Argentínának szurkol a csoport háromnegyede

Vágólapra másolva!
2010.06.22. 17:51
null
Messi (labdával) az első góljáért hajthat a görögök ellen, Nigéria Kaitáért is harcol Dél-Koreával szemben (Fotó: Action Images)
A labdarúgó-világbajnokság B-csoportjában az utolsó forduló előtt még mind a négy csapat továbbjuthat. A hatpontos Argentínának Görögország ellen egyetlen pont is elég ahhoz, hogy csoportelsőként végezzen, de Otto Rehhagel csapatának is égetően szüksége van a pontokra a nyolcaddöntőbe kerüléshez. A négyes másik meccsén a jelenleg pont nélküli Nigéria a görögverő Dél-Korea ellen lép pályára.  

 

GÖRÖGORSZÁG CSODÁÉRT ESENG

Tizenhat évvel ezelőtt az Egyesült Államokban Argentína 4–0-ra győzte le Görögországot, a mérkőzés pedig több szempontból is emlékezetes maradt. Ez volt a görögök első világbajnoki mérkőzése, Gabriel Batistuta ugyancsak első vb-meccsén mesterhármast jegyzett, Diego Maradona pedig ekkor szerezte utolsó gólját a válogatottban. A két országnak ez volt az első, és máig utolsó összecsapása.

Az akkori résztvevők közül Maradona most is ott lesz a két csapat összecsapásán, mégpedig szövetségi kapitányként, aránylag nyugodt lelkiállapotban állhat majd az oldalvonal mellett. Csapata ugyanis csak abban az esetben eshet ki, ha legalább három góllal kikap.

Ennek megfelelően Maradona több játékosát is pihenteti majd. A görögök ettől függetlenül nem nyugodhatnak meg, mivel ha Gonzalo Higuaín és Carlos Tévez helyett Sergio Agüero és Diego Milito kap helyet a kezdőben, azzal nem lesz sokkal gyengébb az argentin csapat.

Jonás Gutiérrez eltiltását tölti, Javier Mascheranót és Gabriel Heinzét pedig egy sárga lapja miatt mellőzheti Maradona, aki viszont Lionel Messit nem akarja pihentetni.

„Messi játszik, mivel mindig játszani akar, ami tetszik nekem. Gondolkoztunk rajta, hogy pihenőt adunk neki, de bűn lenne a világ legjobb játékosát nem játszatni" – nyilatkozta Maradona.

Az argentin–görög ütközetet a csoport másik két csapata is árgus szemekkel figyeli majd, mivel Dél-Korea és Nigéria sorsa attól is függ, hogy végeznek egymással Messiék és Hariszteaszék.

Görögországban csak visszafogottan reménykednek a drukkerek, tudván: Argentína játékereje jóval nagyobb a „kalózhajóénál”. Persze egy kalózhajó okozhat csúnya meglepetéseket, és a 2004-es Eb még élénken él a görögök emlékezetében…

„Óriási meglepetés lenne, ha a nemzeti csapat győzne ezen a találkozón. De egy biztos: a játékosok a végsőkig küzdeni fognak, és ehhez a Nigéria elleni meccs, Rehhagel jó húzásaival jó alapot szolgáltat” – írta a Goal News, mely „A saját istenünk keze" főcímmel jelent meg, címlapján a német szakvezetővel.

Az Exedra Sports az „Életük meccse" főcímmel jelent meg, a Gavrosz pedig csodáért eseng. A Score Live szerint a helléneknek „Joguk van reménykedni".

„Argentína tele van világklasszis játékosokkal, sokkal erősebb nálunk. Mi vagyunk az esélytelenek, de mindent bevetünk, és ez eredményt hozhat. Iszonyatosan nehéz dolgunk lesz" – vélekedett Rehhagel, aki egyik legnagyobb edzői bravúrját könyvelhetné el, ha csapata megállítja az albicelestét.

ÉLET-HALÁL MECCS A HALÁLOS FENYEGETÉSEK ÁRNYÉKÁBAN

A továbbjutás szempontjából legalább annyira fontos mérkőzés a Nigéria–Dél-Korea ütközet, mint az európai–dél-amerikai találkozó. Ha Argentína legyőzi a görögöket, Nigéria pedig az ázsiaiakat, három együttes is három ponttal sorakozik, és mivel a gólkülönbség dönt a továbbjutásról, közülük az afrikaiak lennének a továbbjutók.

Obafemi Martinséknak a három pont kiharcolása mellett így hát nincs más dolguk, mint hogy drukkoljanak Maradonáéknak.

Úgy Sani Kaita életét is sikerülne megmenteniük... Nincs ebben semmi túlzás, a görögök ellen kiállított középpályás ugyanis számos halálos fenyegetést kapott piros lapja után – a tíz főre fogyatkozó Nigéria 1–0-ról kapott ki 2–1-re.

„Kaita eddig több mint ezer halálos fenyegetést kapott – mondta Peterside Idah, az afrikaiak szóvívője. – Komolyan vesszük a fenyegetéseket, a nigériai kormánynak és a FIFA-nak is jelentettük már a történteket. Sanit borzasztóan megrázták az események, de az egész csapat kiáll mellette."

Nigéria eddig háromszor találkozott Dél-Koreával, kétszer kikapott, egyszer döntetlent játszott.

 A TOVÁBBJUTÁS
 

Argentína továbbjut, ha szerez legalább egy pontot (ebben az esetben csoportelsőként), vagy három gólnál kisebb különbséggel kap ki.

 

Dél-Korea továbbjut, ha több pontot szerez, mint Görögország, vagy több góllal nyer Nigéria ellen, mint Görögország Argentínával szemben. Az ázsiaiak akkor is örülhetnek, ha mindkét meccs döntetlennel végződik, és összesítésben legalább annyi gólt rúgnak, mint a görögök, az egymás elleni eredmény ugyanis a javukra dönt.

 

Görögország továbbjut, ha több pontot szerez, mint Dél-Korea, ha több góllal győz Argentína ellen, mint Dél-Korea Nigériával szemben, illetve ha mindkét mérkőzés döntetlenre végződik, de több rúgott góllal áll összesítésben, mint az ázsiaiak.

 

Nigéria csak akkor juthat tovább, ha legyőzi Dél-Koreát, Argentína pedig nyer a görögök ellen.

VB 2010, DÉL-AFRIKA
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–ARGENTÍNA
Polokwane, Peter Mokaba Stadion, 20:30 (Tv: m1) V: Irmatov (üzbég)
KEZDŐCSAPATOK
Görögörszág: Corvasz – Vintra, Morasz, Kirjakosz, Papadopulosz, Toroszidisz – Ciolisz, Papasztathopulosz,Karagunisz, Kacuranisz – Szamarasz
Argentína: Romero – Otamendi, Burdisso, Demichelis, C. Rodríguez  – Maxi Rodríguez, Verón, Bolatti – Messi, D. Milito, Agüero
 
NIGÉRIA–DÉL-KOREA
Durban, Moses Mabhida Stadion, 20:30 (Tv: m2). V: Benquerenca (portugál)
 KEZDŐCSAPATOK
Nigéria: Enyeama – Afolabi, Shittu, Yobo, Odiah – Uche, Yussuf, Etuhu – Kanu, Yakubu, Obasi
Dél-Korea: Dzsong Szong Rjong – Csa Du Ri, Li Dzsong Szu, Cso Jong Hjong, Li Jong Pjo – Li Csong Jong, Ki Szong Jong, Kim Dzsong Vu, Pak Dzsi Szung – Pak Csu Jong, Jom Ki Hon
 A CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Argentína 2 2 5–1 +4  6  
  2. Dél-Korea 2 1 1 3–4 –1  3  
  3. Görögország 2 1 1 2–3 –1  3  
  4. Nigéria 2 2 1–3 –2  0  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik