Nem csak három meccset játszanának a vb-n a szlovákok

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.31. 01:54
null
Marek Hamsík a jelenlegi szlovák válogatott vezére (Fotó: Action Images)
Első világbajnokságán vesz részt északi szomszédunk nemzeti csapata, és célként a csoportból való továbbjutást tűzte ki. Nem is teljesen esélytelen erre, hiszen ha a címvédő Olaszország elleni pontszerzés nem is tűnik reálisnak, Paraguayt és Új-Zélandot legyőzheti. Elsőre nem lenne rossz...

Weiss és Weiss

„2008-ban lett hazája szövetségi kapitánya, és a fiatalok-rutinos öregek egyveleget erős csapattá forrasztotta össze. Szerencséjére európai topcsapatokban is képviselteti már magát a szlovák nemzeti csapat, lásd Marek Hamsíkot (Napoli), Martin Skrtelt (Liverpool) vagy Peter Pekaríkot (Wolfsburg). Edzőként legfőbb erőssége az, hogy képes fanatizálni játékosait, így a csapatszellemen biztosan nem múlik a vb-siker" – írtuk Vladimír Weissről vb-adatbankunkban a nagy torna előtti tavaszon. Az európai középcsapatokban légióskodó játékosokból meglehetősen ütőképes együttest faragott a neves labdarúgó-dinasztia középső tagja, bár kritikusai gyakran feddik meg a csapat nem éppen szemkápráztató futballja miatt.

A vb-mezőny kapitányi Benjáminja – 26 évvel fiatalabb, mint Otto Rehhagel – viszont igencsak tapasztalatlan nemzetközi szinten, még ha teljesen össze is nőtt már választottjaival. „Szeretem ezeket a játékosokat – nyilatkozta egy alkalommal. – A kvalifikációk során jól játszottak, és volt egy kis szerencsénk is. Mindenki tette a magáét, és örömet szereztünk Szlovákiának. Ez fantasztikus érzés!".

 

Achilles-sarok a kapuban

Szakértők szerint a szlovák válogatott gyenge posztja a kezdőkapus Ján Mucha, a lengyel Legia Warszawa 82-ese (a nyártól már az Evertont erősíti). Előtte viszont egy igen stabil védelmi kvartettel gazdálkodhat idősebb Weiss: a két középhátvéd, a már említett Skrtel és a hannoveres Ján Durica mellett a jobb oldal Pekarík felségterülete, míg átellenben a tapasztalt Marek Cech (klubja a West Bromwich), a sokoldalú Radoslav Zabavník (Mainz) és Martin Petrás (Cesena) küzd meg egymással a kezdőbeli helyért. Reménykedhet a vb-kerettagságban a magyar származású Kornel Saláta (Slovan) is. Nem kevés aggodalmat okoz viszont, hogy a védelem oszlopa (esetében ez nem elcsépelt kifejezés), Skrtel februárban súlyosan megsérült és csak a vb előtt térhet vissza.

 

Hamsík és a többiek

Egyértelműen a több nagycsapat által üldözött, még nápolyi középpályás-tehetségen, Hamsíkon áll vagy bukik az együttes kreativitása és átütő ereje. Nagy kérdés, hogy elbírja-e ezt a terhet a 22 éves játékos, akinek a háta mögött ráadásul még nincs jelentős nemzetközi tapasztalat. Aminek nincs híján a válogatott szereplési rekordere, a megbízható szűrő, Miroslav Karhan, hiszen ő a torna alatt ünnepli 34. születésnapját és talán 100. válogatottságát is. Helyettese a Skoda Xanthiban futballozó védekező szakember, Zdeno Strba vagy a fiatal Kamil Kopúnek lehet. A jobb oldalon a fiatalabb Vladimír Weiss, a kapitány fia került a selejtezők végére a kezdőbe (klubja a Manchester City, de a Boltonban játszott most kölcsönben), mellette Ján Kozák és Marek Sapara az, akitől kreatív megoldásokra számíthatunk.

 

Sestákban bízhatnak

A selejtezők házi gólkirálya a 27 esztendős, a Bochumban futballozó Stanislav Sesták lett, 6/6-os mérleggel. Rajta kívül az Ankaragücü csatárától, Róbert Vittektől lehet várni a gólokat, míg Filip Holosko és Erik Jendrisek eddig adós maradt a találatokkal. Az sem jött éppen kapóra a szlovákoknak, hogy az egykori német gólkirály, Marek Mintál tavaly tavasszal lemondta a válogatottságot, indoklás nélkül. Egy SMS-ben... Jó idényt zárt viszont a Twentében a „kétlábas" szélső, Miroslav Stoch (anyaklubja a Chelsea), és a zsebcirkáló a vb-n is feladhatja a leckét a lassabb szélsőhátvédnek.

 

4–2–3–1: csak Új-Zéland ellen

A hagyományos 4–4–2-es felállást preferálja az öreg Weiss, ám ha támadó szellemben kívánja pályára küldeni fiait, a 4–2–3–1-et választja.

A világbajnokságon alighanem csak az új-zélandiak elleni csoportmérkőzésen láthatjuk ezt déli szomszédainktól. A gárda formája egyértelműen a Skrtel, Hamsík, Sesták tengely aktuális teljesítményétől függ. Ha ők elkapják a fonalat Dél-Afrikában, azt követve kiléphetnek csoportjukból, mint Thézeusz a labirintusból.

 

SZLOVÁKIA 28 FŐS KERETE 
Kapusok: Ján Mucha (Legia Warszawa), Dusan Kuciak (FC Vaslui), Lubos Kamenár (Nantes), Dusan Pernis (Dundee United.
Hátvédek: Peter Pekarík (Wolfsburg), Martin Petrás (Cesena), Martin Skrtel (Liverpool), Lubomír Michalík (Leeds United), Ján Durica (Lokomotiv Moszkva), Radoslav Zabavník (Mainz), Marek Cech (West Bromwich Albion), Tomás Hubocan (Zenit), Saláta Kornél (Slovan Bratislava).
Középpályások: Kamil Kopúnek (Spartak Trnava), Ján Kozák (FC Timisoara), Juraj Kucka (Sparta Praha), Marek Sapara (Ankaragücü), Mário Pecalka (MSK Zilina), Stanislav Sesták (Bochum), Marek Hamsík (Napoli), Vladimír Weiss (Manchester City), Miroslav Stoch (Chelsea), Dusan Svento (Red Bull Salzburg), Zdeno Strba (Xanthi)
Csatárok: Erik Jendrisek (Schalke), Róbert Vittek (Ankaragücü), Martin Jakubko (Szaturn), Filip Holosko (Besiktas).

 

SZLOVÁKIA ÚTJA A VB-RE 
EURÓPAI ZÓNA, 3. CSOPORT
Szlovákia–Észak-Írország 2–1(Skrtel 46., Hamsík 70., ill. Durica 81. – öngól)
Szlovénia–Szlovákia 2–1 (Novakovic 22., 82., ill. Jakubko 83.)
San Marino–Szlovákia 1–3 (Selva 45., ill. Sesták 33., Kozák 39., Karhan 50.)
Szlovákia–Lengyelország 2–1 (Sesták 85., 86., ill. Smolarek 70.)
CsehországSzlovákia 1–2 (Jankulovski 30., ill. Sesták 22., Jendrisek 82.)
Szlovákia–San Marino 7–0 (Cech 3., 32., Pekarik 12., Stoch 35., Kozák 42., Jakubko 63., Hanzel 68.)
Szlovákia–Csehország 2–2 (Sesták 59., Hamsík 73. – 11-esből., ill. Pudil 68., Baros 83.)
Észak-Írország–Szlovákia 0–2(Sesták 15., Holosko 67.)
Szlovákia–Szlovénia 0–2 (Birsa 56., Pecnik 93.)
Lengyelország–Szlovákia 0–1 (Gancarczyk 3. – öngól)
Szlovákia csoportelsőként jutott ki a világbajnokságra.
A csoport többi eredményét itt olvashatja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik