Miért vannak szurkolóink fekete-fehér, „MAGYARORSZÁG” feliratú pólóban?

Vágólapra másolva!
2016.06.17. 21:08
null
Romániában is ebben a viseletben jelentek meg a szurkolók (Fotó: Veres Viktor – archív)
Önnek is feltűnt, hogy az elmúlt években a magyar válogatott mérkőzésein a szurkolók nagy része egységesen fekete alapon fehér, „Magyarország” feliratú pólót visel? És tudja, hogy miért?

 

Legyen Budapest, Bordeaux vagy Marseille, az Eb idejére drukkerekkel zsúfolásig telt Margitsziget, az osztrákok legyőzése után az önfeledt ünneplők által elfoglalt Nagykörút, vagy egy vidéki meccsnézős terasz, szinte mindenhol találkozhatunk fekete-fehér, „Magyarország” feliratú pólót viselő szurkolókkal. Honnan jött és miért hordják? Miért most, és hogyhogy egyre többen vannak?

A történet kezdetéig 2013 szeptemberéig, a Románia–Magyarország (3–0) világbajnoki selejtezőig kell visszamennünk.

A Budapestről vonattal útnak induló szurkolóknak a szervezők ajándékba adták azokat a fekete pólókat, amelyeken fehér színnel „Magyarország” felirat van. A cél az volt, hogy a szurkolók egységes viseletben jelenjenek meg Bukarestben. Jelenlétük tekintélyt parancsoló volt.

„A póló a bukaresti mérkőzést követően sokaknak megtetszett, egyre többen kértek belőle, így kezdett el terjedni” – mondta a bukaresti túrák egyik szervezője, az Eb-re is több utazást szervező Molnár-Tóth Mariann.

2014 októberében, a következő bukaresti túrán
(1–1, Dárdai Pállal a kispadon) már szinte mindegyik szurkoló fekete pólóban volt látható a lelátón.

A póló ezt követően egyre népszerűbb lett, kezdett kitörni az ultrák köreiből, és már-már „mainstream” viselet lett a magyar válogatott mérkőzésein, így a franciaországi Európa-bajnokságon is rengeteg magyar drukkeren láthatjuk a fehér és meggypiros mezek, valamint a piros-fehér-zöld zászlók mellett.

De nemcsak a mérkőzéseken. Az utcán, bevásárlóközpontokban, konditermekben is egyre gyakrabban feltűnnek a fekete alapon fehér „Magyarország” feliratú pólót viselők. Sőt, már van a pólónak többek között olyan változata is melynek a közepén a piros-fehér-zöld nemzeti színek láthatók a fekete alapon.

DE MIÉRT PONT FEKETE?
Szintén Molnár-Tóth Marianntól tudtuk meg, hogy a fekete póló ötletének távoli alapja a Black bloc néven ismert tüntetési stratégia, amely az 1980-as években a németektől kezdett terjedni. A lényege, hogy a tüntetőcsoport tagjai egységesen feketébe öltöznek, fekete sállal, símaszkkal, bukósisakkal takarják el az arcukat, így védekezve a felismerhetőség és az utólagos azonosítás – nem utolsósorban a könnygáz és a paprikaspray ellen. A tüntetők egységes öltözetükkel nagy és felismerhetetlen fekete tömeggé változnak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik