Spanyol siker az ibériai rangadón

Vágólapra másolva!
2010.06.29. 20:18
Az első két helyzetet a spanyolok alakították ki, majd hiába kerültek mezőnyfölénybe, az első játékrészben háromszor is a portugálok vették be kis híján Iker Casillas hálóját. A fordulás után megszerezte a vezetést a spanyol válogatott, és meg is őrizte előnyét. Az eleinte inkább szibériai, mintsem ibériai csúcstalálkozó a végére egészen jó kis találkozó lett. A negyeddöntőben a paraguayiak várnak Fernando Torresékre.

Puyol ártatlan, Cristiano Ronaldo szenved (Fotó: Action Images)
Puyol ártatlan, Cristiano Ronaldo szenved (Fotó: Action Images)
Puyol ártatlan, Cristiano Ronaldo szenved (Fotó: Action Images)

Már csak azért is élvezetes mérkőzésre számíthattunk, mert a FIFA-világranglista második és harmadik helyezettjei csaptak össze egymással. A spanyol középpályára végül is visszatért a sérültnek mondott Xabi Alonso, így a spanyolok középső csapatrészében Xavi szerepelt a jobb oldalon.

A spanyolok igen fogadkoztak a mérkőzés előtt, különösen Fernando Torres, aki ennek megfelelően rögtön a 2. percben kapura lőtt, de Eduardo kivédte lövését a bal felsőből. Később Fábio Coentrao lökte fel Torrest a 16-oson belül, de következmények nélkül, majd a spanyol „villámpárja", David Villa lőtt 14 méterről, balról kapura, de Eduardo ezúttal is hárítani tudott. Az idei vb ritmusának megfelelően ezt követően egy ötperces unalmas periódus következett, nagyobb ritmusa volt a lelátói vuvuzela-löketeknek, mint alant a játéknak.

Andrés Iniesta szögletét a 12. percben Torres vágta fölé tíz méterről, majd Sergio Ramos beívelése éppen a mezőny legalacsonyabbját, Xavi Hernándezt találta meg középen. A 20. minutumban aztán az első igazi portugál támadás kevés híján gólt hozott: Tiago lőtt 23 méterről kapura, és Iker Casillas csak felfelé tudta ütni a Jabulanit, amelyre Hugo Almeidával együtt ugrott fel fél méterre a gólvonaltól, de végül a spanyol le tudta halászni a támadó fejéről a labdát. Szégyellhette is volna magát Casillas a tőle pár méternyire dolgozó barátnője (galériajánló képünkön) előtt...

Westernes szabadrúgást láthattunk a 28. percben, természetesen Cristiano Ronaldótól: a labda a röppálya végén balra és lefelé csapódott, de Casillas korrigálni tudott, kiütve az áldott-átkozott játékszert. A választ Villa kézbesítette a portugál kapu tetejére, egy ravaszul csapódó bal oldali lövés formájában. Némi mezőnyjátékot követően megállapíthattuk: a spanyolok továbbra sincsenek formában, kevesebbet mozognak el támadóik, mint például 2008-ban, és azok a bizonyos utolsó passzok sem sikerülnek olyan jól a középpályásoknak, mint klubjaikban szokott; a portugálok főleg a védekezéssel törődnek, Cristiano Ronaldo pedig továbbra is nagy akarattal, de formán kívül futballozik.

Újra villant Almeida (feje) a 39. percben: C. Ronaldo bal oldali beadásánál lefejelte (a szó pozitív értelmében) Joan Capdevilát, de pár méterrel célt téveszett. A 42. percben Almeida elől mentett kifutva Casillas, majd Tiago bólintott alig mellé az ötösről: a labdabirtoklásban 62 százalékos arányban vezettek a hispánok, de a portugálok jóval több gólhelyzetet alakítottak ki. Erre rácáfolva Torres fordult volna le Ricardo Carvalhóról a 16-oson, ám a bekk végül is menteni tudott előle.

Az első félidő nem volt ugyan unalmas, ennél mégis jobbat vártunk. A nagy hidegben az ibériai rangadó helyett egyelőre inkább szibériai rangadót láthattunk, de bíztunk a forróbb folytatásban...

Sokkal mitováltabb spanyol csapat jött ki az öltözőből, mint amilyen bement oda, ám a portugálok négy védője és két szűrője állta a sarat. Az 52. percben Carles Puyol kis híján gólt szerzett, szerencséjére azonban nem: Almeida hagyta ott a bal oldalon csúnyán Gerard Piquét, beadása megpattant az ötösön álló Puyol jobb combján, s a labda alig szállt a bal kapufa mellé. A portugál védelem olyannyira magabiztos volt a mérkőzés ezen szakaszában, hogy Ricardo Costa szorult helyzetben is angyali nyugalommal tette haza mellel a Jabulanit.

Az 59. percben Carlos Queiroz lekapta a pályáról a veszélyesen játszó Almeidát, Danny érkezett a helyére, amott pedig két Fernando Torres váltotta egymást: F. Torres helyére Fernando Llorente Torres érkezett. Aki iziben fejelhetett is az ötösről, csakhogy középre célzott. Villa egy perc múlva újra lőtt, de Eduardo sokadik bravúrja megmentette a portugálokat. Nem sokáig: a 63. percben Xavi gyönyörűen ugratta ki a legalábbis leshatáron helyezkedő Villát, aki az ötös bal oldalán megelőzte Simao Sabrosát, és bár elsőre a kapusba püfölte a labdát, másodikra javított, s a léc segítségével a kapu közepébe helyezett. 1–0

Ez volt az első gól, amelyet ezen a vébén kaptak a portugálok – 333 perc telt el az első meccsük óta. Carvalho le is tépte mérgében Llorente mezét, szerencsére a spanyol szertáros felkészült minden eshetőségre, így hamar folytatódhatott a játék.

Ramos ment el sokadszor a jobb oldalon, befelé húzott, majd ballal lőtt is 14 méterről, ám Eduardo hatalmas bravúrral mentett a jobb sarok elől. Carlos Queiroz kettős cserével próbálta meg kiharcolni az életben maradást: a botrányosan gyenge Simaót Liédson, a nagyot harcoló Pepét Pedro Mendes váltotta.

Időközben a rapid módon felépülő Xabi Alonso begyűjtötte az első spanyol sárgát a vébén, majd Villa újabb párbajt veszített Eduardóval szemben. A kitámadó portugálokat Llorente büntette meg kevés híján egy hajszálnyival mellé szálló fejessel, majd Ricardo Costa fülön könyökölte Capdevilát (legalábbis  a játékvezető szerint), így aztán a 89. percben el kellett hagynia a gyepet.

A dermesztő hidegben a végére forrósodott fel a hangulat, miután Villa megszerezte a vezetést, ezután kapcsolt csak magasabb fokozatba a portugálok támadógépezete. Kissé későn, úgyhogy a spanyolok nyerték meg a szomszédvári rangadót, és jutottak a legjobb nyolc közé, ahol Paraguayjal találkoznak majd.

 

KATTINTSON A KÉPRE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK MEGTEKINTÉSÉHEZ!
KATTINTSON A KÉPRE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK MEGTEKINTÉSÉHEZ!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik