Németország vagy Franciaország? Az utolsó szavazat döntött!

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2016.06.10. 12:10
null
A németek és a franciák legutóbb tavaly novemberben, a párizsi terrortámadások napján találkoztak egymással (Fotók: Reuters)
A Bajnokok Ligája csoportköre alatt már megszokhatták olvasóink, hogy az aktuális fordulók előtt szubjektív erősorrenddel jelentkezünk, amelyben a Nemzeti Sport szerkesztőségének tagjai felállítják a sorozatban részt vevő csapatok ranglistáját. A franciaországi Európa-bajnokság kapcsán sem tettünk másként, a nyitány előtti napokban újra összeállítottuk sorrendünket. A május végi rangsorhoz képest újdonság, hogy az angolok a spanyolokat megelőzve feljöttek a dobogóra, míg a mieink egy helyet javítottak pozíciójukon. A németek épphogy megőrizték az első helyüket a franciákkal szemben.

 

(Zárójelben a májusi rangsorhoz képest történő változást jelöltük.)

24. ALBÁNIA (–1)

Visszacsúsztak erősorrendünk utolsó helyére az albánok, akik az Európa-bajnokságot megelőző felkészülési időszakban 3–1-re megverték Katart, ám ugyanilyen különbséggel kikaptak Ukrajnától. A csapat a selejtezősorozatban a hét meccséből csak hármat nyert meg, ami nem lett volna elég a második hely kiharcolásához, de 3–0-s gólkülönbséggel megkapta a Szerbia elleni idegenbeli, félbeszakadt mérkőzését (drón…), ennek is köszönhetően két ponttal megelőzte a dánokat.

23. ÉSZAK-ÍRORSZÁG (+1)

A mieink Európa-bajnoki selejtezőcsoportját megnyerő északírek a fehéroroszok 3–0-s legyőzésével, valamint a szlovákok elleni gól nélküli döntetlennel hangoltak az Eb-re. Michael O’Neill csapata az előkészületi meccseket is beleszámítva 2015 márciusa, 12 találkozó óta veretlen.

22. IZLAND (–1)

A Gera Zoltánékkal azonos Eb-csoportban szereplő izlandiak egy helyet visszaestek, éppen a magyar válogatott előzte meg őket. A Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson által irányított csapat a legutóbbi tíz mérkőzéséből hetet elveszített, az előző háromból azonban kettőt megnyert – Görögországot és Liechtensteint győzte le.

21. MAGYARORSZÁG (+1)

A magyar nemzeti csapat egy helyet javított, és feljött a 21. pozícióba. Válogatottunk 2014 novembere óta csak kétszer kapott ki – a görögöktől és a németektől –, és ha az Európa-bajnokságon is képes azt a teljesítményt nyújtani, amivel kiharcolta a részvétel jogát, akkor lehet esélye továbbjutni a csoportból.

20. ROMÁNIA (–2)

Május végén megszakadt a románok csaknem két éven át tartó veretlenségi sorozata, az Eb-t megelőző felkészülési meccseken változó eredményeket értek el. Ikszeltek a Kongói Demokratikus Köztársasággal, kikaptak Ukrajnától, viszont megverték Grúziát, amely néhány nappal később idegenben múlta felül a spanyolokat.

19. ÍRORSZÁG (–)

Az írek felkészülése nem sikerült jól, hiszen a szlovákokkal és a hollandokkal döntetlent játszottak, a fehéroroszoktól kikaptak – legutóbb a svájciakat verték meg még márciusban. Ennek ellenére a rutinos játékosokat, mint például Shay Givent és Robbie Keane-t is soraiban tudó együttes nem csúszott hátrébb listánkon.

18. WALES (+2)

A walesiek viszont javítottak két helyet, holott az előző négy mérkőzésükből hármat (Hollandia, Ukrajna, Svédország) elveszítettek. A Gareth Bale és Aaron Ramsey nevével fémjelzett brit csapatnak össze kell kapnia magát a rajtig, ha szeretné túlélni a csoportkört.

17. SZLOVÁKIA (–)

A szlovákok bizakodva várhatják az Eb-t, hiszen 2015 októbere óta nem szenvedtek vereséget, azóta a nyolc meccsükből ötször győztek, háromszor döntetlenre végeztek. A spanyolokat legyőző grúzok mellett Szlovákia szolgáltatta a májusi-júniusi felkészülési mérkőzések legnagyobb meglepetését – Marek Hamsíkék 3–1-re megverték a németeket Augsburgban.

16. CSEHORSZÁG (–)

A csehek változatlanul a 16. helyen állnak, Pavel Vrba csapata vegyes eredményeket mutatott fel a kontinenstorna előtt előtt. A máltaiakat kitömte (6–0), aztán a válogatottban több mint két év után betaláló Tomás Rosicky góljának is köszönhetően az oroszokat is legyőzte (2–1), az Eb-főpróbán azonban kikapott Dél-Koreától (1–2), amelynek előtte a spanyolok hatot rámoltak be.

15. UKRAJNA (–1)

Az ukránok visszaestek egy helyet, pedig az Eb-selejtezőben a spanyoloktól elszenvedett vereség óta szárnyalnak. A szlovénokkal szemben sikerrel vett pótselejtezőt követően legyőzték Ciprust, Walest, Romániát és Albániát is, de az Európa-bajnokságon a csoportmeccsek során (a németek, a lengyelek és az északírek ellen) vélhetően nehezebb feladat vár rájuk.

14. OROSZORSZÁG (–2)

Az oroszok az idén nem muzsikálnak jól, a jelentősebb játékerőt képviselő csapatokat nem tudták megverni. A Litvánia elleni győzelmet (3–0) a Franciaországtól (2–4) és a Csehországtól (1–2) elszenvedett vereség, valamint a Szerbia elleni döntetlen (1–1) követte. A szbornaja helyzetét nehezíti, hogy alapemberei közül Alan Dzagojev és Igor Gyenyiszov is kidőlt a sorból, sérülés miatt mindketten lemaradnak az Eb-ről.

13. SVÉDORSZÁG (+2)

A Zlatan Ibrahimovicot is soraiban tudó svédek sikeres főpróbát tartottak, hiszen három góllal megverték Walest, előtte azonban sorozatban három meccsen nyeretlenek maradtak. A másik oldalról megközelítve a történteket: a skandinávok a legutóbbi tíz mérkőzésükből csak egyet veszítettek el – előre is léptek két helyet ranglistánkon.

Zlatan Ibrahimovic megfeszül a svédek sikeres szerepléséért
Zlatan Ibrahimovic megfeszül a svédek sikeres szerepléséért

12. TÖRÖKORSZÁG (+1)

Azt túlzás lenne állítani, hogy a törökök az utóbbi hónapokban mutatott játékukkal alapjaiban változtatták meg a világ labdarúgását, az eredmények ugyanakkor magukért beszélnek. Fatih Terim együttese a 2014 novembere óta lejátszott 16 mérkőzéséből csak egyet veszített el, az angolok otthonában nem szégyen kikapni. Ebben az időszakban a „félholdasok” csupán kilenc gólt kaptak, a védelmükben tehát bízhatnak az Eb-n.

11. SVÁJC (–)

A svájciak sem a legjobb előjelekkel várják az Európa-bajnokságot, a legutóbbi hat meccsük után négyszer vesztesen hagyták el a pályát. Az idei mérlegben három vereség és a Moldovával szemben aratott 2–1-es győzelem szerepel. A csoportbeosztással ugyanakkor szerencséjük van a svájciaknak, Románia és Albánia legyőzése nem ígérkezik megoldhatatlan feladatnak.

10. AUSZTRIA (–)

Első Európa-bajnoki ellenfelünk 2015 második felében sorozatban öt győzelmet aratott, utána azonban megtört a lendülete, és a remek szériát követő öt mérkőzéséből hármat is elveszített. Az osztrákok ebben a naptári évben Albániát (2–1) és Máltát (2–1) győzték le, ettől a két eredménytől az Eb-riválisok aligha rettennek meg.

9. HORVÁTORSZÁG (–1)

A horvátok önbizalom-növelő, „felhozó meccsekkel” készültek az Eb-re, Moldovát (1–0) és San Marinót (10–0) is legyőzték, míg az Irán elleni találkozójuk elmaradt. Ante Cacic irányításával déli szomszédaink a hét meccsükből hatot megnyertek, a Groupama Arénában viszont be kellett érniük a döntetlennel (1–1).

8. LENGYELORSZÁG (+1)

A lengyelek javítottak egy helyet, pedig legutóbbi két felkészülési mérkőzésükön csalódást keltően szerepeltek: kikaptak a hollandoktól (1–2) és ikszeltek a litvánokkal (0–0). Előtte azonban 18 mérkőzésükön csak egyszer maradtak alul – a németek elleni idegenbeli vereség megbocsáthatónak számít –, valószínűleg ennek a menetelésnek köszönhető, hogy feljöttek erősorrendünk nyolcadik helyére.

7. PORTUGÁLIA (–)

Harmadik Eb-ellenfelünk helyezése nem változott, Cristiano Ronaldóék maradtak a hetedikek. A portugálok az idei öt meccsükből hármat nyertek meg, Bulgáriától (0–1) és Angliától (0–1) kikaptak. Az Eb előtti utolsó előkészületi találkozón szemet gyönyörködtető gólokkal verték meg az észteket (7–0). Érdekesség, hogy a csapat 2014 júniusa óta nem játszott döntetlent, 21 mérkőzésen át nyúló „ikszmentes” sorozatnál jár.

6. OLASZORSZÁG (–)

A májusi két felkészülési meccsét (Skócia 1–0, Finnország 2–0) kapott gól nélkül megnyerő olasz válogatott pozíciója sem változott, de az biztos, hogy a taljánok várták már erősebb csapattal is az Eb-t. A kontinenstorna után Antonio Conte szövetségi kapitány távozik posztjáról – a Chelsea menedzsereként folytatja edzői pályafutását –, vélhetően szeretne sikeres szerepléssel búcsúzni.

Antonio Conte az Eb után búcsút int az olasz válogatottnak
Antonio Conte az Eb után búcsút int az olasz válogatottnak

5. BELGIUM (–)

Már a 2014-es világbajnokság előtt is a titkos favoritok között tartották számon a belgákat, akik Brazíliában a legjobb nyolc között estek ki. A Premier League-sztárokkal teletűzdelt csapat a legutóbbi négy mérkőzésén nem nyújtott imponáló teljesítményt, ám az áttörés lehetősége ott lakozik az együttesben.

4. SPANYOLORSZÁG (–1)

A címvédő spanyolok még mindig az Európa-bajnoki cím első számú várományosai közé sorolandók, de talán már nem a legfőbb esélyesnek számítanak. Vicente del Bosque csapatának a Dél-Korea elleni felkészülési meccsen minden összejött (6–1), a grúzok ellen viszont semmi sem (0–1), a valós játékerejük valahol a kettő között félúton lehet. Sergio Ramosék bízhatnak benne, hogy a sikertelen főpróbát sikeres előadás követi.

3. ANGLIA (+1)

Az angolok megelőzték a spanyolokat, és feljöttek a dobogóra, többek között annak köszönhetően, hogy a legutóbbi fél évben a franciákat (2–0), a németeket (3–2) és a portugálokat (1–0) is legyőzték. Az angol csapat védelme sebezhetőnek tűnik, ám a támadósorban Harry Kane és Jamie Vardy személyében kirobbanó formában lévő futballisták várnak bevetésre.

2. FRANCIAORSZÁG (–)

A franciák nagyon előkelő helyet foglalnak el erősorrendünkben, ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy házigazdaként vehetnek részt a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon. Az angolokhoz hasonlóan a gallok hátsó alakzata sem életbiztosítás, de ha a gólszerzésért felelős futballisták az Eb-n is olyan hatékonyak lesznek, mint a legutóbbi négy felkészülési meccsen – amelyeken összesen 13-szor vették be az ellenfelek kapuját –, akkor a francia szurkolók joggal bizakodhatnak. A kerettagok közül Anthony Martial (Manchester United), Olivier Giroud (Arsenal), Antoine Griezmann (Atlético Madrid) és Dimitri Payet (West Ham United) is házi gólkirályi címet szerzett klubcsapatában a legutóbbi bajnoki idényben.

1. NÉMETORSZÁG (–)

Utolsóként szavazó kollégánk sorrendjének leadását megelőzően a németek még a második helyen álltak, de aztán egy ponttal megelőzték a franciákat, és ranglistánk élén végeztek. A regnáló világbajnok az előző öt mérkőzéséből hármat elveszített, és a mieink elleni felkészülési meccsen is látszott, hogy – bár tartalékolt az erejével – jelenleg nincs csúcsformában. Az Európa-bajnokságon azonban semmit nem jelent, hogy a csapat milyen előjelekkel várta a tornát, a nationalelf játékosai az Eb-n már maximális fordulatszámon pörögnek.

Szurkolj élőben az Eb-n! www.pegazus.hu

EURO 2016, A TELJES MENETREND
A-CSOPORT
Június 10. 21.00 Franciaország–Románia Saint-Denis, Stade de France
Június 11. 15.00 Albánia–Svájc Lens, Stade Bollaert-Delelis
Június 15. 18.00 Románia–Svájc Párizs, Parc des Princes
Június 15. 21.00 Franciaország–Albánia Marseille, Stade Vélodrome
Június 19. 21.00 Románia–Albánia Lyon, Stade des Lumières
Június 19. 21.00 Svájc–Franciaország Lille, Stade Pierre-Mauroy
B-CSOPORT
Június 11. 18.00 Wales–Szlovákia
Bordeaux, Matmut Atlantique
Június 11. 21.00 Anglia–Oroszország Marseille, Stade Vélodrome
Június 15. 15.00 Oroszország–Szlovákia
Lille, Stade Pierre-Mauroy
Június 16. 15.00 Anglia–Wales Lens, Stade Bollaert-Delelis
Június 20. 21.00 Oroszország–Wales Toulouse, Városi Stadion
Június 20. 21.00 Szlovákia–Anglia Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
C-CSOPORT
Június 12. 18.00 Lengyelország–Észak-Írország
Nizza, Allianz Riviera
Június 12. 21.00 Németország–Ukrajna Lille, Stade Pierre-Mauroy
Június 16. 18.00 Ukrajna–Észak-Írország
Lyon, Stade des Lumières
Június 16. 21.00 Németország–Lengyelország Saint-Denis, Stade de France
Június 21. 18.00 Ukrajna–Lengyelország Marseille, Stade Vélodrome
Június 21. 18.00 Észak-Írország–Németország Párizs, Parc des Princes
D-CSOPORT
Június 12. 15.00 Törökország–Horvátország
Párizs, Parc des Princes
Június 13. 15.00 Spanyolország–Csehország
Toulouse, Városi Stadion
Június 17. 18.00 Csehország–Horvátország
Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 17. 21.00 Spanyolország–Törökország Nizza, Allianz Riviera
Június 21. 21.00 Csehország–Törökország Lens, Stade Bollaert-Delelis
Június 21. 21.00 Horvátország–Spanyolország Bordeaux, Matmut Atlantique
E-CSOPORT
Június 13. 18.00 Írország–Svédország Saint-Denis, Stade de France
Június 13. 21.00 Belgium–Olaszország Lyon, Stade des Lumières
Június 17. 15.00 Olaszország–Svédország Toulouse, Városi Stadion
Június 18. 15.00 Belgium–Írország Bordeaux, Matmut Atlantique
Június 22. 21.00 Olaszország–Írország Lille, Stade Pierre-Mauroy
Június 22. 21.00 Svédország–Belgium Nizza, Allianz Riviera
F-CSOPORT
Június 14. 18.00 Ausztria–MAGYARORSZÁG Bordeaux, Matmut Atlantique
Június 14. 21.00 Portugália–Izland Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18. 18.00 Izland–MAGYARORSZÁG Marseille, Stade Vélodrome
Június 18. 21.00 Portugália–Ausztria Párizs, Parc des Princes
Június 22. 18.00 Izland–Ausztria Saint-Denis, Stade de France
Június 22. 18.00 MAGYARORSZÁG–Portugália Lyon, Stade des Lumières
NYOLCADDÖNTŐ
Június 25. 15.00 A2–C2 Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 25. 18.00 B1–A/C/D3 Párizs, Parc des Princes
Június 25. 21.00 D1–B/E/F3 Lens, Stade Bollaert-Delelis
Június 26. 15.00 A1–C/D/E3 Lyon, Stade des Lumières
Június 26. 18.00 C1–A/B/F/3 Lille, Stade Pierre-Mauroy
Június 26. 21.00 F1–E2 Toulouse, Városi Stadion
Június 27. 18.00 E1–D2 Saint-Denis, Stade de France
Június 27. 21.00 B2–F2 Nizza, Allianz Riviera
NEGYEDDÖNTŐ
Június 30. 21.00 A2/C2–D1/BEF3 Marseille, Stade Vélodrome
Július 1. 21.00 B1/ACD3–F1/E2 Lille, Stade Pierre-Mauroy
Július 2. 21.00 C1/ABF3–E1/D2 Bordeaux, Matmut Atlantique
Július 3. 21.00 A1/CDE3–B2/F2 Saint-Denis, Stade de France
ELŐDÖNTŐ
Július 6. 21.00 1. negyeddöntő győztese–
2. negyeddöntő győztese
Lyon, Stade des Lumières
Július 7. 21.00 3. negyeddöntő győztese–
4. negyeddöntő győztese
Marseille, Stade Vélodrome
DÖNTŐ
Július 10. 21.00 1. elődöntő győztese–
2. elődöntő győztese
Saint-Denis, Stade de France

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik