Eb 2016: tudta? Portugál vér csörgedezik Griezmann ereiben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.10. 10:50
null
Antoine Griezmann fiatalon (Fotó: Marca)
Több szempontból is speciális mérkőzésre készül Portugália ellen Antoine Griezmann, az Eb-döntős francia válogatott jelenlegi legnagyobb sztárja, a torna gólkirályjelöltje. Számára nemcsak a tét óriási, hanem az ellenfél is különleges.

 

A francia nép többsége az Európa-bajnokságon eddig hat, köztük rendkívül fontos találatokat szerző Antoine Griezmanntól várja a gólokat a Portugália elleni fináléban. De eddig csak kevesen tudták, hogy Griezmann gyökereit pont Portugáliában kell keresnünk.

Az Atlético Madrid támadója a Lyontól rövid autóútra található, 40 ezer lakosú Maconban született. A városban meghatározó portugál közösség él, az első bevándorlók között volt Amaro Lopes, Griezmann (anyai ági) portugál nagypapája, aki szintén futballozott, a Pacos de Ferreira kemény hátvédje volt.

Amaro Lopes 1957-ben telepedett le a franciaországi városban feleségével, Carolinával. Akkoriban sok portugál vándorolt el hazájából António de Oliveira Salazar diktatúrája elől.

Antoine és testvére, Theo (Forrás: Tumblr)
Antoine és testvére, Theo (Forrás: Tumblr)

Griezmann Macon portugál közösségének futballklubjában sajátította el a labdarúgás alapjait, testvére, Theo a mai napig ebben az egyesületben szerepel. Griezmann nagypapája 1992-ben hunyt el, de neve fennmaradt, a városban évente rendeznek labdarúgótornát Amaro Lopes emlékének tiszteletére.

Griezmannt fiatalkorában több nagy múltú francia akadémia is elutasította, túl alacsonynak, erőtlennek tartották. A Montpellier-nél szerepelt próbajátékon, amikor felfigyelt rá a baszk Real Sociedad, és szerződtette is korosztályos csapatába. A technikás támadó végigjárta a ranglétrát a San Sebastián-i klubban, majd az Atlético Madrid szerződtette 2014 nyarán.

Griezmann válogatottbeli karrierje nem zajlott zökkenőmentesen. Néhány évvel ezelőtt komolyan fontolóra vette, hogy portugál válogatott legyen.

2013-ban az U21-es francia válogatottban több társával együtt balhéba keveredett, miután engedély nélkül egy éjszakai klubban szórakoztak. Az incidenst eltiltás követte, Griezmann ekkor vette fontolóra, hogy felnőttként inkább a portugál válogatotthoz csatlakozik.

Ezt megtudva Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya gyorsan cselekedett (milyen jól tette…), és 2014 februárjában meghívta Griezmannt a felnőttekhez, Hollandia ellen debütált. A 2014-es világbajnokságon a francia keret tagja volt.

2015 szeptemberében, felkészülési mérkőzésen már pályára lépett Portugália ellen, akkor azt nyilatkozta, hogy nagypapája miatt különleges mérkőzés lesz számára. (Valbuena találatával 1–0-ra a franciák nyertek.)

Nem lesz ez másképp a 2016-os Európa-bajnokság döntőjében sem, de ez az összecsapás már nemcsak a nagypapa miatt lesz különleges, hiszen a fél világ élőben követi majd figyelemmel a házigazda Franciaország és Cristiano Ronaldo vezette Portugália összecsapását az Eb-trófeáért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik