Lesújt a szovjet átok a magyar labdarúgó-válogatottra – vb-videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.23. 01:04
null
Bene Ferenc szépítő gólja (Fotó: Képes Sport)
Négy mérkőzés július 23-án is bekerült a labdarúgó-világbajnokságok történetébe: az 1966-os torna negyeddöntőjét rendezték meg ezen a napon, és vb-történeti sorozatunk aktuális epizódja sem állíthat mást, mint hogy sajnos Magyarország nem jutott be a legjobb négy közé.

 

A Népsport másnapi címlapja
A Népsport másnapi címlapja

A brazilok elleni világraszóló győzelem fényében méltán reménykedett a magyar válogatott a Szovjetunió legyőzésében, de sajnos a Gelei József kapus óriási hibáját kihasználó Igor Csiszlenko már az 5. percben emlékeztette a derűlátókat: a szbornaja immár tíz esztendeje legyőzhetetlen a magyarok számára.

A második félidő elején Valerij Porkujan növelte az ellenfél előnyét, és bár Bene Ferencet az aranylabdás kapuslegenda, az amúgy remek napot kifogó Lev Jasin sem tudta megakadályozni a gólszerzésben – Bene mind a négy magyar meccsen a kapuba talált a vb-n! –, a szovjetek megúszták a további magyar támadásokat, és 2:1-es győzelmükkel ők jutottak be a legjobb négy közé. VIDEÓ ITT!

Valerij Porkujan gólja győzelmet ért a szovjeteknek (Fotó: Képes Sport)
Valerij Porkujan gólja győzelmet ért a szovjeteknek (Fotó: Képes Sport)

 

A másik három mérkőzésen is történtek felidézésre érdemes események. Anglia a sérült Jimmy Greaves helyére beállított, a torna későbbi szakaszában főszereplővé előlépő Geoff Hurst fejesével legyűrte Argentínát, amely a 35. perctől emberhátrányban játszott.

Három kiállítás képei az angol szaklap, 
a Charles Buchan's Football Monthly oldalán
Három kiállítás képei az angol szaklap, a Charles Buchan's Football Monthly oldalán

A meccs elsősorban erről a kiállításról nevezetes: a csapatkapitány Antonio Rattín ugyanis annyira felháborodott az igazságtalannak vélt, a német Rudolf Kreitlein játékvezető állítólagos megsértéséért kapott büntetésen, hogy nem akarta elhagyni a játékteret, végül a rendőrségnek kellett őt jobb belátásra bírnia. Rattínnak volt némi igaza, hiszen Kreitlein nem beszélt spanyolul, nem érthette a szavait… VIDEÓ ITT!

A meccs paprikás hangulatban zajlott és ért véget, még a lefújás utáni mezcsere sem ment zökkenőmentesen: maga Alf Ramsey, az angolok szövetségi kapitánya rohant a pályára, hogy kitépje egyik játékosa, George Cohen mezét egy argentin kézből – de nem járt teljes sikerrel...

Ramsey a nyilvánosság előtt állatoknak nevezte az argentinokat, ami nem tett jót a két ország kapcsolatának.

ANTONIO RATTÍN VISSZAEMLÉKEZÉSE AZ ANGOL–ARGENTIN RIVALIZÁLÁS EMLÉKEZETES KEZDETÉRE

Megcsappant a másik dél-amerikai csapat létszáma is: az uruguayiak az 54. perctől kettős emberhátrányban játszottak a nyugatnémetek ellen – rövid időn belül Horacio Troche és Héctor Silva is mehetett az öltözőbe –, és az utolsó húsz percben három gólt kapva szintén búcsúra kényszerültek. VIDEÓ ITT!

A dél-amerikai csapatokat sújtó kiállítások nem maradtak visszhangtalanok, már csak azért sem, mert már a negyeddöntő bíróküldésének ismeretében sérelmezték, hogy azt – a megbeszéltek ellenére – képviselőik távollétében készítették le. Utólag csak egyféleképpen tudták értelmezni, hogy az angolokat egy német, a németeket pedig egy angol bíró, Jim Finney hozta (ember)előnyös helyzetbe: El robo del siglo, avagy az évszázad rablása – Argentínában így emlékeznek az 1966-os vb-re…

A nap embere ezek után a portugál Eusébio lett, aki négy gólt szerzett az olaszokat óriási meglepetésre legyőző Észak-Korea ellen, megalapozván ezzel vb-gólkirályi címét – nagyon kellett az a négyes, tekintve, hogy az ázsiaiak már az első percben gólt lőttek és a 25.-ben 3:0-ra vezettek… VIDEÓ ITT!

Háromgólos hátrányból vb-meccset nyerni a portugálokon kívül csak Ausztriának sikerült, még 1954-ben (Svájc, 7:5).

VB 1966, ANGLIA – JÚLIUS 23.
NEGYEDDÖNTŐ
Sunderland Szovjetunió–Magyarország 2:1
London Anglia–Argentína 1:0
Sheffield NSZK–Uruguay 4:0
Liverpool Portugália–Észak-Korea 5:3
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

Július 24-én nem rendeztek vb-mérkőzést, sorozatunk 25-én folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik