Nemzetisport.hu 2010.06.24 21:01 Frissítve: 2014.06.24 03:34

„Olaszország, micsoda szégyen!”

A címvédő olasz labdarúgó-válogatott már a csoportkörben búcsúzott a dél-afrikai világbajnokságtól, miután a 3. fordulóban 3–2-re kikapott Szlovákiától, így az F jelű kvartett negyedik helyen végzett. A csoportból így Paraguay mellett Szlovákia jutott tovább. Marcello Lippi olasz kapitány minden felelősséget magára vállalt a kudarc után, az olasz játékosok magukat hibáztatják, az olasz sajtó pedig szégyenkezik.

Fabio Cannavaróék játékából semmi nem maradt a négy évvel ezelőttiből (fotó: Action Images)
„Olaszország, micsoda szégyen!”, „Hazafelé, szégyenben”, „Milyen durva: Olaszország utazik haza” – harsogják az olasz honlapok a Szlovákiától elszenvedett 3–2-es vereség után. A Corriere dello Sport, a La Gazzetta dello Sport internetes kiadásának címlapja is azt hirdeti, hogy Olaszország lejáratta magát, de a vezető politikai lapok – így a La Repubblica is – vezető hírben számolnak be a kudarcról.

 

HERBERT: EZ MINDEN!
MARTINO: EZ KEVÉS! 

Az új-zélandi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Ricki Herbert annak ellenére elégedett volt csapata teljesítményével a Paraguay elleni gól nélküli döntetlen után, hogy az All Whites – veretlenségét megőrizve – nem jutott tovább csoportjából.

„Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, veretlenül végeztünk a világbajnokságon. Vajon lesz-e még erre valaha példa? Aligha..." – mondta Herbert a New Zealand Times című internetes oldalnak.

Új-Zéland ezt megelőzően csak 1982-ben szerepelhetett világbajnokságon, akkor mind a három találkozóját elveszítette a csoportkörben.

A csoportból első helyen továbbjutó Paraguay szövetségi kapitánya, Gerardo Martino ugyanakkor a csoportelsőség ellenére sem volt maradéktalanul elégedett az utolsó mérkőzésen nyújtott teljesítménnyel.

„Nagyon rosszul játszottunk az első félidőben, a másodikban már jobbak voltunk. Elégedett vagyok azzal, hogy továbbjutottunk, de nem azzal, ahogy játszottunk. Nagyon sok problémánk volt ezen a mérkőzésen, amit nem vártunk a találkozótól, és különösen igaz ez a támadásainkra" – mondta az argentin szakember.

„Olaszország, micsoda szégyen!”, „Hazafelé, szégyenben”, „Milyen durva: Olaszország utazik haza” – harsogják az olasz honlapok a Szlovákiától elszenvedett 3–2-es vereség után. A Corriere dello Sport, a La Gazzetta dello Sport internetes kiadásának címlapja is azt hirdeti, hogy Olaszország lejáratta magát, de a vezető politikai lapok – így a La Repubblica is – vezető hírben számolnak be a kudarcról.

Itália az Internazionale Bajnokok Ligája-győzelme után kijózanító pofont kapott, ráadásul attól a squadra azzurrától, amely négy éve helyre állította önbecsülését. A mostani eredményt azonban sokként éli meg az egész nemzet. Tragédiaként, amelyek személyi következményekkel kell, hogy járjanak. A tuttosport.it például öles betűkkel hirdeti a címplapján: „Lippi, a te hibád!”

A négy éve még ünnepelt szövetségi kapitány alighanem saját nimbuszából faragott jókorát a mostani teljesítménnyel, ezzel azonban alighanem ő maga is tisztában van. Marcello Lippi mindenesetre nem magyarázkodott az újságíróknak, magára vállalta a teljes kudarcot.

„Vállalom a teljes felelősséget. Elnézést kérek mindenkitől! – kezdte nyilatkozatát Marcello Lippi. – Úgy éreztem, hogy ez a csapat képes lesz helytállni, és én nem tudtam volna jobban felkészíteni. Minden, amit vártam a csapattól, hiányzott az első félidőben. Nagyon sajnálom, hogy így ért véget az utam a válogatottnál. Sok mindent gondoltam, de ezt a legkevésbé…”

„Vállalok minden felelősséget, és ezt tessék úgy érteni, hogy én képviseltem a csapatot az elmúlt három mérkőzésen. Sok szerencsét kívánok az utódomnak!” – szólt Lippi.

A sérülés miatt az utolsó két találkozón nem játszó kapus, Gianluigi Buffon szerint a válogatott megérdemelte sorsát. „Három mérkőzésből egyet sem sikerült megnyernünk, így ideje hazaindulni. Jó lenne tudni, hogy miért történt mindez… Még Paraguay ellen játszottunk a legjobban, de aztán Új-Zéland és Szlovákia ellen is hiányzott valami. Sosem próbáltuk meg elhitetni, hogy erősek vagyunk és végső győzelemre esélyesek, de reméltem, hogy egy kört azért tudunk menni. A mi hibánk a kiesés” – mondta a kapus, aki a vb előtt többször is kijelentette: nem tartja esélyesnek a squadra azzurrát a címvédésre.

ÉRTÉKELJE AZ OLASZOK TELJESÍTMÉNYÉT!
Osztályozza az olasz futballisták világbajnokságon mutatott teljesítményét!
A játékosok közül Domenico Criscito csalódott nyilatkozatában védelmébe vette a kapitányt. „Nem hinném, hogy kizárólag Lippi hibája lenne, minden játékos felelős ezért a kudarcért. Az edző kidolgozza a taktikát, de mi, játékosok megyünk ki a pályára, és mi nem tettünk eleget a győzelemért" – nyilatkozta a szakember szavaira reagálva.

„Szörnyű vereség ez, az edző azt kérte, hogy támadjuk le a szlovákokat, de nem ment... Az eredmények számítanak, azok pedig egyértelműek. Bocsánatot kérünk, megpróbáltunk mindent, de nem nyújtottunk eleget. Meg kellett volna vernünk ezeket a csapatokat, mert játékerőben gyengébbek...” – tette hozzá.

KÉPGALÉRIA
KATTINTSON A KÉPRE!

Szlovákiában eközben – érthetően – hatalmas ünneplésben részesítik a csapatot, és a dicséretekből az olaszok ellen két gólt szerző Róbert Vittek kapja a legtöbbet. „Ez a siker nem rólam szól, hanem a csapatról. Természetesen megtisztelő, hogy a mérkőzés legjobbjának választottak, de legszívesebb darabokra törném a díjat, hogy mindenkinek adjak belőle egy kicsit. A két gólomnál egyszerűen csak jó helyen voltam jó időben” – nyilatkozta a csatár.

Vladimír Weiss szlovák szövetségi kapitány honfitársainak ajánlotta a győzelmet. „Nagyon büszke vagyok a csapatra és minden játékosra, aki játszott. Ez a siker fontos nekem, az edzőnek, a játékosoknak és az egész nemzetnek. Nem vártam együttesemtől, hogy ilyen kiválóan teljesítsen, de a játékosaim elszántan hittek a küzdelemben és a harci szellemben, ami meg is mutatkozott ma” – így Weiss.

A jegyzőkönyv megtekintéséhez kattintson a képre!
A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Paraguay 3 1 2 3–1 +2  5  
  2. Szlovákia 3 1 1 1 4–5 –1  4  
  3. Új-Zéland 3 3 2–2 0 3  
  4. Olaszország 3 2 1 4–5 –1  2  

 

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA