Átlépi-e saját árnyékát az Aguirre-legénység?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.05.10. 23:26
null
Aguirre kapitány gondoskodik a jó hangulatról is – balra E. Juárez, jobbra Blanco (FOtó: Action Images)
Az egykori 59-szeres válogatott támadó, Javier Aguirre igyekezett megszolgálni mesés, évi négymillió dolláros fizetését: 2009 nyarán megnyerte csapatával az Arany-kupát, a döntőben 5–0-ra megalázva az Egyesült Államok csapatát, majd huszáros hajrát kivágva kivezette a válogatottat a 2010-es világbajnokságra.

KÉT MESTER HÁROM CSAPATA

Sven-Göran Eriksson a Honduras elleni vereség alkalmából az Ochoa – Magallón, López (Galindo), Salcido, Pinto – Pérez (Vuoso), Pardo, L. Augusto, Guardado – Bravo (Castillo), Vela csapatot küldte harcba, Aguirre a Pérez – Rojas, Rodríguez, Galindo, Osorio – Pardo (Blanco), Torrado – Arce (Castro), Franco, Guardado (Medina) – Castillo féle csapattal zakózott Salvadorban, majd az Egyesült Államokat az Arany-kupán az Ochoa – Castro (Esquivel), Valenzuela, Magallón, Pinto – Juárez, Castro, Torrado – Giovani, Sabah (Franco), Medina (Vela) felállásban verték meg az Aguirre-fiúk.

STABIL LÁBAKON

A selejtezők végére kialakult az a stabil mag, amelyre Aguirre felépítette a válogatott védelmét: a kapuban Guillermo Ochoa, előtte az Osorio, Salcido, Juárez, Magallón, Castro, Márquez hatosból áll össze négy ember. A jobb oldalon José Castro (29 éves lesz a vb rajtján, klubja az UANL Tigres) és a fiatal Efraín Juárez (22, Pumas UNAM) vívott meg a kezdőbeli helyért egymással (mindketten bevethetők a középpályán is), a csata pedig Juárez győzelmével végződött, előbbi a bő vb-keretbe sem került be.

Átellenben a sokoldalú Carlos Salcido (30, PSV) alapember, míg középen az utolsó selejtezőkön a rutinos Rafael Márquez (31, Barcelona), Ricardo Osorio (30, VfB Stuttgart), Héctor Moreno (22, AZ) és José Magallón (28, Deportivo Guadalajara) harcolt meg a két kiosztható mezért. A bő keretben ott találhatjuk még a PSV-s Francisco Rodríguezt (28), aki középen, és Jorge Torrest (22, Atlas Guadalajara), aki a bal oldalon vethető be.

KÖZÉPPÁLYA: ÖTÖSBŐL HÁRMAS


A közelmúltban a mexikói válogatott két szűrővel, előttük pedig egy középpályás trióval vette fel a harcot az ellennel, Aguirre viszont a 4–3–3 és a 4–4–2 elkötelezett híve, az aktuális vetélytárs erősségétől függően.

 

A tapasztalt csapatkapitány, Gerardo Torrado (31, Cruz Azul) és az Európában teljesen ismeretlen Israel Castro (29, UNAM Pumas) dolga elsősorban a labdagyűjtögetés, a ballábas Andrés Guardadótól (23, Deportivo) már jóval kreatívabb futballt várhatunk.

A kapitány az irányító posztjára reaktivált egy nemzeti legendát, a 37 éves Cuauhtémoc Blancót (Veracruz), aki hatalmas népszerűségnek örvend Mexikóban, nem mellékesen háromszor is eredményes volt a kvalifikációk alatt.

Rajtuk kívül e sorból egyedül a Sahtar tulajdonában lévő Nery Castillo (26) neve cseng ismerősen a nemzetközi futball híveknek a vb-selejtezőkön szerepeltek közül, ám az egykoron 15 millió euróért megvásárolt játékos mostanában nincs túl jó formában, nem is merte a kapitány elvinni őt a vb-re. Ahol ott lehet az előzetes keretbe beférő barcelonás ifjú, Jonathan dos Santos (20) valamint a nála két évvel idősebb balszélső, Adrian Aldrete (Morelia).

SÁNCHEZ-UTÓDOK KERESTETNEK

Hol vannak már azok a daliás idők, amikor a Hugo Sánchez, Javier Aguirre duó rohamozta az ellenfelek kapuit az El Tri színeiben?

Hiába rotálta a rendelkezésére álló ékeket a kapitány, sem Carlos Vela (21, Arsenal), sem a veterán Francisco Palencia (37, UNAM Pumas), sem Guillermo Franco (33, West Ham), sem Miguel Sabah (30, Monarcas Morelia), sem Carlos Esquivel (28, Deportivo Toluca), sem a nemrégiben még üstökösként emlegetett Giovani dos Santos (21, a Tottenham játékosaként a Galatasarayban tölti a tavaszt) nem rugdosta a gólokat.

Csak hogy világosan lásson az olvasó: a házi gólkirálysághoz a selejtezők során elegendő volt három hálózörgetés...

SZÁMHÁBORÚ

A négymilliós Aguirre mester, mint egykori támadó, természetesen a gólra törő futball híve, ezt tükrözi kedvenc háromcsatáros taktikája is. Mivel reálisan látja játékoskerete hiányosságait, az Egyesült Államok elleni vb-selejtezőre, hazai pályán volt szíve 4–4–1–1-es hadrendben kiállni, és sikerre is vezetett az óvatosság.

Bátor támadójátékuk okozhat kellemes perceket, zárt védekezésük pedig nehéz dióvá teszi a közép-amerikaiakat, ám az idősebb alapjátékosok rizikófaktort jelentenek. Nem is beszélve arról, játékosaiktól mindig várható egy-két kíméletlen belépő, azaz gyakran fejezik be tíz emberrel a mérkőzést.

A támadószellemű felállás, a gyors passzokra épülő taktika, a mozgékony, sokat futó szélsőhátvédek viszont javukra szól, Achilles-sarkuk lesz viszont a gólerős támadók hiánya.

MEXIKÓ ÚTJA A VB-RE 
CONCACAF ZÓNA
2. SELEJTEZŐKÖR
Belize–Mexikó 0–2 (Vela 66., Borgetti 93. – 11-esből)
Mexikó–Belize 7–0 (Vela 7., Guardado 33., Arce 45., 48., Borgetti 62., 94., Lennen 92. – öngól)
Továbjutott: Mexikó 7–0-s összesítéssel.
3. SELEJTEZŐKÖR, 2. CSOPORT
Mexikó–Honduras 2–1(Pardo 73., 75., ill. De León 36.)
Mexikó–Jamaica 3–0(Guardado 3., Arce 33., Magallón 63.)
Mexikó–Kanada 2–1 (Bravo 59., Márquez 73., ill. Gerba 78.)
Jamaica–Mexikó 1–0(Fuller 34.)
Kanada–Mexikó 2–2(Gerba 13., Radzinski 50., ill. Salcido 35., Vuoso 64.)
Honduras–Mexikó 1–0(Osorio 52. – öngól)
Mexikó csoportmásodikként jutott tovább a következő körbe.
4. SELEJTEZŐKÖR
Egyesült Államok–Mexikó 2–0(Bradley 43., 92.)
Mexikó–Costa Rica 2–0(Bravo 20., Pardo 52. – 11-esből)
Honduras–Mexikó 3–1(Costly 17., 79., Pavón 43., ill. Castillo 82. – 11-esből)
Salvador–Mexikó 2–1 (Martínez 11., Quintanilla 86. – 11-esből., ill. Blanco 71. – 11-esből)
Mexikó–Trinidad és Tobago 2–1(Franco 2., Rojas 48., ill. Tinto 45.)
Mexikó–Egyesült Államok 2–1(Castro 19., Sabah 82., ill. Davies 9.)
Costa Rica–Mexikó 0–3(Dos Santos 45., Franco 62., Guardado 71.)
Mexikó–Honduras 1–0 (Blanco 76. – 11-esből)
Mexikó–Salvador 4–1(González 25. – öngól, Blanco 71., Palencia 85., Vela 90., ill. Martínez 89.)
Trinidad és Tobago–Mexikó 2–2 (Baptiste 23. – 11-esből, 61., ill. Esqueda 57., Salcido 65.)
Mexikó csoportmásodikként jutott ki a világbajnokságra.
A csoport többi eredményét itt olvashatja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik