Tizenegyespárbaj után Lengyelország negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2016.06.25. 14:50
null
Blaszczykowski az első félidő hajrájában szerzett vezetést a lengyeleknek (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Eb első negyeddöntőse Lengyelország lett, miután a nyolcaddöntőben tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult Svájcnál. A továbbjutó a negyeddöntőben a Horvátország–Portugália összecsapás győztesével játszik június 30-án Marseille-ben.


LABDARÚGÓ EB
NYOLCADDÖNTŐ
SVÁJC–LENGYELORSZÁG 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 4–5
Saint-Étienne,
Geoffroy-Guichard Stadion, 38 842 néző. Vezette: Clattenburg (angol)
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami (Fernandes, 77.), G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 58.), Mehmedi (Derdiyok, 70.) – Seferovic. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
LENGYELORSZÁG: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 101.), Grosicki (Peszko, 104.) – Milik, Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
Gólszerző: Shaqiri (82.), ill. Blaszczykowski (39.)
Sárga lap: Schär (55.), Djourou (117.), ill. Jedrzejczyk (58.), Pazdan (111.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Rögtön óriási lengyel helyzettel indult a találkozó, ám Arkadiusz Milik a tizenhatosról az üres kapu fölé emelte az éppen elé lecsorgó labdát. A helyzet megadta a folytatás forgatókönyvét. A magasabb fordulatszámon pörgő lengyelek labdával bátran támadtak, labda nélkül pedig szervezetten és határozottan letámadtak. Svájcnak nem ízlett ez a harcmodor, tíz perc is eltelt már, amíg sorait rendezve mezőnyben egyenrangú partner tudott lenni. Az irányítás azonban többnyire a lengyeleknél maradt, akik a 15. perc környékén már visszavettek a tempóból, és inkább megbecsülték, járatták a labdát. Az első félidő felénél jártunk, a lengyelek hatszor, a svájciak háromszor próbálkoztak kapura lövéssel, az irányzékkal azonban baj volt: ott egy, illetve nulla volt a mutató.

A 30. perc környékén ismét nyomasztóvá vált a lengyelek mezőnyfölénye, Svájc akkor beszorult a tizenhatos vonalának környékére. Megvoltak a lengyel helyzetek is, de a befejezések ezúttal sem sikerültek. Talán, ha Robert Lewandowski nem irányítóként, visszavont centerként kapcsolódik be az akciókba, és a társak helyett rá jön ki a befejezés, akkor előrébb jutottak volna. Persze ehhez a müncheni formában lévő támadóra lett volna szükség, aki az Eb-n eddig adós a góllal. Svájc két fejessel veszélyeztetett, de a labda mindkétszer Lukasz Fabianski könnyű zsákmánya lett. Amikor Svájc már éppen elhitte volna, lehet keresnivalója, a lengyelek megszerezték a vezetést. Kamil Grosicki bal oldali beadása után a center helyén Milik jó érzékkel engedte maga mögé a labdát, így a teljesen ziccerben lévő Jakub Blaszczykowski került ajtó-ablak helyzetbe. A 39. percben a Fiorentina légiósának volt elég ideje a lövésre, majd a rövid, bal alsót választva megszerezte a vezetést övéinek (0–1).



A szünet után a hátrányban lévő Svájc rögtön nekiesett a lengyeleknek, különösen Xherdan Shaqiri volt aktív. A svájciak tíz perc alatt többet voltak ott labdával az ellenfél térfelén, ráadásul veszélyesebbnek bizonyultak, mint az első felvonásban negyvenöt perc alatt. Közben viszont hátul kinyílt a svájci retesz: előbb Lewandowski botrányosan rossz beadása zárta le a lengyel kontrát, majd Blaszczykowski lövését védte bravúrral Yann Sommer. Az idő szorításában lévő svájciak rizikóztak: az 58. percben középpályás helyett támadót küldtek a pályára. A labdabirtoklásban Svájc már magasan Lengyelország fölé nőtt, de utóbbi feszesen védekezett, így komolyabb helyzet nélkül úszták meg ezeket a perceket. Keményedett az összecsapás, a lengyelek többször maradtak a földön. Mark Clattenburg játékvezető pedig mérlegelhetett, mennyire komoly a baj, vagy csak színészi játékról van szó. A svájci drukkereket ez kevésbé érdekelte, ők mindegyiknél kifütyülték a földre kerülő ellenfelet.

Xherdan Shaqiri parádés góllal egyenlített (Fotó: AFP)
Xherdan Shaqiri parádés góllal egyenlített (Fotó: AFP)

A félidő közepén újabb svájci támadó lépett csereként pályára, a cél egyértelmű volt: mindenáron egyenlíteni! A 73. percben Fabianski hatalmas vetődéssel, ujjheggyel szedte ki a bal felsőből Ricardo Rodríguez 23 méteres, jó helyről elvégzett szabadrúgását. A hajrához érve a svájciak már a harmadik cseréjüket is kihasználták, a lengyel kispad még az elsőn tanakodott. A 78. percben előbb a gólvonal előtti blokk, majd a léc mentette meg az egyenlítéstől a lengyeleket. A 82. percben parádés góllal egalizálták a belelkesült svájciak, méghozzá megérdemelten: Lichtsteiner bal oldali beadása után röviden szabadított fel a lengyel védelem, Xherdan Shaqiri a tizenhatos vonaláról látványos, ollózó mozdulattal küldte kapura a labdát, ami a bal oldali kapufáról perdült a lengyel kapuba (1–1). A lendületben lévő svájciak kezében, lábában maradt az irányítás, de nem bírták dűlőre vinni a dolgot a szemmel láthatóan fáradt lengyelekkel szemben.

Megvan a lengyel továbbjutás a nyolcaddöntőből (Fotó: Reuters)
Megvan a lengyel továbbjutás a nyolcaddöntőből (Fotó: Reuters)

A hosszabbítás elejének is Svájc adta meg az alaphangját. A lengyelek maximum kontárig jutottak, majd később saját térfelükön biztonsági okokból járattak a labdát. Nagyobb helyzet nélkül, mezőnymunkával peregtek a percek, aztán a lengyelek behoztak végre két friss embert. Sok rizikót egyik fél sem vállalt fel, inkább a mezőnyben vigyázták a döntetlent. A túlóra második részében Shaqiri vezérletével Svájc rátett még egy lapáttal. Sorra jöttek a beadások, a szögletek, de hiába próbálkoztak, kapura nem jelentettek veszélyt. A 113. percben Shaqiri beemelését Derdiyok fejelte kapura, a kirepülő Fabianski jól érzékkel kapott bele, megmentette a lengyeleket a góltól. Maradt izgalom az utolsó pillanatokra is: előbb svájci, egy perccel később lengyel helyzet maradt ki.

Az eredmény nem változott, jöhetett a tizenegyespárbaj, amelyben egyik lengyel sem hibázott, a svájciak közül is csak a második sorozatban próbálkozó Granit Xhaka, de ez elég is volt a búcsújukhoz, illetve a lengyel továbbjutáshoz.

AZ EB EGYENES KIESÉSES SZAKASZA
NYOLCADDÖNTŐ
Június 25.15.00Svájc–Lengyelország 1–1 (Shaqiri 82., ill. Blaszczykowski 39.) – 11-esekkel 4–5
Június 25.18.00Wales–Észak-Írország 1–0 (McAuley 75. – öngól)
Június 25.21.00Horvátország–Portugália 0–1 (Quaresma 117.)
Június 26.15.00Franciaország–ÍrországLyon, Stade des Lumières
Június 26.18.00Németország–SzlovákiaLille, Stade Pierre-Mauroy
Június 26.21.00Magyarország–BelgiumToulouse, Városi Stadion
Június 27.18.00Olaszország–SpanyolországSaint-Denis, Stade de France
Június 27.21.00Anglia–IzlandNizza, Allianz Riviera
NEGYEDDÖNTŐ
Június 30.21.00Lengyelország–PortugáliaMarseille, Stade Vélodrome
Július 1.21.00Wales–Magyarország/BelgiumLille, Stade Pierre-Mauroy
Július 2.21.00Németország/Szlovákia–Olaszország/SpanyolországBordeaux, Matmut Atlantique
Július 3.21.00Franciaország/Írország–Anglia/IzlandSaint-Denis, Stade de France
ELŐDÖNTŐ
Július 6.21.001. negyeddöntő győztese–
2. negyeddöntő győztese
Lyon, Stade des Lumières
Július 7.21.003. negyeddöntő győztese–
4. negyeddöntő győztese
Marseille, Stade Vélodrome
DÖNTŐ
Július 10.21.001. elődöntő győztese–
2. elődöntő győztese
Saint-Denis, Stade de France
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik