Még mindig a védelemre koncentrálnak

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.14. 22:57
null
Szotiriosz Kirjakoszra (fehérben) a vb-n is komoly feladatok várnak (Fotó: Action Images)
A második vb-szereplésére készülő görög labdarúgó-válogatott gerincét most is a tapasztalt játékosok adják, ám Otto Rehhagel szövetségi kapitány néhány fiatalnak is lehetőséget adhat.

ZÖLDFÜLŰ INASOKAT IS MAGÁVAL VISZ A KAPITÁNY A NAGY ÚTRA

„Játékosaim rengeteg elismerést kaptak elszántságuk és versenyszellemük miatt. Mégis azt mondom: csak akkor lehetsz sikeres, ha Isten is veled van" – nyilatkozta egy alkalommal Otto Rehhagel, aki minden bizonnyal tudja, mit beszél, hiszen a 2001 óta a görög válogatott kispadján ülő kapitányt sokan az ókori istenekkel egy lapon emlegetik. Mint rendesen, most is rászorul a felsőbb, vagy mondhatni, kollegiális segítségre, hiszen rutinos válogatott játékosai erősen elhasználódtak, a 2004-es hősöknek pedig egyelőre nincsenek meg méltó utódjaik.

 

NEHÉZ ÖRÖKSÉG

A portugáliai kontinenstorna döntőjében a Nikopolidisz – Szeitaridisz, Dellasz, Kapszisz, Fisszasz – Kacuranisz, Baszinasz, Zagorakisz, Jannakopulosz (Venetidisz, 76.) – Hariszteasz, Vrizasz (Papadopulosz, 81.) csapat múlta felül a házigazdákat, és a következő években a német gyakorlatilag csak azt nélkülözte korábbi kedvencei közül, akit kora miatt muszáj volt. A 2008-as Európa-bajnokságot a Nikopolidisz – Szeitaridisz, Dellasz, Kirjakosz, Ancasz, Toroszidisz – Kacuranisz, Baszinasz, Karagunisz – Hariszteasz, Gekasz összeállításban kezdték, és három megérdemelt vereséggel zárták. A mester levonta a tanulságot, és alapos nagytakarítást végzett, lásd a másfél év múlva az ukránok ellen idegenben győző Corvasz – Papasztatopulosz (Pliatszikasz, 29.), Morasz, Kirjakosz – Vintra, Kacuranisz, Karagunisz, Szpiropulosz – Szalpigidisz, Hariszteasz (Ciolisz, 71.), Szamarasz (Gekasz, 63.) legénységet.

 

MÉG MINDIG A VÉDELEMRE KONCENTRÁLNAK

A veterán Antoniosz Nikopolidisz által hátrahagyott 1-es mezért a rutinos Kosztasz Halkiasz (36 éves lesz a vb-rajton, klubja a PAOK Szaloniki) és az Éomer-hasonmás Alekszandrosz Corvasz (27, Panathinaikosz) küzd meg egymással. A selejtezők végére utóbbi került a kezdőbe. Poszt- és honfitársaik közül Mihalisz Szifakisz (25, Arisz) került be a vb-keretbe. A hol három, hol négy, hol öttagú védelem jobb oldalán a selejtezők végére Lukasz Vintra (29, Panathinaikosz) lett alapember, átellenben Vaszilisz Toroszidisz (25, Olympiakosz) és Nikosz Szpiropulosz (26, Panathinaikosz) küzd meg a hasonló minősítésért. Középen jól, azaz stabil lábakon állnak a hellének, köszönhetően a liverpooli Szotiriosz Kirjakosznak (30), a bolognai Evangelosz Morasznak (28) és az olympiakoszos Avram Papadopulosznak (26). A bő keret tagja a 2004-es kontinensbajnok, a 28 esztendős jobbhátvéd, Jorgosz Szeitaridisz (Panathinaikosz) is.

 

MÉG MINDIG A KACURANISZ, KARAGUNISZ KETTŐSBEN BÍZNAK

A középpályán 2003 óta játszik egymás mellett a két panathinaikoszos, Jorgosz Karagunisz (33) és Kosztasz Kacuranisz (30), akik közül előbbi dolga az irányítás, utóbbié a védekezés. A „szűrésbe" segíthet be hatékonyan a Serie A-ban edződő Alekszandrosz Ciolisz (25, Siena) és Grigorisz Makosz (23, AEK Athén), míg Karagunisz utódja a Pana támadó középpályása, a 23 esztendős Lazarosz Hrisztodulopulosz lehet (bár tőle egyelőre inkább csak a riporterek és sportújságírók tartanak, mintsem a nevesebb ellenfelek...).

 

MÁR REHHAGEL SEM A RÉGI...

Abban a tekintetben legalábbis, hogy néha három támadóval küldi harcba csapatát. Középen a 2004-es hős, Angelosz Hariszteasz (30, Nürnberg) és Theofanisz Gekasz (30, Hertha) személyében két, válogatott szinten gólerős támadóval bír a német mester; őket a szélekről a celtices Jorgosz Szamarasz (25) és a panathinaikoszos Dimitrisz Szalpigidisz (28) szolgálhatja ki leghatékonyabban.

 

3–4–3, 5–2–3, 5–4–1, TETSZÉS SZERINT

A világbajnoki selejtezőkön Rehhagel (Der Alte) a 3–4–3 mellett tette le a garast, de ha jobban megnézzük, 5–2–3-ként is felfogható ez a hadrend, hiszen a két szélső középpályás posztjain védekező felfogású játékosok szerepelnek, sokszor egyenesen szélsőhátvédek, mint az ukránok elleni pótselejtezőkön.

 

Emígyen a védőmunkát sokkal hatékonyabbá tette a kapitány, a támadójátéknak azonban egyértelműen árt mindez: a középpályán vagy az idősödő Karaguniszra marad a szervezés, vagy a két szélső lép vissza segíteni, de ekkor máris azzal a felállással, az 5–4–1-gyel találkozunk, mint a régi időkben.

Taktikailag igen rugalmasak tehát, de ne feledjük, mindez nem jelenti azt, hogy élvezetes és gólokban gazdag futballt is játszanának.

A 2004-es csoda megismétlésére ezen a nyáron nincs esély (igaz, akkor sem volt sanszuk nemhogy az aranyra, de még egy győzelemre sem...), sőt, akkor is kitörne a népünnepély Athén utcáin, ha továbbjutnának csoportjukból.

GÖRÖGORSZÁG 30 FŐS KERETE
Kapusok: Mihalisz Szifakisz (Arisz), Alexandrosz Corvasz (Panathinaikos), Kosztasz Halkiasz (PAOK)
Hátvédek: Jorgosz Szeitaridisz (Panathinaikosz), Lukasz Vintra (Panathinaikosz), Evangelosz Morasz (Bologna), Szokratesz Papasztatopulosz (Genoa), Szotirisz Kirjakosz (Liverpool), Avram Papadopulosz (Olympiakosz), Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), Nikosz Szpiropulosz (Panathinaikosz), Szteliosz Malezasz (PAOK Szaloniki), Jorgosz Cavellasz (Panioniosz), Kosztasz Manolasz (AEK), Jorgosz Galiciosz (Olympiakosz), Sztergosz Marinosz (Panathinaikosz)
Középpályások: Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), Alexandrosz Ciolisz (Siena), Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), Hrisztosz Pacacoglu (Omonia), Grigorisz Makosz (AEK), Szakisz Prittasz (Arisz), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Panathinaikosz)
Csatárok: Angelosz Hariszteasz (Nürnberg), Dimitrisz Szalpigidisz (Panathinaikosz), Pantelisz Kapetanosz (Steaua Bucuresti), Teofanisz Gekasz (Hertha), Jorgosz Szamarasz (Celtic), Kosztasz Mitroglu (Olympiakosz)

 

 GÖRÖGORSZÁG ÚTJA A VB-RE
EURÓPAI ZÓNA, 2. CSOPORT
Luxemburg–Görögország 0–3 (Toroszidisz 36., Gekasz 45+1., Hariszteasz 76. – 11-esből)
Lettország–Görögország 0–2 (Gekasz 17., 50.)
Görögország–Moldova 3–0 (Hariszteasz 32., 51., Kacuranisz 39.)
Görögország–Svájc 1–2 (Hariszteasz 68., ill. Frei 42. – 11-esből, N’Kufo 77.)
Izrael–Görögország 1–1 (Golan 55., ill. Gekasz 42.)
Görögország–Izrael 2–1 (Szalpingidisz 33., Szamarasz 67. – 11-esből, ill. Barda 59.)
Svájc–Görögország 2–0 (Grichting 83., Padalino 88.)
Moldova–Görögország 1–1 (Andronic 90., ill. Gekasz 33.)
Görögország–Lettország 5–2 (Gekasz 4., 47. – 11-esből, 57., 88., Szamarasz 73., ill. Verpakovskis 12., 40.)
Görögország–Luxemburg 2–1 (Toroszidisz 30., Gekasz 33., ill. Papadopulosz – öngól, 96.)
A csoport többi eredményét itt olvashatja.
Görögország a csoport második helyén végzett, és Ukrajnával játszott pótselejtezőt a világbajnoki részvételért.
PÓTSELEJTEZŐ
Görögország–Ukrajna 0–0
Ukrajna–Görögország 0–1 (Szalpingidisz 32.)
Görögország a párharc győzteseként jutott ki a világbajnokságra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik