A futball vallás - hatással lesz-e a böjt Benzemáékra?

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2014.06.27. 14:53
null
Az algériai csapat játékosai szombattól nem ehetnek és ihatnak napkeltétől napnyugtáig – a sikerrel lakhatnak jól <br />(Fotók: Action Images)
A vb-nyolcaddöntőkkel egyszerre kezdődik a ramadán. Bírni fogják-e az ételt, italt nappal megtagadók a hőséget?

Van, aki keresztet vet pályára lépése előtt. Van, aki az égbe mutat, miután betalált ellenfele kapujába. Van, aki meghajolva köszöni meg a közönség biztatását. S van, aki napkeltétől napnyugtáig nem eszik, nem iszik és nem él nemi életet. Legalábbis a ramadán alatt. Az ahány ház – vagy inkább vallás –, annyi szokás kifejezés a labdarúgásban kiváltképp érzékelhető. De befolyásolhatja-e a muszlim vallású sportolók teljesítményét a 30 napos böjt, ami az idén június 28-án, épp a brazíliai világbajnokság egyenes kiesés szakaszának első napján kezdődik?

Algéria története során először jutott be a világbajnokság legjobb tizenhat csapata közé azzal, hogy 1–1-es döntetlent ért el Oroszország ellen, így a H-csoportból a százszázalékos Belgium mögött másodikként kvalifikálta magát a szombaton kezdődő egyenes kieséses szakaszba. Rögtön a mérkőzés után felkerestem egy hazánkban élő egyiptomi barátomat, azt kérdeztem tőle, a muszlim labdarúgók hogyan egyeztetik össze a vallási szokásokat sportági kötelezettségeikkel. Elmondása szerint a játékosok ilyenkor kérhetnek engedélyt a böjt megtagadására, de a nagy többség nem szokott élni a lehetőséggel tiszteletben tartva a hagyományokat.

A vb-n versenyben maradók közül persze nemcsak az algériaiakat érinti a ramadán, hanem minden muszlim vallású játékost is – így akár a francia, a német, a svájci, a belga vagy a nigériai csapatban is találhatunk szombattól böjtölő futballistát. Cikkünkben arra kerestünk választ, hatással lehet-e a vb-n szereplő muszlimok teljesítményére a böjt.

A ramadán hagyományosan az iszlám naptár kilencedik, legszentebb hónapjában kezdődik, s mivel a Gergely-naptár hosszabb, évről évre korábban veszi kezdetét – az idén június 28-án, szombaton. A 30 napos böjt alatt az egészséges felnőtt muszlimok hagyományosan napfelkelte és napnyugta között nem esznek, nem isznak és tartózkodniuk kell a nemi érintkezéstől – természetesen több más előírás hasonló betartása mellett.

Most, a brazíliai vb-n – ahol hőmérséklet és a páratartalom is magasnak mondható – különösen fontos lesz az érintett játékosok számára a megfelelő odafigyelés, hisz a böjt miatti folyadék- és energiahiány rossz hatással lehet a futballpályán mutatott teljesítményre. Fortalezában például átlagosan 30 fokot mutatnak a hőmérők, míg a levegő páratartalma 92 százalékos. Emellett átlagosan 12 órán át süt a nap Fortalezában naponta.

„A legnagyobb kihívást egyértelműen a hidratáció, a test vízfenntartásának egyensúlya jelenti – idézi a Reuters Emma Gardnert, az Angol Sportintézet munkatársát. – Természetesen az energiaszintek csökkenésének megakadályozása is fontos. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a böjt alatt a játékosok veszítenek izomzatuk tömegéből, ezt tanulmányok is bizonyítják, bár igaz, jelentős tömegveszteségről általában a ramadán első néhány napjában beszélhetünk.”

„A vb-n szereplő böjtölő játékosok számára az ideális az lenne, ha a mérkőzéseket este rendeznék, a lehető legközelebb ahhoz, amikor már ismét magukhoz vehetnek folyadékot és ételt – folytatta Emma Gardner. – A nagy melegben pedig hideg vízben áztatott törülközőkkel lehet a legjobban küzdeni a hőség ellen, amíg nem ihatnak a játékosok. Emellett az edzéseket is célszerű olyan időpontra tenni, amely időben közel van ahhoz, amikor már nem kell megtagadni az ételt és az italt a ramadánt gyakorlóknak.”

Jirí Dvoráknak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vezető orvosi tisztjének véleménye némileg ütközik a fentiekkel. „Alapos kutatásokat végeztünk, ha a ramadánt az előírtaknak megfelelően betartják, akkor a játékosoknak nem lehet gondjuk a fizikai megpróbáltatásokkal.”

A ramadán alatti böjt a játékosokat is megosztja. Vannak, akik betartják, vannak, akik nem, és vannak olyanok is, akik csak bizonyos napokon vagy időszakban – például azokon a napokon, amikor nincs mérkőzésük.

Az elefántcsontparti Touré fivérek, Kolo és Yaya sem értenek egyet a témában. Míg a Liverpoolt erősítő Kolo azt mondta, természetesen a vb alatt is betartja a böjtöt, testvére, a Manchester City kötelékeibe tartozó Yaya így fogalmazott: „Látták, milyen itt az időjárás? Ha böjtölnék, belehalnék.” Kolo Touré azt is hozzátette, a böjt első öt napja nehéz, utána már hozzászokik a szervezet. Meg kell jegyezni, egyiküknek sem kell aggódniuk a vb-szereplés és a böjt összehangolása miatt, hisz Elefántcsontpart kiesett a csoportkörből.

Mesut Özil, a németek török származású sztárja viszont nagyon is érdekelt a szombaton kezdődő egyenes kieséses szakaszban. Sőt, jó eséllyel nem csak az Algéria elleni nyolcaddöntőre marad Brazíliában. „Az idén nem követem a ramadánt, mert dolgozom” – fogalmazott az Arsenal német játékosa, aki a jelek szerint él a böjt megtagadásának lehetőségével.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya nem aggódik Karim Benzema formája miatt
Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya nem aggódik Karim Benzema formája miatt

A franciáknál is fejtörést okozhat egyeseknél – például Karim Benzemánál – a böjt kérdése. Didier Deschamps szövetségi kapitány tiszteletben tartja játékosai döntését. „Kényes ez a téma, nem tudok mit mondani. Tiszteletben tartjuk mindenki vallását. A játékosok már hozzászoktak a böjthöz, nem aggódom a teljesítményük miatt. Mindenki alkalmazkodik majd” – mondta Deschamps.

A még versenyben lévők közül többek között a svájci Xherdan Shaqiri, a német Sami Khedira és a belga Marouane Fellaini is érintett a témában. No és persze az algériai válogatott, a vb-n versenyben maradó 16 csapat közül a legnagyobb létszámú muszlim kerettel szereplő együttes is. Az erőviszonyokat nézve lehet, csak egy mérkőzése lesz már az afrikai országnak, hiszen június 30-án az eddig nagyon meggyőző Németországgal csap össze a nyolcaddöntőben Porto Alegrében. A világbajnokság varázsa, hogy a papírforma mit sem ér, amikor elkezdődik egy mérkőzés – lásd az algériaiak csoportból való továbbjutását…

Nem ritka egyébként, hogy világversennyel egy időben van a ramadán. Legutóbb 2012-ben a londoni olimpiakor böjtöltek a muszlimok, míg világbajnoksággal legutóbb 1986-ban esett ugyanarra az időszakra a ramadán.

NYOLCADDÖNTŐ
Június 28.
Brazília (A/1)–Chile (B/2)Belo Horizonte18.00
Kolumbia (C/1)–Uruguay (D/2)Rio de Janeiro22.00
Június 29.
Hollandia (B/1)–Mexikó (A/2)Fortaleza18.00
Costa Rica (D/1)–Görögország (C/2)Recife22.00
Június 30.
Franciaország (E/1)–Nigéria (F/2)Brazíliaváros18.00
Németország (G/1)–Algéria (H/2)Porto Alegre22.00

Július 1.

Argentína (F/1)–Svájc (E/2)Sao Paulo18.00
Belgium (H/1)–Egyesült Államok (G/2)Salvador22.00

A TOVÁBBI MENETRENDET ÉS ÁGRAJZOT ITT TEKINTHETI MEG.

Az M1 televízió élőben közvetíti az összes mérkőzést, míg a Nemzeti Sport Online-on szöveges tudósítást olvashatnak a meccsekről, és minden érdekességet, információt megtalálnak a találkozókról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik