„A Maradona-mítosz egy csapásra véget ért”

Vágólapra másolva!
2010.07.04. 08:51
null
Németországban hatalmas volt az öröm Argentína kiütése után (Fotó: Action Images)
Berlinben és az ország számos más városában szombaton még a késő esti órákban is százezrek ünnepelték a német labdarúgó-válogatott Argentína elleni 4–0-s győzelmét.

A világbajnoki negyeddöntőt a fokvárosi stadionban végigszurkoló Angela Merkel kancellár a ZDF televíziónak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Németország válogatottja egyszerűen csodát művelt a kilencven perc alatt.

Az első szakértői nyilatkozatok szerint a fiatal német együttes valóban futballtörténelmet írt az Anglia elleni 4–1-es, majd az Argentína elleni 4–0-s győzelemmel. „A Maradona-mítosz egy csapásra véget ért" – vélekedtek a szakértők, akik szerint ennyi fiatal tehetségből álló válogatottja még nem volt az országnak. A játékosok – Schweinsteiger, Müller, Klose, Podolski, Özil és a többiek – mellett kijutott a  dicséretekből Joachim Löw szövetségi kapitánynak is, aki egybehangzó vélemények szerint nemcsak egy kiváló szellemű, egymásért harcoló, egymást segítő csapatot kovácsolt össze, hanem a futballistákat – akárcsak Anglia ellen – rendkívül jó taktikával küldte a pályára.

A német védelem az argentin „ászokat" – Messit, Tévezt, Higuaínt – szinte teljesen kikapcsolta a játékból, a középpályát Schweinsteiger, Özil és Podolski mindvégig uralta, és Schweinsteigerrel az élen jobbnál jobb – s mint az eredmény is mutatja, kihagyhatatlan – helyzetekbe hozta Müllert, valamint Klosét, aki a vb-mérkőzéseken elért 14 góljával beérte az eddigi német rekordert, a hetvenes évek sztárját, Gerd Müllert.

Joachim Löw edző jogos büszkeséggel dicsérte játékosait, de óvatos derűlátással egyelőre csak annyit mondott, hogy Németország a világ négy legjobbja között már mindenképpen ott van. A szakvezető szerint a második félidőben nyújtott teljesítmény, a második 45 percben szerzett újabb három gól egyszerűen páratlan volt. Löw úgy értékelte, hogy fiatal csapatában még ennél is több van, a döntőbe jutással kapcsolatban azonban jóslatokba egyelőre nem bocsátkozott.

A mérkőzést a fokvárosi stadionban végigszurkoló Angela Merkel kancellár nemcsak csodáról, de álomról beszélt. Hangoztatta ugyanakkor, hogy óvatos duhaj volt, és igazán csak a negyedik gól után nyugodott meg.

A 2006-os világbajnokság tapasztalataiból okulva – az ország válogatottja akkor is ott volt a legjobb négy között, ám a döntőbe már nem került be – a legelső kommentárok ugyancsak óvatosan fogalmaztak. Értékelésük szerint a német válogatott valóban fantasztikus győzelmet – illetve győzelmeket aratott –, de figyelmeztettek arra, hogy az esetleges világbajnoki címig még további kétszer nyerni kell.

Mindenesetre a vb-trófea kézzelfogható közelségbe került, és a szombat esti németországi hangulat azt mutatta: a szurkolók túlnyomó többsége már a negyedik világbajnoki aranyéremről álmodik.

Miközben Berlin (és Németország) az ünnepléssel volt elfoglalva, Argentínában a hitetlenség és a szomorúság volt az úr. A Buenos Aires-i obeliszknél összegyűlt sok ezres tömeg csalódottan távozott a 0–4 után, és a drukkerek nem finomkodtak.

„Szánalmas. Megalázó. Katasztrofális. Borzalmas volt" – mondta az AP hírügynökségnek az egyetemista Christopher Barrezueta.

„Sokkal jobbak voltak a németek, Argentína képtelen volt az ellenállásra" – csatlakozott hozzá társa, Juan Alberto Urquiza.

„Az egész csapat nagyon rosszul játszott, nem csak Messi. Az egyetlen vigaszunk, hogy Brazília legalább előttünk esett ki" – vélte César Yurquina.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik