Anglia: Welbeck-duplával három pont Svájcból

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.08. 20:45
null
Nagy az öröm: a csoport rangadóján Svájcban nyertek az angolok (Fotó: Reuters)
Hétfőn folytatódott a 2016-os Európa-bajnokság selejtezősorozata, az angolok idegenben Danny Welbeck két találatával legyőzték a svájciakat. Az E-csoportmásik két mérkőzésén észt és litván győzelem született.


E-CSOPORT
Svájc–Anglia 0–2
Bázel,
St. Jakob-Park, 40.000 néző. V: Cakir (török)
SVÁJC:
Sommer – Lichtsteiner, Von Bergen, Djourou, R. Rodríguez – Inler, Xhaka (Dzemaili, 74.) – Mehmedi (Drmic, 64.), Behrami, Shaqiri – Seferovic. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
A kispadon:
Hitz(k.), Bürki, Senderos, Schär, Benito, Widmer, F. Frei, Stocker, G. Fernandes, Kasami
ANGLIA:
Hart – Stones, Cahill, Ph. Jones (Jagielka, 77.), Baines – Henderson, Wilshere (Milner, 73.), Delph – Sterling, Welbeck, Rooney (R. Lambert, 90.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
A kispadon: Forster (k.), Rose, Chambers, Oxlade-Chamberlain, Townsend
Gólszerző: Welbeck (58., 94.)

Ez nem egy új csapat a hatalmas vb-kudarc ellenére sem, hanem még a régi, és meg kell mutatnunk, hogy két év múlva nagyon-nagyon erősek leszünk – adta ki a jelszót Svájc egykori népi hőse, a ma már az angol válogatottat gardírozó Roy Hodgson a selejtező előtt. Míg kollégája, Vladimir Petkovic tulajdonképpen elődje, Ottmar Hitzfeld nyári világbajnoki csapatát dobta harcba, Hodgson bevetette John Stonest és Fabian Delphet is.

Két kisebb Wayne Rooney-helyzettel indult a mérkőzés, de az új csapatkapitány mindkettőt elkapkodta, majd hosszas üresjárat után mind Danny Welbeck, mind Haris Seferovic igen rossz megoldást választott az ötös jobb sarka előtt, már csak a kapussal szemben állva. Két helyzet között igen unalmas tízpercek teltek el – az első félidő utolsó lehetősége egyébként Phil Jonesé volt, ám fejesét nagy bravúrral védte Yann Sommer.

A pihenő a hazaiaknak tett jobbat, mert a tempót fokozva több lehetőséget is teremtettek, ám a lövések pontosságával továbbra is gondok akadtak. A következő gólhelyzetet már középkezdés követte, de ennek nem örültek a svájciak: Sterling centerezését Danny Welbeck közelről a kapuba postázta. 0–1!

Innen már nem engedték ki kezükből a három pontot az angolok, hiszen a vörös mezes házigazda egyik helyzetét sem tudta gólra váltani hétfőn este, a legvégén pedig egy kontra során Danny Welbeck újabb találata mindent eldöntött (0–2) – győzelemmel rajtolt tehát Hodgson „régi" válogatottja, a korábbi válogatott némi segítségével.

Svájc–Anglia 0–2

SAN MARINO–LITVÁNIA 0–2

San Marino természetesen nem számított a Litvánia elleni mérkőzés esélyesének, de az ötödik percnél tovább akarták tartani a döntetlent. Deivydas Matulevicius azonban ekkor remekül érkezett egy középreadásra, és megszerezte a vezetést a vendégeknek. Aztán Novikovas egy kipattanót követően már a 36. percben kialakította a 2–0-s végeredményt.

ÉSZTORSZÁG–SZLOVÉNIA 1–0

Sokáig egész unalmas mérkőzést hozott a szlovének észtországi vendégjátéka. Aztán a 79. percben Stevanovicot kiállította a játékvezető, emberelőnyben pedig az észtek bedarálták a vendégeket. Pedig Samir Handanovic a 86. percben két nagy bravúrt is bemutatott egymás után, de Purje a második kipattanó után már nem kegyelmezett.

E-CSOPORT
Észtország–Szlovénia 1–0
Tallinn, Le Coq Aréna. V: Marciniak (lengyel)
ÉSZTORSZÁG: Pareiko – Teniste (Jääger, 71.), Morozov, Klavan, Kallaste – Zenjov, Lindpere (Purje, 85.), Mets, Vunk, Antonov (Kams, 67.) – Anier. Szövetségi kapitány: Pierangelo Manzaroli
SZLOVÉNIA: Handanovic – Brecko, Samardzic, Cesar, Struna – Rotman (Lazarevic, 89.), Stevanovic, Kurtic – Ilicic (Birsa, 61.), Novakovic, Kampl. Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
K: Stevanovic (79.)
G: Purje (86.)San Marino–Litvánia 0–2
Serravalle, Olimpiai Stadion. V: Kovarík (cseh)
SAN MARINO: A. Simoncini – Bonini (Buscarini, 87.), F. Vitaioli, D. Simoncini, Brolli, Battistini – Gasperoni, Tosi (Cervellini, 56.), M. Vitaioli – Hirsch (Stefanelli, 76.) – Selva. Szövetségi kapitány: Pierangelo Manzaroli
LITVÁNIA: Arlauskis – Freidgeimas, Kijanskas, Zaliukas, Salvickas – Chevudas, Panka (Vicius, 66.) – Cernych (Kuklys, 90.), Kalonas, Novikovas – Matulevicius (Stankevicius, 86.). Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
G: Matulevicius (5.), Novikovas (36.)

PERCRŐL PERCRE

2000 óta nem kap ki első selejtezőjén az angol csapat. Akkor a németek nyertek, Londonban.

Delph első félidei 26 passza mind angol lábat vagy fejet talált.

Sterling 9. válogatott meccsén osztotta ki első asszisztját.

Idegenben 2013 márciusa óta most nyert csak újra Anglia. Akkor San Marino volt az áldozat.

Roo négy gólhelyzetet teremtett ma társainak.

A többi mai Eb-selejtezőről ide kattintva olvashat!

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. PERC MINDEN ELDŐLT! DANNY WELBECK kilép Lambert jobbról középre tartó passzával a védők közül, a 16-osra belépve jobbal a bal alsóba passzol, csoda higgadtan. 0–2!

90. perc Sterling szépen játssza tisztára magát, majd ballal 19-ről a jobb felsőt veszi célba, de egy méternyivel a léc fölött zúg el a labda.

Öt perc a ráadás.

90. perc Rickie Lambert be, Rooney le.

86. perc Djourou blokkolja Welbeck 11 méteres, jobblábas lövését.

85. perc Inler lő ballal 22-ről milliméterekkel a bal felső fölé. Hart biztosított.

80. perc Djourou földre viszi az ötös előtt Delphet, de nincs 11-es. Határeset.

77. perc Phil Jagielka váltja lesérült druszáját, Jonest.

76. perc Drmic beadása után Seferovic lő a lécre kapásból, de les.

74. perc Blerim Dzemaili be, Xhaka le.

73. perc James Milner be, Wilshere le.

70. perc CAHILL! Drmic már a kapust is kicselezi Xhaka csodás indítása után, jobbra kisodródva jobbal lő hét méterről, de Cahill ment a gólvonal előtt becsúszva! A kezére is pattant a labda a nagy művelet közben.

69. perc Seferovic jobbal 20-ról nem sokkal véti el a bal felsőt!

68. perc Behramit földre viszi Roo, majd a kapu előtt Sterling elől tisztáz Von Bergen az utolsó pillanatban.

66. perc Drmic két csellel elmegy a balon, de Joneshoz passzol.

64. perc Mehmedi le, Josip Drmic le.

58. PERC VEZET ANGLIA! Sterling elviharzik a balon egy pocsék Gökhan Inler-passz után, ballal középre ad, ott az ötösön Von Bergent és Mehmedit is megelőzi DANNY WELBECK, és jobbal a bal alsóba lő. 0–1!

57. perc EZ MEG SZÉP VÉDÉS: Xhaka fejjel Seferovic elé játszik, aki jobbal 18-ről lő, de Hart kipiszkálja a léc alól a kissé balra tartó labdát!

55. perc Szép blokk: Granit Xhaka lő ballal nyolcról, kissé balról, Delph blokkol. A korner itt a kapusé lesz.

52. perc Öngólhelyzet! Stones passzol középre jobbról, Sterling 14-ről jobbal Behrami sípcsontjára töri a labdát, de az onnan majdnem bepattan a bal alsóba. Korner, veszélytelen. Kétszer is.

49. perc Ricardo Rodríguez ad be balról, Leighton Baines lemaradt Lihtről, de az ballal 11-ről a léc fölé lő, méterekkel.

47. perc Delph passz után Wilshere 15-ről ballal nem sokkal lő a bal alsó mellé.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

A többi mai Eb-selejtezőről ide kattintva olvashat!

Egy nagy meccs 1996-ról, az angliai Eb-ről, amelyen Alan Shearer és Kubilay Türkyilmaz szerezte a két gólt. Anglia: David Seaman – Gary Nevill, Tony Adams, Gareth Southgate, Stuart Pearce – Steve McManaman (Nick Barmby, 67.), Paul Ince, Paul Gascoigne (David Platt, 77.), Darren Anderton – Alan Shearer, Teddy Sheringham (Steve Stone). Svájc: Marco Pascolo – Sébastien Jeanneret, Stéphane Henchoz, Alain Geiger (Marcel Koller, 67.), Yvan Quentin – Christophe Bonvin (Stéphane Chapuisat, 66.), Ramon Vega, Ciriaco Sforza, Johann Vogel – Marco Grassi, Kubilay Türkyilmaz.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Medmedi jobbról bead, a túlszélen Seferovic elvállal egy kapcsit. Nem kellett volna...

43. perc MICSODA BRAVÚR! Roo jobb oldali kornere után Phil Jones fejelhet szabadon, 8 méterről, ám Sommer hatalmasat véd, bal lába mellé vetődve leérve!

42. perc Delph ad be balról, Roo 15-ről jobbal kapura kanyarint, de Sommer résen.

34. perc HAZAI ZICCER! Shaq indítja Gary Cahill mellől Seferovicot, aki az ötös jobb sarka elől ballal a hosszú alsóba lőne, ha Hart nem védene fantasztikus lábreflexszel!

31. perc Licht küld jobbal 18-ról nem sokkal a bal felső fölé egy röviden kifejelt labdát.

28. perc AZ EDDIGI LEGNAGYOBB SANSZ! Welbeck elviharzik a jobbon Steve von Bergen mellett, egy szép sarkazással indulva, de beadása Sterling előtt és Roo mögött megy el.

Kis közös Eb-töri. 2004-ben Portugáliában az angolok 3–0-ra nyertek Wayne Rooney (2) és Steven Gerrard góljával. Sven-Göran Eriksson a David James – Gary Neville, John Terry, Sol Campbell, Ashley Cole – David Beckham, Steven Gerrard, Paul Scholes (Owen Hargreaves, 70.), Frank Lampard – Wayne Rooney (Kieron Dyer, 83.), Michael Owen (Darius Vassell, 72.); kollégája, Köbi Kuhn a Jörg Stiel – Bernt Haas, Murat Yakin, Christoph Spycher, Patrick Müller – Raphaël Wicky, Hakan Yakin (Johan Vonlanthen, 84.), Fabio Celestini (Ricardo Cabanas, 53.), Benjamin Huggel – Alexander Frei, Stéphane Chapuisat (Daniel Gygax, a szünetben) csapat mellett tette le a garast.

Mezőnyjáték, látványosságok és élvezeti érték nélkül.

17. perc ÉRDEKES! Haris Seferovic a 16-os előtt Mehmedi remek ütempasszával, Phil Jones összeakad picit a csatárral, majd elesik, kisvártatva a svájci is. Tovább. Alighanem jó döntés.

16. perc Sterling labdát szerez a 16-os előtt, Roohoz passzol, aki 15-ről lő Johan Djourou mellől, de Yann Sommer lábai elé trafál. Ez is helyzetecske!

13. perc Sterlingé az első lövés. Nem a legjobb.

9. perc Fabian Delph hatalmasat rúg Lichtbe, röppen a sárga. Shaqiri jobb oldali szabadrúgása Harté, majd a kontra során Jack Wilshere csodás keresztpasszal lepi meg Root, ő meg egy pocsék átvétellel saját magát.

6. perc Valon Behrami labdát szerez, Xherdan Shaqiri jobbról bead, de Joe Hart résen és lehúzza az ívelést.

A többi mai Eb-selejtezőről ide kattintva olvashat!

4. perc Admir Mehmedi felbőrözi a jobbon John Stonest, de aztán bedobás.

3. perc Elcsúszik a balon Stephan Lichtsteiner, Rooney balról bead, de a labda elcsúszik középen Sterling lábai előtt.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta vörösben, a vendégek tiszta fehérben.

Vaskos újítások, megdőlő rekordok: Euro 2016, előre! AVAGY MI VÁLTOZOTT AZ EB-SELEJTEZŐKRE?

Egy kis örökmérleg: 26 találkozó, 3 svájci és 18 angol siker, 22, illetve 75 rúgott góllal.

„Nem embriotikus állapotban leledzik a csapat. Megyünk tovább a hatalmas vb-kudarc ellenére sem. Ez tehát nem egy új csapat. Alex Oxlade-Chamberlain, Ross Barkley és Raheem Sterling korábban is velünk dolgoztak, tehát ők sem újak. Meg kell mutatnunk, hogy két év múlva nagyon-nagyon erősek leszünk” – adta ki a jelszót Roy Hodgson.

Sturridge mellett Ben Foster és Jack Colback is kiesett az angoloktól, a hazaiak sérültjei felépültek.

Rooney Sturridge-ot is említette, ám a liverpooli csatár megsérült, nem lehet ott Svájcban, a helyén vélhetően Danny Welbeck kap lehetőséget, aki a nyári átigazolási szezon utolsó pillanatában a Manchester Unitedtől az Arsenalhoz igazolt. „Danny gyors és gólveszélyes, jól járt vele az Arsenal – mondta a volt csapattárs. – Remélem, folyamatosan játszik, méghozzá csatárként, mert az Anglia hasznára is válna.”

„Ha végignézek a csapaton, azt látom, hogy a keret tele van kiváló futballistával, mint Raheem Sterling, Daniel Sturridge, Jack Wilshere és Alex Oxlade-Chamberlain, akik hétről hétre a Premier League-ben bizonyítanak – jelentette ki Rooney. – A világbajnokságon tapasztaltabbak lettek, még ha nem is úgy alakult, ahogy terveztük. De el kell felejtenünk, s csak arra összpontosítanunk, hogy kivívjuk a helyünket a kétezertizenhatos Európa-bajnokságon, szeretnénk győzelemmel rajtolni.”

Apropó, világbajnokság! Amíg Svájc a nyolcaddöntős szereplésével, illetve Argentína elleni kiesésével nem lehet maradéktalanul elégedetlen, Anglia szégyenszemre csoportutolsóként búcsúzott a tornától. Ezek után nem volt meglepő, hogy néhány változás történt az együttesnél, például a csapatkapitány Steven Gerrard elköszönt a válogatottól, s a karszalagot Wayne Rooney kapta meg, aki múlt szerdán a Norvégia elleni felkészülési mérkőzésen (1–0) győztes góllal mutatkozott be kapitányként.

Persze ezúttal aligha örülnének a svájciak, ha a kapitány hétfő este sikeres lenne, ugyanakkor egyik válogatottnak sem kell kétségbeesnie, ha esetleg vereséget szenved az első Eb-selejtezőn, mert nem valószínű, hogy az Észtország, Litvánia, Szlovénia, San Marino négyesből bármelyik is megelőzi a két vb-résztvevőt.

Svájcban biztos nagy szeretettel fogadják Roy Hodgsont, hiszen a svájci és az angol válogatottat a 67 éves szakember köti össze. Az angolok szövetségi kapitánya 1992 és 1995 között irányította Svájcot, s vélhetően a mai napig nem felejtették el, milyen nagyszerű munkát végzett. Kinevezése előtt az 1966-os, Angliában rendezett világbajnokságon szerepelt legutóbb a svájci csapat, ám Hodgsonnal kijutott az 1994-esre, miután a selejtezőben megelőzte Portugáliát és Skóciát is.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SVÁJC–ANGLIA LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

A csoport további mérkőzései:

Észtország–Szlovénia 1–0
Tallinn, Le Coq Aréna. V: Marciniak (lengyel)
ÉSZTORSZÁG: Pareiko – Teniste (Jääger, 71.), Morozov, Klavan, Kallaste – Zenjov, Lindpere (Purje, 85.), Mets, Vunk, Antonov (Kams, 67.) – Anier. Szövetségi kapitány: Pierangelo Manzaroli
SZLOVÉNIA: Handanovic – Brecko, Samardzic, Cesar, Struna – Rotman (Lazarevic, 89.), Stevanovic, Kurtic – Ilicic (Birsa, 61.), Novakovic, Kampl. Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
K: Stevanovic (79.)
G: Purje (86.)

San Marino–Litvánia 0–2
Serravalle, Olimpiai Stadion. V: Kovarík (cseh)
SAN MARINO: A. Simoncini – Bonini (Buscarini, 87.), F. Vitaioli, D. Simoncini, Brolli, Battistini – Gasperoni, Tosi (Cervellini, 56.), M. Vitaioli – Hirsch (Stefanelli, 76.) – Selva. Szövetségi kapitány: Pierangelo Manzaroli
LITVÁNIA: Arlauskis – Freidgeimas, Kijanskas, Zaliukas, Salvickas – Chevudas, Panka (Vicius, 66.) – Cernych, Kalonas, Novikovas – Matulevicius (Stankevicius, 86.). Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
G: Matulevicius (5.), Novikovas (36.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik