Brazília eltiporta az „elefántokat”, továbbjutott

Vágólapra másolva!
2010.06.20. 20:24
null
<strong>A második brazil gól: Luís Fabiano lábát már elhagyta a labda (Fotó: Reuters)<br />A SZÖVEGES KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! </strong>
Tov&aacute;bbra is sz&aacute;zsz&aacute;zal&eacute;kos a brazil labdar&uacute;g&oacute;-v&aacute;logatott afrikai ellenf&eacute;llel szemben a vil&aacute;gbajnoks&aacute;gokon: a selecao Lu&iacute;s Fabiano k&eacute;t &eacute;s Elano egy g&oacute;lj&aacute;val Didier Drogba tal&aacute;lata ellen&eacute;ben sim&aacute;n, 3&ndash;1-re legyőzte Elef&aacute;ntcsontpartot. A m&eacute;rkőz&eacute;s nagyon fesz&uuml;lt l&eacute;gk&ouml;rben &eacute;rt v&eacute;get, Lannoy j&aacute;t&eacute;kvezető m&aacute;sodik s&aacute;rga lappal a hajr&aacute;ban ki&aacute;ll&iacute;totta Kak&aacute;t, a brazil ir&aacute;ny&iacute;t&oacute;ra val&oacute;sz&iacute;nűleg egymeccses eltilt&aacute;s v&aacute;r. Győzelm&eacute;vel Braz&iacute;lia a vb m&aacute;sodik tov&aacute;bbjut&oacute;ja, Hollandia ut&aacute;n.

Brazíliának egy perc sem kellett az első kapura lövéshez, Robinho iramodott meg és tüzelt, de Boubacar Barrynek nem kellett játékba avatkoznia. A zöld-fehérben játszó elefántcsontpartiak először Siaka Tiéné szabadrúgása után veszélyeztethettek volna, de a beadás pocsékra sikeredett...

MESEBELI AFRIKA
Brazília vb-történelme során ötször játszott afrikai együttessel, mindig nyert, gólt pedig nem kapott. Azaz a selecaónak a meccs előtt valóban mesebeli volt a kontinens... A győzelmi sorozat a meccs után is megmaradt, a góltalansági nem, de ezt aligha bánják.

Az első tíz percben a brazilok is szembesülhettek azzal, amivel az első körben a portugálok: az „elefántok" nagyon masszív csapat benyomását keltették, és az elején elkövetett védelmi megingástól eltekintve stabilan játszottak. A 13. percben Didier Drogba próbálta ki, hogy engedi-e magát berúgni a Jabulani szabadrúgásból, de kísérlete méterekkel a kapu fölött ment el...

Két perc múlva Emmanuel Eboué már jóval veszélyesebben tekert a kapu elé, de Júlio César takarított az embertömegben, ráadásul még (lökés miatt) szabadrúgást is itélt kifelé a játékvezető.

A selecao 18 percig játszott kapura lövés nélkül, ezt a helyzetet Elano szöglete után ketten is megszüntették, de Gilberto Silva próbálkozása lepattant, Robinhóé pedig magasan elszállt.

A 25. percben Brazília (különösebb előjel nélkül) vezetést szerzett: Robinhótól Kaká kapott labdát, az irányító jó ütempasszt tálalt Luís Fabiano elé, a Sevilla csatára pedig jobbról, éles szögből, brutális erővel lőtt a rövid fölső sarokba (1–0).

A gól hatására hosszú percekre „játékszünet" állt be, egyik csapat sem tudott támadásokat szervezni, nem volt túl magas színvonalú a játék.Az első forduló utáni nyilatkozata alapján igen fázós Júlio Césart  Guy Demel mozgatta meg egy beadással, ami mellesleg sokkal a csatárok elé jött...

A 37. percben Aruna Dindane reklamált egy (szerinte kézről) levágódó lövése után, majd ugyanő „lövöldözésbe fojtotta bánatát", 30 méterről megcélozta a kaput, de a brazil kapus hatástalanított. Elefántcsontpartnak támadnia kellett, próbálkozott is, de igazából nem tudott helyzeteket teremteni Drogbáéknak – a brazil védők pedig nem tették meg azt a szívességet, hogy hibával hozzák ziccerbe őket. A szünetre maradt az 1–0, Sven-Göran Eriksson pedig gondolkodhatott, hogy mivel pörgesse fel másfél mérkőzés alatt eléggé veszélytelen együttesét.

A 49. percben az történt, mint a 25.-ben: derült égből jött Luís Fabiano, és lőtt egy csodálatos gólt. A brazil center előbb kiosztott két esernyőt (Tiené rosszul fog aludni...), majd keze enyhe segítségével maga elé tette a labdát, és bezúdította azt Barry mellett a kapuba (2–0).

Válaszul Didier Drogba végre egyszer elszakadt emberétől, egy jobb oldali beadás után kapura bólintott, de a labda elszállt a bal oldali kapufa mellett.

A brazilok ezt követően teljesen magukhoz ragadták az irányítást, és egy sokpasszos, gyönyörű akció után újabb ziccert alakítottak ki, de Kaká lövését Barry védte. Az „elefántok" ezt még megúszták, egy perc múlva azonban mehettek a középkezdéshez, Elano ugyanis megszerezte a harmadik brazil találatot.

Bal oldali akció után Michel Bastos passzolt Kakának, ő középre tálalt, Tiené lemaradt, a teljesen üresen érkező Elano pedig simán a hálóba lőtt (3–0).

A semmit nem nyújtó Salomon Kalou helyére Abdulkader Keita állt be, a rúgást kapott Elanónak pedig le kellett jönnie, Daniel Alves váltotta fel. A 70. percben az önbizalomhiánnyal semmiképpen sem vádolható Maicon tört előre, kemény lövést eresztett meg, a labda elment a kapu mellett.

BRAZÍLIA A KIÁLLÍTÁS-RANGLISTA ÉLÉN
Kaká kiállításával a brazil válogatott beérte Argentínát, mindkét dél-amerikai együttes 10-10 piros lapnál tart a vb-történelemben. Kaká előtt az utolsó brazil kiállított 2002-ben Ronaldinho volt.

Maicon tettéről Romaric vett (jó) példát, ő is tüzelt, Júlio César viszont védte a távoli, erős lövést. Ezt követően Keita döntött úgy, hogy ha már az eredményen nem segíthet sokat, csökkenti a brazilok játékkedvét: ezt azzal próbálta megoldani, hogy hatalmasat rúgott Bastosba, a csúnya szabálytalanságot megúszta egy sárga lappal.

Azért a játékkal is törődtek az afrikaiak, előbb Gervinho indult (megállított) szólóra, majd a 79. percben Yaya Touré beadása után Didier Drogba szépített egy csúsztatással (3–1). A hajrára a két csapat sarabolásba kezdett, Kaká és Tioté is beszedett egy-egy sárgát, majd a 87. percben kitört az általános balhé. Ennek a kárvallottja Kaká volt, aki „megpöckölte" Keitát, az elefántcsontparti összeesett, arcát fogva, mintha a brazil középpályás oda ütött volna. A játékvezetői ítélet: piros Kakának, második sárga után.

A 91. percben Keita beadása után Júlio César még látványos mozdulattal mentett, Dunga cserélt egyet (Robinho helyére Ramires jött be), a brazil drukkerek meg jó hangulatban töltötték a hátralevő rövidke időt. Az eredmény már nem változott, Brazília könnyedén és megérdemelten győzött 3–1-re, és ezzel továbbjutott a nyolcaddöntőbe. Kár, hogy Lannoy kezéből a végére kicsúszott a mérkőzés, kár a rugdosódásért is – Elefántcsontpart nem keltette a hajrában a legjobb benyomást. Mint ahogy az afrikai csapatok összességében sem villognak eddig a tornán...

 

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Brazília225–2+3 6  
  2. Portugália110–00 1  
  3. Elefántcsontpart2111–3–2 1  
  4. Észak-Korea111–2–1 0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik