Uruguay negyven év után ismét elődöntős

Vágólapra másolva!
2010.07.02. 20:21
null
A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Uruguay tizenegyesekkel legyőzte Ghánát, így a dél-amerikai válogatott lesz Hollandia ellenfele az elődöntőben a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Gyan a 122. percben büntetőt rontott, a tizenegyesek pedig a párbajban sem hoztak szerencsét Ghánának. Az első félidő végén Sulley Muntari góljával Ghána szerzett vezetést, Diego Forlán azonban már a második játékrész elején egyenlíteni tudott szabadrúgásból. Több gól ezután sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem esett, így tizenegyesek döntöttek. Az afrikai csapatból ketten is hibáztak, az uruguayiak közül viszont csak egy játékos, így a dél-amerikai válogatott negyven év után ismét elődöntőt játszhat.

 

A Ghánáért szorítóknak már a kezdő sípszó előtt volt miért örülniük, mivel az egyaránt sérüléssel bajlódó Kevin-Prince Boateng és Asamoah Gyan is vállalni tudta a játékot, mindkét kulcsjátékos a kezdőben kapott helyet. Uruguay ezúttal is a megszokott,  Cavani, Forlán, Suárez összetételű csatártrióval rohamozta az ellenfél kapuját.

Az uruguayiak kezdtek valamivel aktívabban, erről egy veszélyesnek tűnő beadás, majd két szöglet tanúskodott. A ghánai kaput védő Richard Kingsonnak először Luis Suárez lövésénél kellett hárítania, majd egy szöglet után már kisebb bravúrra volt szüksége, hogy kiüsse a John Mensah melléről a kapuja felé pattanó labdát.

Jorge Fucile a 20. percben elintézte, hogy az elődöntőben biztosan ne játszhasson, mivel sárga lapot kapott, egy korábbi mérkőzésen pedig már szintén figyelmeztették ily módon.

Az uruguayi fölényt Suárez léc alá tartó lövése jelezte, Kingson azonban a helyén volt, és szögletre tudott menteni. Az addig teljesen veszélytelen Ghána az első fél óra végén rövid idő alatt kétszer is csak centikre volt a vezetés megszerzésétől. Előbb Isaac Vorsah szöglet után fejese kerülte el nem sokkal a jobb felső sarkot, majd Gyan lövése ment épphogy a bal alsó mellé.

Nemcsak a magukra találó ghánaiak, hanem Diego Lugano sérülése miatt is gyűltek a ráncok Oscar Tabárez homlokán, az uruguayi szövetségi kapitánynak le kellett cserélnie csapatkapitányát, ráadásul szinte rögtön ezután Fucile borzasztó esése után döbbent csend ülte meg a stadiont, ám a védőnek szerencsére nem esett baja (csak kis időre elvesztette az eszméletét).

A játék képe teljesen megváltozott, így az uruguayiak örülhettek volna, ha 0–0-val vonulhatnak szünetre, de nem így lett. Sulley Muntari ugyanis a hosszabbítás második percében úgy 35 méterről lövésre szánta el magát, a kifelé tekeredő labda pedig a bal alsó sarokba vágódott. 0–1

A szünetben Nicolás Lodeiro váltotta Álvaro Fernándezt, ám az 55. percben nem ő ugrasztotta talpra az uruguayi szurkolókat, hanem Diego Forlán. Az Atlético Madrid csatára a tizenhatos sarkáról végzett el szabadrúgást, mégpedig tökéletesen: a labda a léc alatt vágódott a rossz irányba elmozduló Kingson mellett. 1–1

 ISMÉT HOSSZABBÍTÁS UTÁN BUKOTT EL A NEGYEDDÖNTŐS AFRIKAI CSAPAT
 

A világbajnokságok története során ezt megelőzően két afrikai csapat játszhatott negyeddöntőt, és mindkettő hosszabbítás után esett ki. Kamerun 1990-ben Angliától kapott ki emlékezetes mérkőzésen 3–2-re, míg 2002-ben Szenegált Törökország verte meg Ilhan Mansiz aranygóljával. Ugyancsak érdekesség, hogy 1970-ben, amikor Uruguay legutóbb elődöntős volt, a céleste szintén hosszabbítást hozó találkozón harcolta ki a négy közé jutást. Víctor Espárrago 116. percben lőtt góljával 1–0-ra nyertek az uruk a Szovjetunió ellen.

Forlánnak a 63. percben a gólpassz is majdnem összejött, ám bal oldali beadása után – amelyet Kingson csak a szemével követett – a túl oldalon érkező Suárez csak az oldalhálót találta el. Nem sokkal ezután már jobban célzott az Ajax csatára, de közeli lövését Kingson kiütötte a jobb felső sarok elől.

Tabárez a 76. percben kihasználta harmadik cserelehetőségét is, amellyel magasabb, ám egyben lassabb is lett az uruguayi csapat: Edinson Cavanit a válogatottban rendkívül gólerős Sebastián Abreu váltotta.

A 82. percben óriási lehetőség adódott a dél-amerikaiak előtt, ám Maximiliano Pereira ahelyett, hogy passzolt volna a jobb helyzetben lévő társainak, fölé lőtt. A rendes játékidőben már ezután sem esett több gól, így hosszabbítás következett.

Asamoah Gyan a túlórában is töretlen lelkesedéssel küzdött, a ghánaiak gólfelelőse Arévalo Ríos könnyelműségét használhatta volna ki, de a keresztező Andrés Scotti javította társa hibáját, így megúszta Uruguay.

Az esemény nélküli perceket Gyan fejese törte meg a 110. minutumban, ám a labda nem sokkal fölészállt.

Már mindenki a tizenegyesekre készült, amikor büntetőt ítélt a játékvezető! A 121. percben egy kapu előtti kavarodás során Suárez – miután pillanattal korábban lábbal hárított – kézzel ütötte ki a gólvonalról a labdát, amiért piros lapot kapott – Ghána pedig óriási lehetőséget a négy közé jutásra. Asamoah Gyan állt a 122. percben a labda mögé, ám lövése a lécről az égbe vágódott! Mégiscsak az orosz rulett dönthetett...

Ghánai oldalról John Mensah és a tavalyi U20-as vb gólkirálya, Dominic Adiyiah is hibázott – Gyan első próbálkozóként viszont hideg vérrel kilőtte a bal felsőt –, a céleste játékosai közül azonban csak Maxi Pereira, így Abreu „panenkás", pimasz emelése után az uruguayiak kezdhettek ünnepelni: 1970 után ismét elődöntőt játszhat a kétszeres világbajnok.

A TELJES JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik