Pisztollyal fenyegetőző társuk miatt nem mentek a válogatottba?

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2014.10.10. 10:30
null
A balhés Gökhan Töre visszatért, az általa megtámadottak viszont nincsenek a keretben (Fotó: Reuters)
Különös eset borzolja a török közvéleményt: miközben a válogatott a pénteki, Csehország elleni isztambuli Európa-bajnoki selejtezőre készül, továbbra sem egyértelmű, miért hiányzik Fatih Terim keretéből az eredetileg meghívott Ömer Toprak és Hakan Calhanoglu.

Ha fenntartás nélkül elfogadjuk a hivatalos magyarázatot, tulajdonképpen említésre sem méltó az ügy, hiszen a Bayer Leverkusenben játszó két futballista egyaránt sérüléssel igazolta távolmaradását, és az indokot megerősítette Jonas Boldt, a német klub menedzsere is. Hogy csak falazott volna nekik?

A török média erre gyanakszik, pedig maga Calhanoglu igyekezett minden fórumon hangoztatni: „Vádlisérüléssel küszködöm. Távollétemnek semmi köze ahhoz a történethez.”

Ahhoz a sokáig titokban tartott, csúnya történethez – tehetjük hozzá, ismerve a 2013. október 15-én lejátszódott isztambuli eseménysor nyilvánosságra kerülő részleteit. Azon a napon a török válogatott hazai pályán 2–0-s vereséget szenvedett Hollandiától (amely négy nappal korábban a magyar csapatot győzte le 8–1-re), a szállodában pedig Gökhan Töre, az akkor még mindössze 21 éves középpályás furcsa tréfát űzött csapattársaival. Az éjszaka közepén betoppant hullarészegen Toprak és Calhanoglu szobájába, kezében pisztollyal hadonászott, aztán a fegyvert „poénból” a játékosok lábának szegezte, majd a torkába dugta. Az ügy hamarosan a szövetség vezetőinek tudomására jutott, ám nem akartak botrányt, kíméletesebb megoldást találtak: az ámokfutó Besiktas-játékos szép csendben eltűnt a válogatottból, tavaly november óta egyszer sem játszott az együttesben.

Minden rendben is lett volna, csakhogy Fatih Terim szövetségi kapitány úgy döntött, lejárt a büntetés, és tizenegy hónapos „száműzetés” után a csehek és a lettek elleni Eb-selejtezőre készülő keretbe meghívta Törét is. Nem tartozik szorosan a történethez, a kölni török bevándorlók gyermekeként született fiatalember „világát” mégis híven mutatja be egy másik, áprilisi kalandja: akkor egy isztambuli night klubban kapott lövést a vállába, miután egy mulató vendég barátnőjével veszekedve elkezdett vaktában lövöldözni. De vissza az aktuális kérdéshez: vajon tényleg váratlan sérülés miatt lépett vissza a szerepléstől a két leverkuseni légiós?

„A fiam, Hakan és Ömer azért utasította vissza a meghívót, mert félelemben tartja őket Töre visszatérése – fedte fel az igazságot a Hürriyet napilapnak, egyszersmind rontotta el a sérüléssztorit Hakan Calhanoglu édesapja, Hüseyn Calhanoglu. – Amíg ő ott van a csapatban, Hakan nem megy a válogatottba. Kérdezem Fatih Terimtől, ő mit tenne, ha a saját fiát fenyegetné pisztollyal egy csapattársa?!”

A sokat látott, 61 éves kapitány nem kerített nagy feneket a történetnek: „Amennyire tudom, Gökhan már háromszor bocsánatot kért.”

Nehéz helyzetbe került a rejtélyes sérüléssel sújtott páros, amelyet az édesapa fecsegése miatt immár körülleng a török futball harcias közegében a pisztolylobogtatásnál is súlyosabb bűn gyanúja – a félelemé.

A-csoport
20.45: Lettország–Izland
20.45: Hollandia–Kazahsztán (tv: Sport2)
20.45: Törökország–Csehország

B-csoport
20.45: Belgium–Andorra
20.45: Ciprus–Izrael
20.45: Wales–Bosznia-Hercegovina

H-csoport
20.45: Bulgária–Horvátország
20.45: Olaszország–Azerbajdzsán (tv: Sport1)
20.45: Málta–Norvégia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik