Az összeszokottság diadala

Vágólapra másolva!
2010.05.18. 23:25
null
Samir Handanovic személyében a Serie A-ban edződő kapusa van a szlovénoknak (Fotó: Action Images)
Amikor 2000-ben a szlovén válogatott részt vett a németalföldi kontinensbajnokságon, majd két évre rá az ázsiai világbajnokságon, legnagyobb fegyvere az összeszokottság volt. A válogatott keret magja hosszú évek során játszott együtt, így – ahogy mondani szokták – egymás gondolatait is ismerték.

Mint a (nem is olyan) régi szép időkben

A jelenlegi kapitány, Matjaz Kek a sikertelen évek után visszatért a régi recepthez, ráadásul neki még csak megközelítően sincs olyan kaliberű játékosa, mint Zahovic. A szlovén nemzeti tizenegy összecsiszoltságára jellemző, hogy a selejtezők végére kőbe lehetett volna vésni a Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Koren, Birsa, Kirm, Radosavljevic – Novakovic, Dedic kezdőcsapatot. Sikerük kulcsa a védekezés volt: a 12 selejtezőn kapott 5 gól még az olaszoknak is dicséretükre vált volna.

 

Topligás védelem

A kapuban atombiztos hellyel bír Samir Handanovic (25 éves lesz a világbajnokság rajtjára, klubja az Udinese) – a védelem jobb oldalán Miso Brecko (25, 1. FC Köln), átellenben Bojan Jokic (24, Chievo) az „úr". Középen a legszebb jugoszláv védőhagyományokat követi a Bostjan Cesar (27, Grenoble), Marko Suler (27, Gent) páros, és ezt az igencsak stabil lábakon álló kvartettet nem lesz könnyű megtörni a vb-n sem. A kispadot két rutinos bekk melegíti majd: Matej Mavric-Rozic (31) a Koblenz, Branko Ilic (27) pedig a Lokomotiv Moszkva profija.

 

Zahovic nélkül, de még acélosabban

Nincs klasszikus értelemben vett irányítója a Kek-legénységnek, de a Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm négyesbe sokaknak beletört már a foguk. Ráadásul egy helycserés támadás sem okoz náluk fejtörést: Valter Birsa (23, Auxerre) és Andraz Kirm (25, Wisla Kraków) a pálya mindkét szélén otthon érzi magát, a csapatkapitány, a West Bromwichban légióskodó Robert Koren (29) szintén vérbeli „box-to-box" futballista. Míg Koren dolga a gárda gardírozása, mögötte Aleksander Radosavljevic (31, Lárisza) végzi el a piszkos munkát. Kek a cseresorban is rendelkezik néhány aduásszal: a támadó középpályás Nejc Pecnik (24, Nacional) az oroszországi pótselejtezőn lőtt roppant fontos gólt, míg mindössze húszesztendős kollégája, Rene Krhin már többször is pályára lépett az Interben.

 

Novakovictól várják a gólokat

A támadósor ékköve a Kölnben futballozó Milivoje Novakovic (31), aki a selejtezők házi gólkirálya volt öt találattal, mellette általában a két gólig jutó bochumos Zlatko Dedic (26) szerepelt. Szintén két kvalifikációs találatot jegyzett Zlatan Ljubijankic (26, Gent), rajta kívül Miran Burgic (25, AIK Stockholm) és Tim Matavz (21, Groningen) szerepel a vb-várók 30-as listáján.

 

A jó öreg 4–4–2-ben

Még április elsejére is túl meredeknek tűnne egy 4–4–2-estől eltérő felállás a szlovén válogatottól, hiszen időtlen idők (Zahovic visszavonulása) óta ebben a hadrendben veszik fel a harcot az aktuális ellennel. Az igencsak összeszokott, jól megtermett tagokkal operáló védelem, a váratlan húzásokra képes szélsők, no és a szintén nem alacsony Novakovic gólérzékenysége joggal adhat alapot optimizmusra a szlovének számára az első afrikai világbajnokság előtt.

 

Az oroszok elleni továbbjutást követően az ország miniszterelnöke, Boru Pahor megtisztította a focisták cipőit az öltözőben, korábbi ígéretének megfelelően. Bele sem merünk gondolni, mit tesz majd, ha bejutnak a Kek-fiúk a legjobb 16 közé a világbajnokságon...

SZLOVÉNIA 30 FŐS KERETE
Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam), Jan Koprivec (Gallipoli)
Hátvédek: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (FK Moszkva), Matej Mavric-Rozic (Koblenz), Dejan Kelhar (Cercle Bruges), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Aleksandar Rajcevic (Koper), Suad Filekovic (Maribor)
Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Kraków), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Mirnes Sisic (PAS Jannina), Darjan Matic (Rapid Bucuresti), Dare Vrsic (Koper), Dalibor Stevanovic (Vitesse), Robert Koren (WBA), Aleksander Radosavljevic (Lárisza), Valter Birsa (Auxerre)
Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Miran Burgic (AIK Stockholm), Tim Matavz (Groningen)
SZLOVÉNIA ÚTJA A VB-RE 
EURÓPAI ZÓNA, 3. CSOPORT
Lengyelország–Szlovénia 1–1 (Mi. Zewlakow 17. – 11-esből, ill. Dedic 35.)
Szlovénia–Szlovákia 2–1 (Novakovic 22., 82., ill. Jakubko 83.)
Szlovénia–Észak-Írország 2–0 (Novakovic 84., Ljubiljankic 85.)
Csehország–Szlovénia 1–0 (Sionko 62.)
Szlovénia–Csehország 0–0
Észak-Írország–Szlovénia 1–0 (Feeney 73.)
Szlovénia–San Marino 5–0 (Koren 18., Radoslavljevic 38., Kirm 53., Bacinovic 79., Ljubijankic 90.)
Szlovénia–Lengyelország 3–0 (Dedic 12., Novakovic 45., Birsa 62.)
Szlovákia–Szlovénia 0–2 (Birsa 56., Pecnik 92.)
San Marino–Szlovénia 0–3 (Novakovic 24., Stefanovic 67., Suler 82.)
A csoport többi eredményét itt olvashatja!
PÓTSELEJTEZŐ
Oroszország–Szlovénia 2–1 (Biljaletgyinov 40., 52., ill. Pecnik, 88.)
Szlovénia–Oroszország 1–0 (Dedic, 44.)
 Szlovénia 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal jutott ki a vb-re.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik