Portugália nem bírt Brazíliával, de továbbjutott

Vágólapra másolva!
2010.06.25. 15:54
null
A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Portugália gól nélküli döntetlent játszott Brazíliával a labdarúgó-világbajnokság G-csoportjának utolsó fordulójában, így a dél-amerikai válogatott végzett a kvartett élén, míg a portugálok másodikként jutottak a legjobb 16 közé. A csoport másik mérkőzésén Elefántcsontpart 3–0-ra nyert Észak-Korea ellen, de sokra nem ment vele.

 

MIKOR KI ÁLLT
TOVÁBBJUTÁSRA?

1. p.: Brazília, Portugália

15. p.: Brazília, Portugália

30. p.: Brazília, Portugália

45. p.: Brazília, Portugália

60. p.: Brazília, Portugália

75. p.: Brazília, Portugália

90. p.: Brazília, Portugália

Portugália csak abban az esetben eshetett volna ki, ha kikap Brazíliától, Elefántcsontpart megveri Észak-Koreát és az afrikai csapat jobb gólkülönbséggel zárt volna, mint a portugálok. Mivel az utolsó forduló előtt a luzitánok utóbbi tekintetében kilencgólos előnyben voltak, nem lehettek vérmesek az elefántcsontparti remények.

E csoport győztese a H-jelű kvartett másodikjával találkozik, amely Spanyolország is lehet, ennek ellenére mindkét fél a győzelemre tört. Ezt jelezte többek között az is, hogy Cristiano Ronaldo is a kezdőcsapatban kapott helyet, pedig az előző mérkőzéseken már kapott egy sárga lapot, így egy újabb figyelmeztetés esetén ki kellett volna hagynia a nyolcaddöntőt.

Az első húsz percben ezen a mérkőzésen nem történt semmi különösebb, Elefántcsontpart viszont már 2–0-ra vezetett ekkor Észak-Korea ellen.

A 25. percben Ronaldo iramodhatott volna meg egyedül a kapu felé, de Juan kézzel lekapta a labdát. A brazil védő sárga lapot kapott, csakúgy, mint a pirosat reklamáló Duda.

OSZTÁLYOZZON!
Értékelje a portugál és a brazil válogatott játékosainak teljesítményét. Kattintson ide!

A viszonylagos eseménytelenséget az első félóra végén törték meg a csapatok. Előbb Nilmar találhatott volna be közelről egy keresztbe lőtt passz után, ám Eduardo a kapufa segítségével menteni tudott, az ellentámadás végén pedig Tiago próbált meg tizenegyest kiharcolni, de esését büntető helyett sárga lappal „jutalmazta" a mexikói játékvezető.

A brazilok játszottak mezőnyfölényben, de a kapuba nem tudnak betalálni. Pedig Luís Fabiano fejesénél sokan már bent látták a labdát, ám az néhány centivel elkerülte a jobb felső sarkot.

Dunga még a szünet előtt kihasználta első cserelehetőségét, Felipe Melo helyett Josuét küldte pályára, így a Wolfsburg játékosa is bemutatkozott a vb-n. Az első félidőben nem esett gól, így a szünetben Brazília és Portugália állt továbbjutásra.

A második negyvenöt percet az európai gárda kezdte aktívabban, Cristiano Ronaldo rövid időn belül kétszer is elhúzott a bal oldalon, de előbb Lúcio mentett szögletre, majd Juan fejelte ki a beadását.

A 60. percben Ronaldo a jobb oldalon próbálta befűzni Lúciót, aki becsúszva elpöckölte előle a labdát, amely így a kapu előtt elcsorogva a berobbanó Raúl Meireles elé került, a középpályás lövésébe azonban Júlio César önfeláldozó módon belevetődött, így megúszták a brazilok.

Carlos Queiroz közben Duda és Pepe helyére Pedro Mendest és Simao Sabrosát dobta harcba, egyértelműen a veszélyesebb támadójáték céljából.

Újabb európai rohamok helyett azonban inkább brazil labdatartást láthatott a durbani közönség az utolsó negyedórában, amelyben kissé leült a játék. Grafite számára így is emlékezetesek maradnak ezek a percek, mivel Luís Fabiano helyére beállva ő is túlesett a debütáláson a legjelentősebb futballtornán.

A hajrában még Lúcio és Ramires tornáztatta meg kissé Eduardót, a másik oldalon pedig Danny és Júlio César csúszott össze, gól viszont már nem esett, így elkönyvelhetjük, hogy mindkét válogatott megőrizte veretlenségét az idei vb-n. Ez egyben azt is jelenti, hogy Brazília nyerte meg a csoportot, Portugália pedig a négyes másodikjaként biztosította helyét a nyolcaddöntőben.

A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
  1. Brazília 3 2 1 5–2 +3  7  
  2. Portugália 3 1 2 7–0 +7  5  
  3. Elefántcsontpart 3 1 1 1 4–3 +1  4  
  4. Észak-Korea 3 3 1–12 –11  0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik