Tabárez: Meg tudjuk nyerni a vébét

Vágólapra másolva!
2010.06.17. 00:50
null
Uruguayi játékosok 1990 után örülhettek ismét győzelemnek világbajnokságon (Fotó: Reuters)
A világbajnokság egyik legegyoldalúbb mérkőzését hozta Dél-Afrika és Uruguay összecsapása (0–3), még akkor is, ha a hazaiak a labdabirtoklást tekintve felülmúlták ellenfelüket (51%–49%). A kidolgozott helyzetek terén viszont egyértelmű uruguayi fölény volt tapasztalható, igazán ígéretes gólszerzési lehetősége nem is nagyon volt a hazai gárdának. A gyenge produkció ellenére Carlos Alberto Parreira, Dél-Afrika brazil szövetségi kapitánya még bízik a továbbjutásban, az Uruguayt irányító Oscar Tabárez pedig már a vb-győzelmet is megemlítette mint elérhető célt.

Parreira a lelki teherről is szót ejtett a mérkőzés utáni értékelésében.

„Amikor a házigazda együttest irányítja az ember, sokkal nagyobb a nyomás rajta, mivel az egész ország felelősségét kell a vállán hordoznia. Ez szinte kötelezettséget jelent arra, hogy a csapat továbbjusson. Tudtuk, hogy nehéz csoportba kerültünk, amelyben mind a négy együttes esélyes a nyolcaddöntőbe kerülésre” – mondta Parreira.

„Az eredmény nem tükrözi a mérkőzésen történteket – folytatta a brazil szakember. – Uruguay persze jó csapat, remek játékosokkal, mint például Forlán. Tapasztalatuk sokat ért a fontos pillanatokban. A reményeink azonban még élnek, meg kell vernünk Franciaországot, ehhez sokkal agresszívebbnek kell lennünk.”

„Uruguay nagyszerűen játszott, nem engedte, hogy beleszóljunk a meccsbe. Továbbra is hinnünk kell magunkban, az eredmény azonban elfogadhatatlan” – szólalt meg önkritikusan Aaron Mokoena, a dél-afrikaiak csapatkapitánya.

„Minden támadó szeret gólt szerezni, de a lényeg, hogy győztünk, nem az a fontos, hogy ki az eredményes. Az első fordulóban is megpróbáltunk betalálni, de nem tudtunk az erős franciák ellen. Továbbra is nyernünk kell a mérkőzéseinket. Ma elég biztosan játszottunk, ami önbizalmat ad” – mondta Forlán, aki első játékosként szerzett két gólt az idei vb-n.

Uruguay ezt megelőzően legutóbb 1990-ben, a csoportkörben Dél-Korea ellen nyert világbajnoki mérkőzést, az azóta eltelt időben öt találkozón három döntetlen és két vereség volt a mérlege.

A dél-amerikai csapatot irányító Oscar Tabárez szerint a legmerészebb álmok sem elérhetetlenek fiai számára.

„Meg vagyunk győződve róla, hogy megnyerhetjük a világbajnokságot – mondta magabiztosan az uruguayi szövetségi kapitány. – Ehhez persze minden egyes meccsen nagyon jól kell játszanunk. Az eredménnyel elégedettek vagyunk, nem volt könnyű a házigazda válogatottját – amelyért rengetegen szorítanak – legyőzni. A csoportban még nem dőlt el a továbbjutás kérdése, de nagyon fontos lépést tettünk meg. Az első félidőben birtokolhattuk volna többet is a labdát, a szünet után viszont már jobban játszottunk, uraltuk a mérkőzést, kiváló védekezésünknek köszönhetően egyetlen helyzetet sem tudtak kialakítani.”

 

DÉL-AFRIKA–URUGUAY 0–3
 
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik