Brazília nem csak védekező Chilére számíthat

Vágólapra másolva!
2010.06.28. 18:30
null
Brazíliában tovább járnák a szambát férfiak és nők, fiatalok és öregek (Fotó: Action Images)
Második helyen jutott ki a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra a dél-amerikai zónából Chile válogatottja, amelynél csak Brazília volt jobb. Ráadásul Chile hazai pályán (3–0) és idegenben is (4–2) kikapott a legnagyobb riválisától. A két csapat mérleg más összevetésben is hasonló képet mutat: a világbajnokságok történetében eddig ugyancsak kétszer mérkőzhettek meg egymással, s mindig az ötszörös világbajnok brazil gárda örülhetett. A két válogatott hétfőn este a nyolcaddöntőben csap össze egymással, de azért az országos egyest aligha lehet beírni a totóba.

A két dél-amerikai együttes a vb-ken mindkétszer az egyenes kieséses szakaszban találkozott egymással. Először 1962-ben, akkor a chilei rendezésű vb-n az elődöntőben a későbbi győztes brazilok 4:2-re verték meg a házigazdákat. A visszavágás lehetősége 1998-ban jött el, de akkor a nyolcaddöntőben 4–1-re győzött a későbbi döntés brazil együttes.

 ÁLLÍTSA ÖSSZE A SELECAÓT!
Dunga helyében kikkel indulna csatába Chile ellen? A portugálok ellen több helyen is változott a brazil alapcsapat, most csak Felipe Melo és Júlio Baptista játéka kérdéses.
Állítsa össze a brazilok kezdőjét a nyolcaddöntős mérkőzésre!

A statisztika egyértelműen Brazília mellett szól: a két csapat eddigi 65 találkozójából Chile csak hetet nyert meg. A legutóbbi sikerig tíz évet kell visszalapoznunk a naptárban, akkor vb-selejtezőn Chile 3–0-ra győzött Brazília ellen. Nagy kérdés, hogy Chile megelégszik-e a nyolcaddöntőbe jutással vagy merészebb álmokat szövöget?

A csoportkörben Brazília két, viszonylag nem túl izzadságszagú győzelmet (2–1 Észak-Korea, 3–1 Elefántcsontpart ellen) követően zárásként Portugáliával játszott 0–0-s döntetlent. Játéka azonban nyomaiban sem emlékeztetett a nagy elődökéére, kapja is érte a kritikát otthonról és a világ brazil híveitől.

Dunga azonban a fegyelmezett, zárt játék híve, így amikor eltiltás miatt kiesett a karmester, Kaká, sérülése miatt a lendületes Elano, vagy éppen a váratlan húzásokra képes Robinho kapott pihenőt, a csapat máris szorgos iparosokból állt. Teljesítménye is olyan egyelőre.

A várható brazil kezdőcsapat
A várható brazil kezdőcsapat

„A portugálok nagyon megnehezítették a dolgunkat – szögezte le Luís Fabiano. – Teljesen más játékstílust vártunk tőlük, sajnos azonban csalódnunk kellett. A folytatás ennél még nehezebb lesz. Muszáj megtanulnunk úgy futballozni, hogy tudjuk: csak kevés olyan ellenfelünk akad majd, amelyik szeretné a válogatottunkkal játékban is felvenni a versenyt."

Chilében rendzavarásokkal megspékelt népünnepély tört ki a továbbjutás után.
Mi lenne ott, ha még a brazilokat is búcsúztatnák? (Fotó: Action Images)
Chilében rendzavarásokkal megspékelt népünnepély tört ki a továbbjutás után. Mi lenne ott, ha még a brazilokat is búcsúztatnák? (Fotó: Action Images)

„A játékunkat mindig is a nagy arányú labdabirtoklás jellemezte – emelte ki Dunga. – Azért kell sokat járatnunk a labdát, hogy kifárasszuk az ellenfelünket. Manapság a labdarúgásban gyorsasággal és megfelelő technikai tudással lehet csak érvényesülni, és ha van előttünk szabad terület, biztosan ki is használjuk a lehetőségeinket."

Chile a H-csoportban Hondurast és Svájcot is egyaránt 1–0-ra verte meg, de az eredmény csalóka, hiszen a dél-amerikaiak végig uralták a két mérkőzést, és helyzetek sokaságát dolgozták ki. Igaz, egy kivétellel azokat ki is hagyták. Csapatuk egységes, friss, sok benne a vállalkozó kedvű, technikás játékos. Bátran vállalkoznak cselre, kényszerítőre, szólóra, indításra, lövésre, a vb egyik üde színfoltját alkotják. Mégis a csoport második helyével kellett beérniük, mert két védelmi kihagyást követően Spanyolország 2–1-re nyert ellenük. Chile erejét jelzi, tíz emberrel játszva szépített az Eb-címvédő ellen, amely hiába játszott több mint egy félidőn át emberelőnyben, góljainak a számát nem tudta gyarapítani. Igaz, olyan nagyon nem is akarta.

A várható chilei kezdőcsapat
A várható chilei kezdőcsapat
CRUYFF CHILÉT DICSÉRTE
„A chilei válogatott az általam valaha látott legjobb csapat. Eddig több lehetőséget dolgozott ki a világbajnokságon, mint az összes többi válogatott összesen. A holland labdarúgók híresek voltak arról, hogy – ha az eredmények nem is jöttek úgy, ahogy szerették volna – mindig mindenki róluk beszélt, és a közönség nagyon szerette őket. A chileiek most átvették tőlük ezt a szerepet"– mondta a hollandok legendája, Johan Cruyff.

A braziloknál kérdéses a portugálok ellen sérülést szenvedő Felipe Melo játéka, akiről az orvosok azt állapították meg, hogy hétfő estére aligha lesz játékra alkalmas állapotban. Amennyiben nem tudja vállalni a játékot, úgy Josué kerülhet be a kezdőbe. A másik hiányzó Júlio Baptista lehet, de ő epizodista, ellenben Felipe Melo a Dunga-csapat egyik alapköve. Viszont a portugálok elleni csoportmeccset kihagyó Elano újra egészséges, s játékra kész.

A számok is azt mutatják, a brazil csapat türelmesen, sokat passzolva őrli fel ellenfeleit. Dunga együttese összesen 1647 jó passzt adott a csoportkör során, többet, mint bármelyik másik csapat. Ennek fényében nem meglepő, hogy egyénekre lebontva is brazil labdarúgó vezeti a passzlistát. Gilberto Silva összesen 211 jó átadást jegyez (eggyel megelőzve Maicont), ami még ennél is lenyűgözőbb adat, hogy 235 próbálkozása volt, így a veterán futballista nagyjából kilencvenszázalékos pontossággal juttatta el a labdát társaihoz.

Világosan látszik tehát, hogy a harmadik világbajnokságán szereplő 33 esztendős középpályás szerepe így nemcsak a rombolásban merül ki, hanem a támadásépítésből is – kiválóan – kiveszi a részét. Bár nevesebb társai miatt a Panathinaikosz játékosának kevesebb reflektorfény jut, a szakma elismerését mutatja, hogy az utóbbi időben angol klubok érdeklődnek iránta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik