Egyetért a két kapitány: nehéz meccs lesz, de nyernek

Vágólapra másolva!
2010.07.06. 11:08
null
Arjen Robben (balra) és Dirk Kuyt most is ünnepelni szeretne e végén (fotó: Action Images)
A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság elődöntőjének első  felvonásán Hollandia és az egyetlen állva maradt dél-amerikai válogatott, Uruguay csap össze egymással. Mindkét együttes nélkülözi több alapemberét is, de mindenki optimistán várja a találkozót.


Negyven év elteltével jutott a vb legjobb négy válogatottja közé Uruguay: 1970-ben a negyedik helyen végzett. Korábban 1950-ben járt ilyen magasságokban, akkor megnyerte a négyes döntőt és ezzel magát a vb-t is. Most nagyobbfajta csoda lenne, ha ezt megismételné – igaz, azt sem sokan gondolták volna a torna előtt, hogy ilyen messzire jut a céleste.

„A hollandok igen nehéz diónak ígérkeznek – vélekedett a mérkőzés előtt az uruguayiak szövetségi kapitánya, Óscar Tabárez. – Két éve nem szenvedtek vereséget. Ez a holland generáció nem olyan, mint az előző, sokkal kiegyensúlyozottabb. Védelmük igen stabil, nem kockáztatnak, elöl pedig sokat futnak, keményen dolgoznak és olyan technikás játékosaik vannak, mint Van Bommel, Sneijder vagy Robben. Állandóan támadnak, nagyon nehéz lesz megverni őket – de nem lehetetlen."

Egy sajtótájékoztatón viszont alaposan felkapta a vizet, amikor angol újságírók azt kérdezték, hogy nem szégyellik-e magukat amiatt, hogy Luis Suárez kezezésének köszönhetően jutottak tovább Ghána ellen, nem érzik-e ezt csalásnak.

„Büszkék vagyunk arra, amit itt elértünk, és arra, ahogyan játékosaim viselkedtek eddig – dohogott a mester. – Több olyan meccset is játszottunk, amikor még csak egy sárgát sem kaptunk, úgyhogy még egyszer ide nem merjenek nekem jönni és azt mondani, hogy csaltunk!"

Megjegyezte azt is, hogy 1990-ben a spanyolok elleni vb-mérkőzésen, amikor szintén ő volt a szövetségi kapitány, egy ellenfelük megtette ugyanezt, amit most Suárez, de nem állították ki. Azzal a lendülettel megvédte Arjen Robbent is, mondván, a holland egyáltalán nem színészkedik túl sokat.

Az uruguayiak nélkülözni kényszerülnek az eltiltott Jorge Fucile, Suárez duó mellett a megsérült középpályást, Nicolas Lodeirót is. Utóbbi egész biztosan nem épül már fel a vb alatt, a rutinos középhátvéd, Diego Lugano viszont reménykedik abban, hogy pályára léphet a hollandok ellen.

A várható uruguayi kezdő
A várható uruguayi kezdő


A németalföldiek szövetségi kapitánya, Bert van Maarwijk többször is kijelentette, hogy hatalmas hiba lenne lebecsülniük a dél-amerikaiakat, sőt, tanulhatnak tőlük.

„Ha megnézed, micsoda szenvedéllyel futballoznak, példát vehetsz róluk – nyilatkozta. – Mindig azt kell játszani, amiben erős vagy, ragaszkodni a hagyományokhoz, de másoktól mindig lehet tanulni. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok. Odahaza mindenki úszik az örömben, de nekünk most az ellenfélre szabad csak koncentrálnunk. Nem véletlenül értek el ilyen messze a dél-amerikaiak, mindent bele kell adnunk ellenük és végig összpontosítanunk."

A kötelező közhelyek hangoztatása után az övéitől győzelmet váró mester kitért a sokat kritizált Dirk Kuytre is.

Egy lehetséges holland felállás
Egy lehetséges holland felállás


„Olvastam valahol, hogy egykori liverpooli menedzsere, Rafa Benítez mindig az ő nevét írta fel elsőként a táblára, ha összeállította kezdőjét. Számomra ugyanez a helyzet, még akkor is ha, a klubjában gyenge szezont zárt. Nálam továbbra is alapember."

A régi, tipikus holland stílust sutba dobó Oranjét sokan kritizálják odahaza, de más gondokkal is küzdenek a narancssárga mezesek: a szűrő Nigel de Jong és a jobbhátvéd Gregory van der Wiel eltiltását tölti. Robin van Persie, Joris Mathijsen és Rafael van der Vaart kisebb sérüléssel bajlódik, de alighanem mindannyian játszhatnak majd az elődöntőn.

VB 2010 
ELŐDÖNTŐ
URUGUAY–HOLLANDIA

Fokváros, Cape Town Stadion, 20.30. Vezeti: Irmatov (üzbég)

 A mérkőzésről online közvetítést is olvashat oldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik