Japán vagy Paraguay ma sporttörténelmet ír

Vágólapra másolva!
2010.06.29. 09:58
null
Santa Cruzék nem becsülik le a japánokat (Fotók: Action Images)
Kedd délután Paraguay–Japán nyolcaddöntővel folytatódik a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság. Valamelyik válogatott mindenképpen sporttörténelmet ír, hiszen eddig még egyikük sem jutott be soha a legjobb nyolc közé.

 

Ami a két válogatott játékstílusát illeti, túl nagy eltéréseket szintén nem fedezhetünk fel. Sokan és sokszor lapogatták Gerardo Martino paraguayi kapitány hátát, amiért a szívós védekezésükről ismert dél-amerikaiakat támadó szellemű csapattá „állította át”.

Azonban a csoportkörben szerzett három, valamint kapott egyetlen gól azt mutatja, hogy Paraguay igencsak óvatos duhaj. Nem várhatjuk tőle, hogy önként és dalolva dőljön a japánok kardjába.

„Hiba lenne, ha fejetlenül mennénk előre, Japán pedig ellentámadásokat vezethetne az üres területeken” – jelezte a szakember.

A várható paraguayi kezdőcsapat
A várható paraguayi kezdőcsapat



Endóék újabb gólokat szereznének
Endóék újabb gólokat szereznének

Csakhogy a sérült Óscar Cardozo játékra jelentkezett, vagyis a kapitány elöl a bőség zavarával küszködik. Ezért sem zárható ki, hogy három, a támadáshoz értő játékost is benevez a kezdőbe, de persze ez nem jelent egyet a szélvészgyors paraguayi rohamokkal.

„A dél-amerikaiak valamennyi mérkőzését láttuk – ismerte el a japán Abe Juki. – A védelmük rendkívül szervezett, keresik a test test elleni párharcokat, sőt a labdával is remekül bánnak. De megígérhetem, minden erőnkkel azon leszünk, hogy nyerjünk.”

A MÚLT A PARAGUAYIAK MELLETT SZÓL 
A két válogatott eddig hatszor találkozott, egy japán győzelem mellett három döntetlen és két paraguayi siker született.
Egy alkalommal játszott a vb-k történetében ázsiai ellenfél ellen Paraguay: 1986-ban Irakot győzte le 1–0-ra a csoportkörben.
12 győzelem mellett két döntetlent értek el a vb-ken a dél-amerikai válogatottak ázsiai riválisaik ellen – és egyszer sem kaptak ki.

A japán válogatott mellett szól a gyorsasága. Azaz védekezésből szempillantás alatt vált át támadásba – és vissza.

A statisztika és a múlt Roque Santa Cruzék sikerét ígéri, ám a Manchester City támadója óva int attól, hogy már a következő körre gondoljanak.

„Japán ellen nagyon nehéz futballozni, hiszen nagyon mozgékonyak és gyorsak a játékosaik – nyilatkozta Santa Cruz. – Arról már nem is beszélve, hogy olyan labdarúgók alkotják a keretét, akik egyedül képesek mérkőzéseket eldönteni.”

Támadótársa, Nelson Valdez elmondása szerint a csapat az otthon lévőket szeretné büszkévé tenni, így még az se zavarja, ha neki a „kulimunka” marad, a gólokat pedig más szerzi.

„Keményen dolgozunk. Szegény országból érkeztünk, és mindannyiunkban erős a vágy, hogy büszkévé tegyük az embereket. Tisztában vagyunk vele, jó esélyünk van rá, hogy valami különlegeset vigyünk véghez a világbajnokságon, ezért megpróbálunk mindent kiadni magunkból. Nem foglalkozom azzal, hogy időnként többet kell dolgoznom másoknál, és az sem zavar, ha a többiek lövik a gólokat. Nekem az is jó, ha én végzem a piszkos munkát, mert mindig a csapat érdekeit tartom szem előtt.”

Sérülés miatt egyik szövetségi kapitánynak sem kell lemondania 23 fős keretének valamely játékosáról, ám a dél-amerikaiak Víctor Cáceresre eltiltása miatt nem számíthatnak. A többiek közül a japán Abe Jukinak, Endo Jaszuhitónak és Nagatomo Jumónak, valamint a paraguayi Santa Cruznak kell fokozottan figyelnie, egy újabb sárga lap esetén ugyanis kihagyni kényszerülnek a következő kört.

A találkozóról természetesen élő, szöveges tudósítást olvashatnak itt, a Nemzeti Sport Online-on!

 A KÉT VÁLOGATOTT KORÁBBI MÉRKŐZÉSEI
1995.09.20 Japán–Paraguay 1–2
1998.05.17 Japán–Paraguay 1–1
1999.07.02 Paraguay–Japán 4–0
2001.07.01 Japán–Paraguay 2–0
2003.06.11 Japán–Paraguay 0–0
2008.05.27 Japán–Paraguay 0–0
A várható japán kezdőcsapat
A várható japán kezdőcsapat
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik