Kétgólos holland siker a csoportnyitón

Vágólapra másolva!
2010.06.14. 13:00
null
AZ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának nyitó mérkőzésén az első félidőben némileg meglepő módon a dánok futballoztak veszélyesebben, két nagy helyzetet is kialakítottak, de ezeket nem váltották gólra. A második félidő elején egy szerencsés góllal szereztek vezetést a hollandok, aki végig uralták a játékot vezetésük birtokában. Előnyüket növelni is tudták, és megérdemelten szerezték meg a győzelmet.

 

Rögtön rangadóval nyitották az E-csoport küzdelmeit: a 19 mérkőzés óta veretlen hollandok a dánokkal találkoztak, akik előző hét találkozójukon egyszer sem győzték le őket, legalábbis a rendes játékidőben nem. A dánok némileg meglepő módon csak két csatárral léptek pályára, kapitányuk, Morten Olsen tehát feláldozta egyik szélsőjét a stabilabb középpálya kedvéért. Az első kapura lövés a hollandok nevéhez fűződött: Wesley Sneijder tűzött rá bátran egy szabadrúgást 38 méterről, de fölé ment a Jabulani.

A hollandok szép lassan átvették a kezdeményezést, Dirk Kuyt próbálkozása kis híján meg is lepte a nem túl erősen meglőtt labdát kiejtő Thomas Sörensent, de a dánok szerencséjére nem szedett újabb áldozatot a vb-labda. Szorosabbra is fogták a gyeplőt a holland csatárokon a dán védők, előlük Kuyt többször is visszamenekült a félpályára, jellemző módon jobbhátvéde, Gregory Van der Wiel támadásban gyakran előrébb játszott, mint ő. Az Olsen-bandában az arsenalos támadó, Nicklas Bendtner ment hátra gyakran egészen a kezdőkörig, hogy onnan próbáljon meg betörni Maarten Stekelenburg kapuja elé.

A 20. és a 21. percben is Rafael van der Vaart veszélyeztetett: először Daniel Agger vetődött be elé önfeláldozóan, majd mellé lőtt a holland. Némi mezőnyjáték után kis híján megtréfálták a dánok az oranjét: Dennis Rommedahl jobb oldali beívelésénél három holland védő is tisztes távolból figyelte csak Bendtnert, aki azonban mellé fejelt. Kevéssel később Thomas Kahlenberg lőtt kis híján öngólt, majd Rommedahl a mérkőzés addigi legéleterősebb lövését eresztette meg 15 méterről, kissé jobbról, ám Stekelenburg biztosan mentette az erős, de középre tartó labdát.

Továbbra is a dánok futballoztak veszélyesebben: az irányító pozíciójából Bendtner indította Kahlenberget, ám ő a másik kapuba sem talált be, mert jobb oldalról leadott lövését a rövid saroknál szögletre mentette a holland Van der Sar-utód. A 43. percben Robin van Persie rontott el egy ziccert az ötös jobb sarkán, amit rajta és az oranje szurkolóin kívül csak annak a kamerának a tulajdonosa bánt jobban, amelyet a mellé szálló labda darabokra tört.

A játékvezető, a francia Stephane Lannoy egy másodpercet sem hosszabbított. Az első játékrészben elmaradtak a várt holland rohamok, sőt, miután a tízperces narancssárga fölényt gól nélkül kihúzták a dánok, a stabil védekezésből két-három gólveszélyes ellencsapást is mértek ellenfelükre. Olsen kapitány nagyot húzott Bendtner visszavonásával, aki több remek labdával indította a helyére befutó szélsőket.

Alig kezdődött el a második félidő, máris vezetést szereztek a hollandok, bár ez nem csak az ő érdemük volt: a 46. percben Van Persie bal oldali beadása után Simon Poulsen ráfejelte a labdát Aggerre, akiről bepattant be a kapuba. 1–0 a narancssárgáknak. A dánok kénytelenek voltak támadóbb szellemben futballozni, Olsen kapitány először Jesper Grönkjaert, majd Mikkel Beckmannt is pályára küldte. A hagyományos északi stílusra váltottak a dánok (azaz a szélekről ívelgették be szorgalmasan a labdákat a csatárok fejére), a holland középső védők azonban állták a sarat.

Bert van Marwijk is cserélt: az elszürkülő Van der Vaart helyére Eljero Eliát dobta harcba, aki rögtön meg is kavarta a darabos bekkeket. A hollandok előnyük birtokában is kapujuk elé szögezték az egyre inkább elfáradó dánokat, akik a második félidő derekán egyetlen veszélyesebb támadást sem tudtak vezetni. A dán kapitány mégsem a tapasztalt csatárt, John Dal Tomassont, hanem a fiatal Christian Eriksent cserélte be, aki így a vb legfiatalabb játékosa lett. Mégis a hollandok lőttek kis híján újabb gólt a Van Bommel, Van Persie duó révén, majd a kispadról beszálló Ibrahim Afellay húzott el a bal szélen veszélyesen, de beadásáról lemaradtak társai. A 82. percben Sneijder 18 méterről leadott lövése megpattant az elé ugró Aggeren, a labda pedig a lécen csattant – a sors megkímélte attól a dán védőt, hogy kétszer is szándékán kívül szerezzen ma gólt.

 Nem sokkal később mégis eldőlt a találkozó: a 85. percben Sneijder ugratta ki remekül Eliát, aki egy elegáns bokamozdulattal elpöccintette a labdát Sörensen mellett, a kapufára, de a kipattanóra Kuyt érkezett jó ütemben, és két lépésről nem is hibázott: 2–0.

A hátra lévő pár percben már nem tudtak újítani a dánok, így aztán a hollandok kétgólos győzelemmel kezdték a világbajnokságot. Megérdemelten: bár a dánok veszélyesebben futballoztak az első félidő nagy részében, a második játékrészben a gyorsabb tempót diktáló hollandok felőrölték védelmüket, bár az első gólnál hatalmas balszerencséjük volt a dánoknak.

 

A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik