Portugália Eb-döntős, véget ért a walesi mese

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.06. 20:55
null
Cristiano Ronaldo döntőbe vezette Portugáliát (Fotó: Action Images)
Portugália története során másodszor jutott be a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjébe, miután Cristiano Ronaldo és Nani góljával 2–0-s győzelmet aratott Wales fölött. Ronaldo beállította Michel Platini Eb-gólcsúcsát. A döntőben Portugália a házigazda Franciaország és a világbajnok Németország csúcsmérkőzésének győztesével találkozik.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–WALES 2–0 (0–0)

Lyon, Stade de Lyon, 55 679 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Bruno Alves, Fonte, R. Guerreiro – J. Mário, Danilo, R. Sanches (André Gomes, 74.), Adrien (Moutinho, 79.) – Nani (Quaresma, 86.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins (J. Williams, 66.), A. Williams, Taylor – King, Ledley (Vokes, 58.), Allen – Bale, Robson-Kanu (Church, 63.). Szövetségi kapitány: Chris Coleman
Gólszerző: C. Ronaldo (50.), Nani (53.)

Portugália ötödször jutott el az elődöntőig Európa-bajnokságon, de korábban csak egyszer, még a 2004-es hazai rendezésű tornán játszhatott döntőt. Wales története első kontinensviadalán elképesztően jól teljesített, de a portugálok megálljt parancsoltak a walesi álmoknak.

A találkozó első negyvenöt perce szinte semmi izgalmat nem hozott. Egyedül talán az volt kérdés, Cristiano Ronaldo hanyadik percig bírja ki hiszti nélkül, de a harmadik minutumban választ kaptunk erre.

Az eseménytelen első félidő után azonban felpörögtek az események – főként Ronaldónak köszönhetően. Az 50. percben Raphaël Guerreiro szöglete után Cristiano Ronaldo mindenkinél magasabbra ugrott, és a hálóba bombázott fejjel. 1–0

Ez volt a portugál extraklasszis kilencedik Eb-gólja, amivel beérte a francia Michel Platinit az örökgóllövőlista élén. Sőt CR lett az első játékos, aki hét Eb-meccsen is betalált.

Három perccel később növelték előnyüket a portugálok: Ronaldo lövésébe Nani tette bele a lábát remekül a kapu előtt – igaz, CR lövésének pillanatában egy másik portugál, a labdát átlépő Renato Sanches talán lesen volt. 2–0

A hajrában Wales Gareth Bale távoli lövéseivel próbálkozott, de nem tudott veszélyt teremteni a portugál kapu előtt. A túloldalon Danilo Pereira lövése kis híján bepattant Wayne Hennessey kapusról.

Portugália története során másodszor játszhat finálét, Wales számára pedig véget ért az Európa-bajnokság, de aligha lesz csalódott e miatt. A portugáloknak ez volt az első győzelmük az Eb-n, amely a rendes játékidőben született – és mindjárt Eb-döntőt ért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik