Vb-közvetítés: az MTV kuratóriuma nem értékesíti a jogokat

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.01.20. 14:22
null
Maradnak a jogok? A köztévé kuratóriuma értesüléseink szerint nem értékesíti a vb-közvetítéseket (Fotó: Action Images)
A Nemzeti Sport információi szerint a Magyar Televízió kuratóriumának elnöksége úgy döntött, hogy nem járul hozzá a 2010-es labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogának értékesítéséhez. A kuratórium elnöksége immár hivatalosan is megerősítette a döntést.

 

Nem adhatja el az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait az MTV – mondta el az MTI kérdésére Hábetler Helga, az intézményt felügyelő kuratórium elnökségi tagja. A döntést az MTV eredetileg múlt szerdára ígérte, de a kuratórium akkor csak a halasztásról határozott.

Közlése szerint a kuratórium elnökségének szerdai szavazásán hatan voksoltak az értékesítés mellett és ugyanannyian ellene. Hábetler hozzátette, hogy a Fidesz, illetve az SZDSZ által delegált tagok szavaztak a jogok eladása mellett. Miután hat ellenszavazat is született, így a javaslat nem kapott többséget.

A nemleges voksokat indokolva az MSZP által delegált elnökségi tag azt mondta, úgy gondolják, hogy egy ilyen világesemény közvetítése fontos, a közszolgálati Magyar Televíziónak szóló feladat.

Hozzátette, a nemmel szavazók számára döntő érv volt, hogy az MTV menedzsmentje által preferált Digi TV országosan csak 25 százalékos lefedettséget biztosít, így az ország tetemes része nem láthatná a mérkőzéseket.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a Magyar Televízió eredeti szándékának egyik pályázó sem kívánt teljesen megfelelni, az RTL-Chello ajánlata minden mérkőzés közvetítési jogától megfosztotta volna az MTV-t, míg a – lapértesülések szerint anyagilag kedvezőbb – Digi TV-s ajánlat csak néhány meccset hagyott volna meg a köztévének.

A jogtulajdonos EBU – az Európai Műsorsugárzók Uniója – azzal a feltétellel adta el a Magyar Televíziónak a Magyarországra kiterjedő jogokat, hogy ha azokat továbbértékesíti, a bevételből törlesztenie kell felgyülemlett adósságát, azaz az összeg jelentős része az MTV számlájáról azonnal átvándorol az EBU-éra.

Mint Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője a Nemzeti Sportnak elmondta, az MTV-nek január 22-én törlesztenie kell tartozásait az EBU-nak. Az MTV megpróbálja elérni a fizetés átütemezését, így megmenekülhetnek a közvetítési jogok – úgy tűnik, ez is lehet a háttérben.

„Az EBU által összeállított kérdőívet, amelyben az értékesítés fő vonalait foglaljuk össze, január 29-ig postázni kell. Ezután az EBU és a FIFA határoz arról, hogy engedélyezi-e a közvetítést. Ha igen, az értékesítésből befolyó pénzt azonnal és teljes egészében át kell utalni az EBU-nak a tartozás fejében" – nyilatkozta kedden az NS-nek Schulek Csaba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik