerezte (210).

96. A FIFA számításai szerint 101 kiállítás volt a világbajnoki selejtezők során. Ha minden igaz, akkor a horvát Mario Mandzukic szedte össze a századikat, ő az egyetlen játékos, aki eltiltással kezdi a vb-t.

97. A tornán először használnak gólvonal-technológiát, miután a rendszer minden tesztelésen átment. A német GoalControl GmbH a „kiválasztott" cég.

98. Először 1998-ban járta meg a világbajnokságot az olaszok nagy veteránja, Gianluigi Buffon, aki ötödik vb-jén vehet részt – ezzel beérheti a két rekordert, a mexikói Antonio Carbajalt és a (nyugat)német Lothar Matthäust.

99. A világbajnokságok történetének legmagasabb nézőszáma pont Brazíliához kötődik, 1950-en 200 ezren (a hivatalos szám 199854, vajon ki számolta meg?) látták a Maracanában a Brazília–Uruguay tornazáró meccset.

100. Németország első világbajnoki csoportmeccse egyben a Nationalelf 100. vb-fellépése lesz, ezt a számot elsőként ő éri el a vb-szereplők közül.

Századik vb-meccsükre készülhetnek a németek – más még nem érte el ezt a mérföldkövet (Fotó: Reuters)
Századik vb-meccsükre készülhetnek a németek – más még nem érte el ezt a mérföldkövet (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik